Miben más a mammográfia és az emlő MR?

Az emlőrák a 40 év feletti nők körében egyike a leggyakoribb daganatos megbetegedéseknek. Az időben történő diagnózis kiemelten fontos a sikeres gyógykezelés szempontjából, ezért rendszeres szűrővizsgálatokra van szükség. A mammográfia és az emlő MR kulcsszerepet játszanak az emlőrák megelőzésében és időben történő felismerésében.

Mammográfia: az emlőrák korai felismerésének kulcsa

A mammográfia egy diagnosztikai vizsgálat, ami az emlőket röntgensugárral vizsgálja, lehetővé téve az emlőben esetlegesen található elváltozások, például csomók, ciszták felfedezését. A mammográfia fontos szerepet játszik az emlőrák korai felismerésében, mivel képes kimutatni olyan kis elváltozásokat is, amelyek kézzel nem tapinthatók.Az emlőrák korai felismerése érdekében a mammográfia rendszeres fizikális vizsgálatokkal együtt javasolt. Ez az eljárás a legjobb módszer az emlőrák okozta halálozás kockázatának csökkentésére. A mammográfia segíthet eldönteni, hogy a mellben lévő elváltozás további vizsgálatot igényel-e, és képes kimutatni azokat a kis csomókat is, amelyek kézzel nem tapinthatók. Az Európai Unióban, beleértve Magyarországot is, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) ajánlása alapján a 35-65 éves nőknek kétévente (de ajánlott az éves szűrés) kell részt venniük mammográfiás szűrővizsgálaton, 65 éves kor után pedig évente. Ha a családban előfordult emlőrák, az orvos javaslatára korábban is el kell kezdeni a szűrővizsgálatokat, és azokat gyakrabban kell végezni.

Emlő MR: kinek és miért érdemes igénybe venni?

Az emlő MR (mágneses rezonancia) vizsgálat egy másik képalkotó eljárás, ami részletes képeket készít az emlőkről mágneses mező és rádióhullámok segítségével. Ez a vizsgálat egyfajta kiegészítő lehetőséget nyújt a mammográfiához, különösen akkor, ha további információkra van szükség a mellben található elváltozásokról, vagy ha a páciensnek magasabb kockázata van az emlőrák kialakulására. Az emlő MR vizsgálatot általában kontrasztanyag alkalmazásával végzik, és az eredmények részletes információkat nyújtanak az emlők szerkezetéről és esetleges elváltozásairól.

Mi a fő különbség a két eljárás között?

A mammográfia és az emlő MR közötti legfőbb különbség az, hogy a mammográfia röntgensugaras technológia, míg az emlő MR mágneses rezonancia technikát alkalmaz. Ez azt jelenti, hogy a mammográfia röntgensugarakat használ az emlők képeinek elkészítéséhez, míg az emlő MR nem használ sugárzást, hanem mágneses és rádióhullámokat dolgoz fel.

Az emlőrák már akár 2 évvel a klinikai tünetek megjelenése előtt is kimutatható mammográfiai vizsgálattal, a vizsgálatot pedig saját belátás szerint is érdemes elvégezni időközönként. Ellentétben az emlő MR-el, amit orvosi javaslat esetén végeznek el.Magánklinika: ahol a szakértelem és a kényelem összeér

Szeretnél olyan időpontot választani a vizsgálatra, ami a leginkább megfelel neked, amikor például a legkevésbé érzékenyek a melleid, és nem akkor, amikor véletlenszerűen kapod az időpontot az állami egészségügyben. Szeretnél várakozás nélkül és tömött váróterem nélkül szűrésre jelentkezni egy modern, jól felszerelt egészségügyi központban? Akkor a magánklinika lesz a megoldás.

Az Újbuda Medical Centerben gyorsan és kényelmesen foglalhatsz időpontot nemcsak mammográfiai vizsgálatra, hanem számos más diagnosztikai és terápiás szolgáltatásra is. A várakozási idő minimális, a szolgáltatások pedig kiemelkedő minőségben állnak rendelkezésedre. Szakembereink udvarias és páciensközpontú hozzáállással törekednek rá, hogy a lehető legjobb ellátást nyújtsák.

Intézményünkben szövettani mintavétel is elvégezhető, akár aspirációs citológia (vékonytű biopszia), akár Core biopszia (vastagtű biopszia) szükséges. Ha a pontos diagnózishoz emlő MR vizsgálatra van szükség, az sem okoz problémát. A mammográfiai vizsgálathoz pedig egy teljesen új GE mammográfiás készüléket használunk, amelyről az elkészült írásos véleményt 3-5 munkanapon belül megkapják pácienseink.

Képek forrása: Freepik