3 betű, amely óriási szintlépést hozhat vállalatodnak: ismerd meg a WMS rendszerek világát!

Akár gyártással, akár kereskedelemmel, akár mindkettővel foglalkozik egy cég, a raktárkezelés folyamatos kihívást jelenthet a mindennapi működésben. Általános tapasztalat, hogy ami kezdő vállalkozóként még egyszerűnek tűnik, úgy válhat egyre kaotikusabbá a cég fejlődésével, ha nem vigyázunk.

 Lehet, hogy a jegyzetfüzet és az Excel-táblázat még működött a napi 3 megrendeléses, garázsból elindulós időszakban, a sikerek azonban csak úgy tarthatók meg, ha – a növekedéssel párhuzamosan – mihamarabb túllépünk a kezdeti csináld-magad módszereken. A WMS rendszerek olyan, raktárirányításra kifejlesztett szoftverek, amelyek pofonegyszerű rutinná teszik a korábban még izzasztóan bonyolultnak tűnő raktárkezelést: ismerkedj meg velük közelebbről!
 

A mozaik mögött: mit takar a rövidítés?

 


A raktárkezelést hatékonyan kézben tartó WMS szoftverek elnevezése az angol warehouse management system kifejezés rövidítéséből származik. Pontosan azt nyújtja, amit neve is ígér: digitális, automatizált, könnyen átlátható raktármenedzsmentet. Egy jól megválasztott WMS raktárkezelő szoftver a gyártástól a szállítmányozásig képes valós időben naprakész adatokat biztosítani, és pontosan ellátni a szükséges logisztikai feladatokat. Automatizált funkcióinak köszönhetően rengeteg adminisztrációs terhet levesz a felhasználók válláról, ráadásul az emberi hiba lehetőségét is a minimálisra csökkenti.
 
 

Automatizáció, a multik világán túl

 

Tévhit lenne ezek alapján azt gondolni, hogy ezek a fejlett, sokoldalú, a digitalizáció kényelmét és pontosságát csúcsra járató IT vívmányok csak a nemzetközi vállalatok számára elérhetőek. A cégre szabható, skálázható rendszereknek köszönhetően ma már a KKV-k előtt is nyitva áll a lehetőség, hogy automatizált raktárkezelési rendszert vezessenek be - irreális költségek és bonyolult átállási folyamat nélkül. Az olyan sokoldalú WMS rendszerek, mint a WiSys Agility, tökéletesen illeszkednek az adott cégre jellemző speciális folyamatokhoz, és képesek a vállalattal együtt nőni: feladatkörei a megnövekedett igényekkel párhuzamosan bővíthetők.
 

Gyökeres változás, mégis passzol bevált rendszerhez


Azok a vezetők, akik már sikeresen bevezettek vállalatuk működésébe egy ERP rendszert, gyakran vonakodnak a WMS raktárirányítási megoldások világától. Ez érthető: nem szeretnék, ha a jól bevált vállalatirányítási rendszer hatására kialakult egységes folyamatokat felborítaná egy új szoftver. Szerencsére erre is van megoldás: olyan raktárirányítási rendszert érdemes választani, amely ERP rendszerbe (pl. a sokak által kedvelt SAP Business One) integrálható.