Ezért jobb busszal, mint kocsival

A kényelmi szempontokon túl a környezetre is érdemes odafigyelni. Ha busszal utazol, ezt szó szerint és átvitt értelemben is megteheted.

Miért jó busszal utazni?
De nézzük meg részletesen az adatokat!


A FlixBus a kezdetektől fogva a megfizethető és fenntartható mobilitás alapvető víziójára épült. Már a vállalat 2013-as alapításától kezdve a szolgáltatás modern, üzemanyag-takarékos buszokkal működik. A Flix 2015 óta pedig lehetővé teszi az utasok számára, hogy CO2-kibocsátásukat az Atmosfairen, egy német nonprofit vállalaton keresztül kompenzálják.

Utazók milliói éltek már a lehetőséggel, és összesen több mint 98,000 tonnányi CO2-kibocsátást kompenzáltak ezzel. A 2022-es önkéntes ESG riportból az is kiderül, hogy a más közlekedési módok helyett inkább a Flix-et választók 800 000 tonna CO2-kibocsátást kerültek el egy év alatt.A FlixBus autóbuszai átlagosan 26 gramm CO2-t bocsátanak ki utaskilométerenként, szemben a személygépkocsik 143 vagy a repülőgépek 213 grammjával. Már azzal is sokat tehetünk a károsanyag kibocsátás csökkentéséért, ha nem autóval, hanem inkább busszal utazunk, hiszen már ez a választás is nagymértékben csökkenti az utazásunk személyes hatását.

A Flix folyamatosan vizsgálja az alternatív meghajtású buszokban rejlő lehetőségeket: 2021-ben a válallat a Benelux Államokban és a Skandináv-félszigeten kezdett el kísérletezni sűrített földgázzal (Bio-CNG) működő buszokkal, amely során 75%-os csökkenést igazoltak a CO2-kibocsátás terén. "Hogy mit hoz a jövő, az még egy kicsit homályos, de amire számíthatunk, az az, hogy a FlixBus zöld buszok belülről is zöldek lesznek. A fenntartható és megfizethető mobilitás az elkövetkező években is a FlixBus fő célja lesz" – nyilatkozta Pavel Prouza, a FlixBus csehországi, szlovákiai és magyarországi igazgatója.

A károsanyag kibocsátáson túl a városi utak helyhasználata szempontjából is hatékonyabb a busszal való közlekedés. Hiszen egy átlagos FlixBus akár annyi ember szállítására is alkalmas lehet, mint 30 darab személyautó. A forgalmi dugók kialakulásán túl az autók az idő 95%-ában parkolnak, ezzel is sok helyet elvéve a városoktól, miközben a buszok sokszor éjjel is úton vannak, az optimális kihasználtság érdekében. Magyarország, több közép-európai országhoz hasonlóan sereghajtónak számít a levegőminőség szempontjából és már ilyen személyes és hétköznapi döntések is sokat számíthatnak ennek javítása érdekében.

A Flix igyekszik mindent megtenni azért, hogy még az üzemanyagárak emelkedése ellenére is megfizethető lehetőség maradjon az utazni vágyók számára. A KSH 2022-es adatai szerint egy átlagos háztartás esetében a kiadások között a harmadik legnagyobb tételt a közlekedés jelenti: évek óta összes kiadásunk 11-12 százalékát erre fordítjuk. Érdemes tehát odafigyelni a közlekedéssel kapcsolatos kiadásaink alakulására, mivel tudatosabb választással kifejezetten sokat spórolhatunk.

A közelgő utazások tervezésekor mindenképp érdemes átgondolni, hogy mindenképpen repülővel vagy autóval szükséges-e utazni a kiválasztott uticélhoz, hiszen könnyen lehet, hogy busszal nem csupán kényelmesebb és költséghatékonyabb az utunk, de környezetbarátabb megoldás is, mint a többi lehetőség.