A dohánypajta: találkozás egy misztikus lénnyel

Különös izgalom a filmvásznon: február 22-étől országosan elérhető a hazai mozikban az új spanyol ifjúsági fantasy, A dohánypajta.

A 7 éves Vera (Vera Centenara) nagyvárosi kislány, de nagyon szeret nagyszüleinél lenni vidéken. Nagyapjának egy hatalmas dohányfarmja van, ami Vera számára tökéletes környezetet ad a városból kiszakadva. A rohangálásra ideális földeken túl a dohánypajta is felkelti érdeklődését, azonban van egy titok, amit nem mondanak el neki.

Vera elkezd összebarátkozni a farmon dolgozó Nievesszel (Ada Mar), aki apja unszolására segít a családnak, miközben gazdagon éli barátnőivel a tinikre oly jellemző éjszaki életet. Bár kevés alvása ellenére próbálja elvégezni munkáját rendesen, nem titkolja, hogy nincs oda a helyzetért és ketrecbe zárva érzi magát. A két lány jól kijön egymással, hiszen összeköti őket saját maguk megtalálásának hajtóereje, ráadásul mindkettejükben ott a kalandvágy.


Ada Mar Lupiañez (fotó: César Llerena)

És a kaland hirtelen meg is találja őket, amikor találkoznak egy barátságos mágikus lénnyel a farmon, amely azon nyomban megváltoztatja nézőpontjukat az általuk képzelt valóságról.

A Los Angeles-ben élő Rocio Mesa, akit az amerikai sajtó az egyik legígéretesebb spanyol rendezőnőként tart számon, 10 év után tért vissza hazájába. Már 2020-ban, a koronavírus közepette komoly előkészületi státuszban volt az alkotás, de a hosszú vizuális tervezés meg is látszik a végeredményen. A 98 perces mozi tavaly fesztiválokon mutatkozott be.

Az ifjúsági filmek és a családi fantasyk elemeit ötvöző, valamint a Mijazaki Hajao munkásságát megidéző lény vászonra segítésében nem kisebb cég működött közre, mint ami Guillermo del Toro és Juan Antonio Bayona hasonszőrű alkotásaiért (A faun labirintusa, Szólít a szörny) felelt.A két főszereplő lányt első filmszerepükben láthatjuk. Érdekesség, hogy többen is valódi nevükkel megegyező karaktert alakítanak, Verán kívül például Tamara Arias de Saavedra és Alicia Hidalgo.

Spanyolország 2019-ben A vég nélküli lövészárok című filmet nevezte az Oscarra, A dohánypajta mögött pedig ugyanaz a stúdió áll. A South by Southwest filmfesztiválon a stáb bezsebelte a közönségdíjat, így elmondható, hogy nem csak a kritikusok körében aratott sikert a pár elemében a Híd Terabithia földjérére hasonlító történet.

A fiatal szereplőgárda és a némiképp mesebeli történet ellenére viszont az ijesztőbb jelenetek és a mélyebb tartalmak miatt nem kimondottan gyerekfilmről beszélhetünk, így 16-os korhatárkarikát kapott a fantasy. A filmet feliratozva láthatjuk.