Unod a vitákat? Egy megoldás, hogy ne a pénzügyi gondjaitokról szóljon az újév

Sajnos egy lépést visszafelé kell tennünk, hiszen a párkapcsolati viták megelőzésének a legjobb módja a megfelelő párválasztás. Amikor úgy döntünk, hogy összekötjük az életünket valakivel, akkor annak egy megalapozott döntésnek kell lennie. Sok szempont van, és sok okosságot hallhat az ember, de egy közös pontja van az összes megközelítésnek: akkor jó egy párkapcsolat, ha azonos az értékrendetek és az anyagiakról is hasonlóan gondolkodtok. Ha egy spórolós és egy költekezős kerül össze, akkor ott csak idő kérdése, hogy ez a fontos különbség mikor mérgezi meg a kapcsolatot.

 De az élet gyorsan változik. Egy azonos gondolkodású pár is kerülhet olyan helyzetbe, hogy az anyagi forrásaik beszűkülése mégis vitákhoz, veszekedéshez vezet. A legtöbb párkapcsolati vita kétségtelenül a pénz körül robban ki….

Vita a pénzügyek körül


Sokan valljuk, hogy mindent ki kell mondani, meg kell kulturáltan beszélni és nem szabad haraggal lefeküdni. Ha nem beszéljük ki a bennünk lévő feszültségeket, ellenkező gondolatokat, akkor az dachoz, a sérelmek gyűjtögetéséhez és később még nagyobb ellentétekhez vezethet. Egyenlőtlenné válik a kapcsolat, az egyik fél úgy érzi, hogy mindig neki kell engednie – és ez a felgyülemlő feszültség előbb-utóbb komoly robbanáshoz vezet.

De maradjunk most a pénzügyeknél. Nálatok ki kezeli a pénzt? Közösen döntötök, és közös bankszámlátok van, vagy elkülönülnek a pénzügyek és minden közös kiadásnál összedobjátok a pénzt?

Egy házasságnak szilárd alapokon kell nyugodnia. Ezek az alapok pedig - a lelki tartalmak mellett - nagyrészt „anyagias” formát is szoktak ölteni: kell lakás, autó, aztán jönnek a gyerekek, kellenek közös célok, tervek.
 

Fontos kérdés a lakás


Vannak, akik a rugalmas, változó körülmények között érzik jól magukat, nem szeretik a kötöttségeket. Inkább bérelnek lakást, így ha lehetőségük van rá, akkor gyors döntéssel akár külföldön is találhatják magukat. Mások a stabilitást, a kiszámítható, tervezett jövőt építik, aminek része egy saját lakás vásárlása. Egy házaspárban a gyermekvállaláson gondolkozva hamar felmerülhet, hogy használják ki a kedvező lehetőségeket és vállaljanak be gyermekeket, igénybe véve a megelőlegezett CSOK lakástámogatást.

Három gyermeket vállalva ugyanis más, komoly kedvezményeket is kaphattok, sőt: a CSOK hitelt is felvéve használt lakás esetén 2,2 millió forint támogatást, új lakásnál 10 millió forint a támogatás és ehhez még a CSOK hitelt is felvehetitek maximum 15 millió forintig. Ez már egy jó alap lehet a lakásvásárláshoz, de figyelnetek kell a CSOK feltételekre. Azért 25-30% önerő mindenképpen kell a lakásvásárláshoz, a magasabb hitelösszegnél pedig már nagyok a jövedelmi elvárások is.
Nem árt végiggondolni a hosszú távú elköteleződést sem, hiszen a hitelt fizetni kell betegség, válás, munkahelyváltás esetén is. Annak a vállalt három gyermeknek pedig meg is kell születnie….
 

CSOK feltételek


A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) egy vissza nem térítendő támogatás, amely gyermek vállalásához kötődik és a támogatás összege a támogatás céljától, a lakás alapterületétől és a meglévő, illetve vállalt gyermekek számától függ.

Ennek a lakástámogatásnak vannak olyan általános feltételei (CSOK feltételek), amelyeket jobb, ha ismertek és figyelembe vesztek már a legelején.

CSOK általános feltételek:

Itt a zöld CSOK


2021. október 4-től a CSOK összekapcsolható az MNB által indított Zöld Otthon Programmal. Ennek keretében a programon belül vásárolt vagy épített lakásnak meg kell felelnie az új és szigorú energetikai feltételeknek és ez esetben a zöld CSOK hitelt kamatmentesen vehetitek igénybe.
 

Új év, új tervek


Sokan szoktak újévi fogadalmat tenni. De ha belegondolunk, miért is kellene bármilyen időponthoz kötnünk a „fogadalmainkat”? Ha valamit komolyan gondolunk, akkor azon hosszabb elköteleződés mellett folyamatosan kell munkálkodnunk.

Ha gond vagy vita van, az nem okvetlenül baj: jobb, mint csendben egymás mellett élni. Ha mindkét fél akarja, akkor a párkapcsolatot rendbe kell hozni, akár a vitákat lefolytatásával,, megoldásokat keresve, végül közös nevezőre jutva. Ha már a lakáskérdésnél tartotok, akkor ez esetben a CSOK feltételek megismerése sokat segíthet a döntés meghozatalánál. Mivel fontosak a részletek, itt is érdemes higgadt, megalapozott döntést hozni.