Az iroda ninjái - akik jól értenek a Word és az Excel beállításokhoz

Ma a két leggyakrabban használt program iskolai tanulmányaink során, és az irodában, - legyen az home office, vagy bejárós - a Word és az Excel. Azt gondolnánk, ezeket ma már mindenki tudja, pedig az igazi ninja szint komoly kincs egy csapatban. Érdemes megtanulni! Word és excel tanfolyamok is elérhetők online!

 Hol a fenében kell beállítani azt, hogy ... 


Kinek ismerős ez a mondat, akár irodai környezetben, akár szégyenkezős privát üzenetekben is érkezzen? A legtöbb csapatban, baráti körben akad egy ember, aki ezekre általában tudni szokta a választ, Egy igazi guru, vagy ninja, aki jól ismeri a Word és az Excel használatát. Ők általában nélkülözhetetlenek, pedig tudásuk olyan elemi dolgokat tartalmaz, amit egy ideális munkahelyen mindenkinek tudnia kellene, és ezen tudás elsajátítása nem is túl időigényes. 

Mindig csak egy apróság? 




Gyakori, hogy egy-egy irodai munkafolyamat ellátáshoz, például egy Excel függvényhez, vagy egy word dokumentum formázásához, egy szakdolgozathoz csak apróbb beállítások tudása lenne szükséges, melyek nélkül azonban az egész munka meghiúsul. Ilyenkor kezdünk kapkodni, kérdezgetni, vagy kattintgatunk össze-vissza, míg el nem állítjuk az egészet, hogy aztán órákig tartson visszaállítani. Pedig a programok mester szintű használatára szánt idő nem csak pénzben, de ráfordított munkaidőben is sokszorosan megtérül! Excel és Word tanfolyam pedig már online is elérhető. 

Szakdolgozat formázása és javítása Wordben és Excelben

Ágota, a Word Ninja online kurzus egyik résztvevője mesélte, hogy a főiskolán szükséges gazdasági számítások miatt korábban már elvégezte az Excel Ninja tanfolyamot, de mindig is utált szövegeket szerkesztgetni. - Frusztrált, hogy olyasmikkel vacakolok, mint a vesszők helye, vagy a megfelelő színű és méretű címsorok, amelyeket korábban mindig egyesével állítgattam be. - mesélte Ágota - Iszonyúan idegesített a szóközöket jelölő kis ikon is. Általában nem vagyok a szavak embere, írni se nagyon szeretek, de ezt a szakdogát végre megírtam. Eljött a formázás ideje, én pedig ajánlatot kértem egy szakembertől. 100 000 ft-ért javította, formázta volna meg a dolgozatomat, én pedig kiakadtam ezen. Az Excel tanfolyamon korábban már bevált, hogy az egész tanfolyamhoz hozzáférek és saját időmben tanulok, úgyhogy inkább befizettem a Word képzést is.

Odaültem, és addig tanultam, amíg csak az agyam fogott. Két nap alatt végeztem a tanfolyammal, minden kis beállítást ismerek, az Excel és a Word közös pontjait is megismertem, és most már akadályok nélkül használom minkdét programot. Úgy voltam vele, hogy ezt bármikor használni tudom majd, a leckékhez utólag is hozzáférek, szóval obban megéri tudni. A szakdogámat, amiért 100 000 ft-ot kértek volna tőlem, közel 2 óra alatt kijavítottam, meg is formáztam a tanultak szerint, minden beállítást végrehajtottam rajta. Egyszerűen nem lett volna értelme ezért külön fizetnem. 




Azóta a munkahelyemen egyetlen irodai program használata sem jelent kihívást, pillanatok alatt végezni tudok velük. Most vettem rá a vezetőimet, hogy az egész cégnél legyen egy ilyen tanfolyam, mert nem akarom, hogy a többiek az én tudásomra legyenek szorulva, ha valamit meg kell írni, vagy ki kell számolni egy táblázatban. Ezek olyan egyszerű dolgok, és a cégnek is jobban megéri, ha ezek helyett a fölösleges apróságok helyett valódi munkával töltjük az időt. 


Tanfolyam, ahol a magad időbeosztása szerint, online tanulsz


A Word és az Excel nija tanfolyamok is saját időbeosztásunkhoz igazíthatók, mivel a teljes tananyagot online kapjuk, bármikor visszanézhetők. A tananyagokhoz tartozó csoportokban pedig  egymásnak is segíthetnek a résztvevők, továbbá a tanár is segítséget adhat a hallgatóknak. Mindegy, hogy valaki a word, vagy az excel kurzussal kezdi, hiszen mindkét tananyag teljesen önálló egység, és magában is elvégezhető. Sok cég vásárol kihelyezett tanfolyamokat a dolgozói számára, segítve így a termelékenységet a különféle adminisztrációt igénylő munkakörökben. 

Egyáltalán nem ciki! 


Senki nem úgy születik, hogy ért ezekhez a programokhoz és nagyon sok általános - és középiskola technikai felszereltsége és informatikai óraszáma kevés hozz, hogy a tanulók el tudjanak mélyülni a programok használatában. Gyakori, hogy a rajzolás, vagy valamely prezentációs program több időt visz el a gyerekek idejéből, mint azok a programok, amelyet egész későbbi munkavállalásuk során folyamatosan használnak majd. Ezért a hallgatók közt épp úgy vannak egészen fiatalok, mint az idősebb generáció tagjai, akik eddig nem szántak még elég időt arra, hogy megtanulják a táblázat és dokumentum kezelést. 



Ma már az Excel és Word a tudás elengedhetetlen, bárhol is dolgozzunk, és az itt tanultakat a Google hasonló szolgáltatásaira is gyorsan át tudjuk ültetni.