Ezeket a dolokat vidd magaddal a nyaralásra, hogy felejthetetlen legyen

Közeleg a várva várt nyaralás és szeretnéd felejthetetlenné tenni? A hosszas várakozásnál csak az a rosszabb, ha indulás után máris beteg leszel. Viszont ha megpróbálsz egy picit előre tervezni, te dönthetsz, álom vagy rémálom lesz a vakáció. Adunk néhány tippet, hogy hogyan készülj fel a nyaralásra.

Az elengedhetetlen elsősegélycsomag 


Egy jól összeválogatott elsősegélycsomag legalább olyan fontos, mint az a tűsarok, ami nélkül el sem indulsz.
Bármilyen idétlenül is hangzik, nagyon fontos ragtapaszt, kötszert, fertőtlenítő kenőcsöt, törlőkendőt és rugalmas pólyát is magunkkal vinni.
Utazásunk céljától függően jól jöhet néhány vízfertőtlenítő tabletta, rovarirtó és antihisztaminos kenőcs rovarcsípésre.


Tegyünk be fájdalomcsillapítót, lázcsillapítót és tengeribetegséget (émelygést) enyhítő szert is. 

És természetesen idejében egyeztessük az orvosunkkal, hogy szükségünk lesz-e védőoltásra, vagy malária elleni gyógyszerekre.


Előzd meg a nyomorrontást!

 

A gyomorrontást legtöbbször a fertőzött víz és étel váltja ki. Kerüld az utcai büféket, és ne egyél olyan ételt, ami sokat állt a napon. 
Bizonyosodj meg róla, hogy az ételt rendesen átfőzték, vagy sütötték. 

Ne igyál csapvizet és kerüld a jéggel felszolgált italokat. 
Ha hánytál vagy hasmenésed volt, gondolj arra, hogy a fogamzásgátlód hatása csökkenhet. 
Gyomorrontás ellen vigyünk magunkkal széntablettát és legyen nálunk mindig folyadék, ez utóbbi különösen fontos, ha gyerekkel utazunk. [kapcsolodo_cikkek] 
Mire lehet szükséges a hölgyeknek a nyaralás alatt?


Az oly gyakori női problémák, mint például a húgyhólyag-gyulladás (hólyaghurut), totálisan tönkre tehetik a nyaralást, ha nem készültünk fel. Jó ötlet előre beszerezni valamit erre is a patikában, és betenni az alapkészletünkbe, ha baj van, rögtön segítségünkre lehessen.
A húgyhólyag-gyulladás megelőzése érdekében legjobb, ha szex előtt és után kiüríted a hólyagodat. Ha mégis megtörténik a legrosszabb, és a tünetek nem enyhülnek a kezeléstől sem, feltétlenül menj el orvoshoz! Lehet, hogy antibiotikumot kapsz. Akkor viszont ne feledkezz el arról, hogy csökkentheti a fogamzásgátlód hatását.


Gombás megbetegedéseket is könnyen szerezhetünk, ha nagy a páratartalom, és a hüvely mikroflórája elveszti egyensúlyát – ezért fontos, hogy gombaellenes szert is vigyünk magunkkal, főleg, ha hajlamosak vagyunk az ilyesmire

Mire figyeljünk a fogamzásgátlással kapcsolatban?
Ne feledkezz meg a fogamzásgátlásról a nyaralás alatt sem. Nem valószínű, hogy az elveszett vagy elfelejtett fogamzásgátló miatt szívesen elrontanád a nyarat, és fertőzéssel, vagy egy nem várt terhességgel érkeznél haza.


A szakemberek szerint minden nőnek 2-3 hónappal a nyaralás előtt célszerű átgondolnia fogamzásgátlással kapcsolatos igényeit, különösen, ha új módszert kezd vagy éppen most vált egy másikra. Ha elkéstél, azt tanácsoljuk, hogy nagyon figyelj, és már most gondolj a következő nyárra.


Bármilyen fogamzásgátlási módszerről legyen is szó, fontos, hogy megfelelően alkalmazzuk. Nem érdemes tagadni, a legtöbben néha megfeledkezünk a tablettáról normál körülmények között is. Nyaralás közben, pedig még azt is elfelejtjük, amit egyébként soha, ezért, ha tablettát szedünk, nagyon kell ügyelnünk, hogy ne felejtsük el nap, mint nap bevenni. Ám ha nem akarunk nyaralás közben olyan hétköznapi kérdésekkel kínlódni, mint amilyen a tabletta bevétele, még idejében átválthatunk a havi egyszeri odafigyelést igénylő módszerre. A hüvelygyűrű használatánál nem kell a fogamzásgátlással foglalkoznunk utunk során. Nem kérdés, hogy mikor tudjuk bevenni, mi van, ha elveszítjük, stb. A gyűrűt a nők maguknak helyezik fel, és maguk is távolítják el, rendkívül egyszerűen, egyszerűbben, mint egy tampont. Segítségével a menstruáció könnyebben eltolható, ha egymás után, szünet nélkül, két gyűrűt helyezünk fel. Nagyon diszkrét, és a miatt sem kell aggódnunk, ha véletlenül hányás, hasmenés fordulna elő velünk, vagy antibiotikumokat kell szednünk.

Persze, ha partner nélkül utazunk, nem csak a terhesség megelőzésére kell gondolnunk. A nyaralás alatt a szexuális egészség kulcsa a gumióvszer, ami megvéd a fertőzésekkel szemben.

Ha tablettát szedünk, és időzónákon keresztül utazunk, óránkat a helyi időre állítsuk be, így könnyebb betartani a tabletta bevételének időpontját. Ha az időátállítás az éjszaka közepére esne, inkább előbb vegyük be a tablettát, mint később.

Ha elfelejtettél bevenni egy tablettát, vagy túl későn (12 órán túl) vetted be, ne felejtsd, hogy 7 napon át kiegészítő védekezést – gumióvszert - is alkalmaznod kell. Ha bélfertőzésed, gyomorrontásod van, vagy antibiotikumot kell szedned, mindig nézd meg a fogamzásgátlód leírásában, mennyi ideig kell más fogamzásgátló módszert is használnod. (Ez az idő rendszerint még 7 nap az antibiotikum kúra befejezése után). A hüvelygyűrűt használó nők minden különösebb óvintézkedés nélkül szedhetnek amoxicillin vagy doxycyclin alapú antibiotikumokat.