7 természetes módszer, amivel tavaszra visszanyered az energiádat

Lassan itt a tavaszi megújulás ideje - vagy éppen a tavaszi fáradtságé? Csak rajtad és a szokásaidon múlik, hogy melyik lesz nálad a befutó. Ha inkább az újjászületést választod, akkor itt az idő, hogy változtass néhány bevett gyakorlaton. Figyelj oda a testedre, hiszen biztosan lemerült a téli hónapokban! Ugyanez igaz a lelkedre is - készítsd fel az újra! Sőt, ilyenkor érdemes a környezeteddel is hasonlóan eljárni: lomtalaníts, szelektálj, szabadulj meg attól, ami visszahúz! Eközben máris érezheted, hogy az energia visszaáramlik a testedbe - de azért ehhez néhány plusz tippet is adunk!

 Mi történik télen a testeddel?

 

Biztosan te is észrevetted már, hogy a tested egyszerűen másként viselkedik a hidegebb hónapokban. Ez nem is csoda, hiszen az ember az evolúció során a túlélésre lett teremtve: azaz, a tested maga is védekezik a hideg ellen. Emiatt ilyenkor a vérerek beszűkülnek, ami magasabb vérnyomáshoz vezet, sőt, az agyadba is kevesebb vér jut, emiatt gyakrabban tapasztalhatsz fejfájást. Azt is észrevehetted, hogy ebben az időszakban letargikusabb lehetsz, ami annak „köszönhető”, hogy télen lecsökken a szerotoninszint. Ebből alakulhat ki extrém esetben a szezonális affektív zavar, amit téli depresszióként is emlegetnek.
 
A téli, hideg hónapokat a bőröd is megsínyli, hiszen a páratartalom csökken, emiatt pedig extrém módon kiszáradhat a bőröd. Emellett a koleszterinszint is megugrik, amit a D-vitamin hiányának tudnak be. És ha mindez nem lenne elég, ilyenkor sokkal könnyebben szalad fel néhány plusz kiló, amire szintén teljesen egyszerű magyarázat van. A szervezet védekezik a hideg ellen, erre pedig tökéletes eszköz a számára egy kisebb-nagyobb zsírréteg fenntartása. Nem is csoda, hogy mindez kiszipolyozza az energiáinkat, mire beköszönt a tavasz. De szerencsére néhány egyszerű eljárással visszaállhatunk a megszokott energiaszintre. 
 

7 természetes módszer, amivel tavaszra visszanyered az energiádat

 

Most már tehát te is látod, hogy miből kell dolgoznod a tavasz beköszöntekor. De aggodalomra semmi ok! Néhány szokás megváltoztatásával, természetes módszerekkel is könnyen tehetsz azért, hogy újra a régi legyél!
 

Természet

 

Elég volt az otthonülésből: irány a természet! Mindegy, hogy a lazább sétálást vagy a nagyobb kirándulásokat preferálod, a lényeg, hogy tölts minél több időt a friss levegőn. Egy kiruccanás után kellemes fáradtságot érezhetsz, de hosszú távon igazán feltöltenek ezek az élmények.
 

Mozgás

 

A szabadban töltött idő azért is hasznos, mert ilyenkor – alapesetben – mozogsz. Kinyújtóztatod a télen elgémberedett tagokat, átmozgatod a régóta nyugalmi állapotban pihenő testrészeket. Ez beindítja a vérkeringésedet, és egy idő után egyre többre vágysz majd, hiszen az energiaszinted megugrik tőle!
 

Napsütés

 

Sőt: ha a természetben sportolsz, még D-vitaminnal is feltöltekezhetsz, amire a téli hónapokban nem nagyon van lehetőséged. Ez azért fontos, mert ez a vitamin felel az immunrendszer megfelelő működéséért, de még a megfelelő izomfunkcióért és az egészséges csontokért is.
 

Alvás

 

Figyelj oda arra, hogy mennyit és mikor alszol! Napi 7-8 óra, általában ugyanabban az időpontban és lehetőleg éjfél előtt feküdj le! Ha nem vagy alváshiányos – vagy épp nem alszod túl magad a tavaszi depresszió miatt –, akkor sokkal több energiád marad a többi tevékenységedre.
 

Figyelj, mit eszel

 

A nagy adagban elfogyasztott, nehéz, téli ételek után itt az ideje a váltásnak! Egyél kisebb adagokat, változatos, színes ételekből! Egyre több friss zöldség és gyümölcs kerül a boltok polcaira, amelyekkel feltöltheted az energiaraktáraidat! 
 

Pótolj!

 

Nem könnyű ételekkel annyi vitamint bevinni a szervezetedbe, amennyire annak szüksége lenne. Ilyen esetekben érdemes a különböző vitaminkapszulákhoz fordulni. Ebben az időszakban elsősorban a D- és a C-vitamin bevitelre kell nagyobb hangsúlyt fektetni.
 

Kapszula a vitalitásért

 

Ha azt érzed, hogy fizikai és szellemi téren teljesen le vagy merülve – ami egyáltalán nem egyedi ebben az időszakban –, akkor választhatsz egy komplex megoldást is: a maca kapszulát. A maca gyökér tartalma nemcsak az energiaszint és az állóképesség fokozására tökéletes, de még a libidódat is helyrerázza!
 

Támogasd a lelked!

 

A tested mellett a lelkedet sem szabad kihagynod a tavaszi megújulásból, hiszen ahogyan írtuk is, a testedben télen lezajló folyamatok a mentális és a lelki egészséget is megviselik. A lelkedet már a szabad levegőn való mozgás és a napsütés is támogatja, de ha egy kis pluszra van szükséged, akkor érdemes tovább gondolkodnod. Ilyenkor jót tud tenni egy kis meditáció, vagy ha kipróbálsz valamilyen spirituális mozgásformát, például a jógát!
 

Helló, tavasz!

 

Mi azt tanácsoljuk, hogy ilyenkor érdemes minél több módszert kipróbálni: a maca kapszula mellett szedhetsz D-vitamint, és támogathatod a tested egy-egy plusz edzéssel is. De mindeközben ne feledkezz meg a legfontosabbról: arról, hogy élvezd a természet változását, az ezzel járó új lehetőségeket és a környezet – valamint a saját magad – ébredezését!