Hogyan kerüljük el a szerencsejáték-függőséget?

A szerencsejáték ősidők óta óriási népszerűséggel bír országtól, nemzettől és kultúrától függetlenül. A 19-20. században megjelentek a kaszinók, amik újabb lökést adtak az iparágnak. Ma az internet és az okostelefonok alakítják át éppen teljesen a szerencsejáték-ipart. Eljutottunk oda, hogy már Magyarországon is bárki regisztrálhat egy legális online kaszinó felületén. Ezután a felhasználó több száz, sőt, adott esetben több ezer nyerőgéphez, élő és asztali játékhoz férhet hozzá, akár otthona kényelméből, akár egy tömegközlekedési eszközön. Fontos azonban, hogy a szerencsejátékot mindig a helyén kezeljük, és ne essünk túlzásba.

 A szerencsejáték-függőség ugyanis komoly problémákat tud okozni, és mivel napról napra nő az online kaszinók felhasználóbázisa, fontos erről a témáról beszélni. A legjobb online szerencsejáték oldalak – Magyarország, annak ellenére, hogy a legkényelmesebb és legbiztonságosabb környezet a szerencsejátékhoz, gyakran olyan nehézségekkel járhatnak, amelyekre sokan nem gondolnak. Ebben a cikkben a szerencsejáték-függőség problémáját fogjuk tematizálni, és hasznos tanácsokkal látunk el a felelősségteljes játék érdekében.


Tippek a szerencsejáték-függőség kezeléséhez és a megelőzéshez

A szerencsejáték-függőség kialakulásának megelőzése érdekében fontos, hogy felelősségteljesen játsszunk és betartsunk néhány alapvető szabályt. Az alábbiakban összegyűjtöttünk egy-két hasznos tippet, amelyek segítségével elkerülheted azt, hogy túl nagy kockázatot vállalj vagy elveszítsd a kontrollt a játék felett:

  1. Határozd meg a költségkeretet: Az első és talán legfontosabb tipp, hogy határozz meg egy összeget, amelyet hajlandó vagy elveszíteni. Ügyelj arra, hogy ezt a határt soha ne lépd túl.

  2. Tarts szünetet játék közben: Ne feledd, hogy a szerencsejáték elsődleges célja a szórakozás, ne engedd, hogy átvegye az irányítást életed felett.
  3. Ne játssz érzelmi stressz alatt: A szerencsejáték nem jelent megoldást semmilyen problémára, sőt, sok esetben még ront a helyzeten.
  4. Kérj segítséget: Ha úgy érzed, a szerencsejáték kezd problémává válni, kérd szakértő segítségét. A szerencsejáték-függőség pszichológus segítségével hatékonyan kezelhető, de Magyarországon is elérhetők különböző szervezetek, amelyek díjmentesen nyújtanak segítséget.
  5. Használd a biztonsági funkciókat: A legjobb online kaszinók számos biztonsági funkcióval is el vannak látva, ilyen például a különböző limitek beállítása, amelyek segítségével hatékonyan elkerülhető a szerencsejáték-függőség kialakulása.

Mit tehetünk, ha szerencsejáték-függőség tüneteit észleljük magunkon? 

Amennyiben úgy érzed, hogy szerencsejáték-függőség kezd kialakulni, először is próbálj meg olyan intézkedéseket hozni, amelyek csökkenthetik a játékkal töltött időt és az elköltött pénzmennyiséget. Először is fizesd ki a fontos számlákat, például a hiteltörlesztőt stb., mielőtt szerencsejátékba kezdenél. Töltsél több időt családoddal és olyan barátokkal, akiknek a szerencsejáték nem hobbijuk, hogy kicsit kiszakadj a megszokott világból.

Ha továbbra is úgy érzed, hogy a szerencsejáték problémát okoz, kérj segítséget szakemberektől és szervezetektől a függőség kezeléséhez. Tájékozódj a kezelés módjairól és a megfelelő terápiás lehetőségekről, amelyek segíthetnek visszanyerni az irányítást a játék felett.

Szerencsejáték-függőség esetén
segítségnyújtó szervezetek

Bár a fenti tippek sok esetben hasznosnak bizonyulnak, sajnos vannak olyanok, akik már nem tudják elkerülni a függőséget. Nekik érdemes felvenni a kapcsolatot szakemberrel vagy egy segítségnyújtó szervezettel. Mivel a szerencsejáték függőség Magyarországon is sokaknak okoz problémát, hazánkban is számos szervezet foglalkozik a kezelésével. Az alábbiakban azokat a szervezeteket gyűjtöttük össze, amelyek készségesen segítenek elindulni a gyógyulás felé vezető úton.

Segítségnyújtó szervezet
Elérhetőség
Emberbarát Alapítvány
06-1-431-9792
Szerencsejátékosok Országos Érdekvédelmi Közhasznú Egyesülete
06-1-797-3920
Szerencsés Segítség Közhasznú Alapítvány
06-1-270-3022
Diótörés Alapítvány
06-1-239-1420
Játékos Barát Korlátolt Felelősségű Társaság
06-1-302-0175

Az online kaszinójátékok nagyon izgalmasak és szórakoztatóak lehetnek, de fontos, hogy soha ne essünk túlzásba. A szerencsejáték-függőség ugyanis rendkívül komoly probléma, és ugyan a fent említett szervezetek segítséget nyújtanak a függőség kezelésében, ez általában rendkívül hosszú folyamat. Ha úgy érzed, hogy a szerencsejáték már problémát okoz az életedben, ne habozz segítséget kérni!