Mit jelent igazán bátornak lenni és hogyan válhatsz te magad is azzá?

A bátorság, mint fogalom mindenki számára valami kicsit mást jelent, és ahány embert kérdezünk róla, annyi különböző definíciót kapunk válaszként.

 A bátorság legegyszerűbben talán úgy írható le, mint félelem nélkül döntéseket hozni. Sok esetben a változástól, a komfortzónán kívülre kerüléstől való félelem tud a legnagyobb visszatartó erő lenni az ember számára, ami megrekedtséget eredményez minden téren, legyen szó személyes kapcsolatokról, önfejlesztésről vagy éppen akár a karrierről. A félelem egészen bénító hatással képes lenni az életünkre, és ennek tükrében érezhetjük úgy, hogy a bátorság, mint tulajdonság, hiányzik belőlünk.

A jó hír az, hogy ez is egy alapvetően tanulható erény, és eljuthatunk arra a szintre, amikor már teljes mértékben úgy hozunk döntéseket, hogy azzal a valódi énünk is elégedett. Befogadónak lenni olyan dolgok iránt, amelyektől félelmet érzünk, nem egy könnyű feladat, de hosszú távon ez a szokás bátorsággá változik, amikor már nagyobb önbizalommal vetjük neki magunkat újabbnál újabb kihívásoknak. Ha képesek vagyunk bátorsággal tekinteni az előttünk álló akadályokra, akkor nem fenyegetést fogunk bennünk látni, hanem lehetőséget.

De mégis hogyan indulhatsz el a bátorság felé vezető úton?

 

 


Félelem helyett igazán bátornak lenni


Fontos, hogy felismerd, mitől félsz valójában: ha valami félelemmel tölt el, a legrosszabb dolog, amit tehetsz, hogy megpróbálod a szőnyeg alá söpörni és úgy kezelni azt, mintha nem is létezne. Ezzel a hozzáállással alapvetően az a baj, hogy a kihívással való konfrontáció helyett a halogatás lép előtérbe, és csak akkor fogsz szembenézni az adott kihívással, amikor már tényleg nem maradt más lehetőséged, egyfajta csapdahelyzetet előteremtve ezzel. Ez egy nagyon gyakori jelenség, és a mélyebb gyökere jellemzően az, hogy nem nézünk szembe a legfontosabb kérdéssel:

Mi a valódi oka a félelmünknek?

 

A válasz megtalálása egyben a saját bátorságunk felfedezésének is a kulcsa. Az egészben pedig az egyik legszebb dolog, hogy ezzel a szemlélettel másokat minden egyes nap inspirálhatsz a környezetedben.

A bátorságunk megtalálásában az is sokat segíthet, ha rájövünk, hogy nem kell mindig a tökéletességre törekedni: a belül megjelenő félelmeket tudatosan megtanulhatjuk új, izgalmas kihívásokként kezelni, és ilyen szemüvegen keresztül nézve talán már nem is fognak olyan vészesnek tűnni a megoldásra váró dolgok. Sokszor a végkimeneteltől való félelem a legnagyobb visszatartó erő, és ha képesek vagyunk ettől megszabadulni, az hihetetlen energiákat szabadhíthat fel bennünk.

Bátorság és magabiztosság
Természetesen szó sincs arról, hogy a félelem egy alapjaiban rossz dolog lenne és mindig a bátorság árnyoldalaként kéne kezelni. A helyzet az, hogy félni, valamint félelmet érezni az egyik legtermészetesebb dolgok egyike, és semmi okunk szégyenkezni miatta. Igenis akadnak olyan helyzetek, amikor hallgatnunk kell a testünk és az elménk által leadott jelzésekre, és nem engedni azt, hogy a bátorként feltűnés vágya felülírjon racionális döntéseket.

Emellett a félelemnek lehet egyfajta megvilágító tulajdonsága is: rámutathat olyan területekre az életünkben, ahol fejlődhetünk és bátrabbá vagy magabiztosabbá válhatunk. Jó példaként szolgál erre egy nyilvános előadás megtartása, ami sokaknak problémát okoz a lámpaláz miatt. A komfortzónánkból való kilépéssel rutinra tehetünk szert, ami segít a félelem legyőzésében, ez pedig az élet minden területére igaz.

Amikor megjelenik a félelem vagy az önmagunkban való bizonytalanság, fontos felismerni, hogy mikor állunk szemben lehetőséggel, és mikor érdemes elengednünk bizonyos dolgokat. Sokszor bátornak lenni épp nem azt jelenti, hogy erővel nekifeszülünk egy adott kellemetlen helyzetnek, hanem felismerjük azt, hogy mikor érdemes kihátrálnunk bizonyos szituációkból anélkül, hogy azt kudarcként élnénk meg. Ez persze nem mindig könnyű feladat, és állandó gyakorlást követel a részünkről.

Bátornak lenni tehát nem feltétlenül a kívülről megnyilvánuló erő megmutatását jelenti, hanem a belső határozottságunk és meggyőződésünk megrendíthetetlenségét is.

Ebben a podcast adásban többek között arról is szó esik, hogyan teheted magadévá a bátorságot: Semmittevés Podcast