Tűvel és cérnával teremtenek esélyt a kitörésre

Kétmillió forintos adomány összegyűjtését tűzte ki célul a "Sorsfordító szálak" projekt, hogy a gyakorlatban is bebizonyítsa: a fenntartható divat világa kitörési és karrierlehetőséget nyújthat akár a legkisebb falvak fiataljainak is. A kampányban az Adománytaxi segíti a szervezetet.

„Hogy ahova születsz, ne határozza meg, amire születsz” – szól a Pinkponilo fenntartható divatstúdió kezdeményezése, a „Sorsfordító szálak” jelmondata. A program célja, hogy lehetőséget biztosítson a divatszakma megismerésére a leszakadó vidéki falvak fiataljainak, úgy, hogy közben segít szabadjára engedni kreativitásukat is.

Ez a gyakorlatban helyi varró- és ruhatervező workshop-sorozaton keresztül valósul meg, ahol minden résztvevő egy saját ruhadarab elkészítésén keresztül sajátíthatja el a szakma alapjait.

A program a Nógrád vármegyei Bátonyterenyén, a helyi – kilenc évestől 18 éves korú – fiatalok számára szervezett sorozattal indult útjára. A munka az alapvető ismeretek – mint a méretvétel, mintarajz, a különféle öltési típusok vagy a gépi varrás – elsajátításával kezdődött, majd egyszerűbb darabok közös elkészítését követően egy saját kapucnis pulcsi megtervezéséig és megvarrásáig vezette el a fiatalokat. A bátonyterenyei lányokhoz egyébként is közel állt a szabás-varrás, egészen a rendszerváltást követő évekig varroda működött a városban, sokak szülei, nagyszülei dolgoztak ott varrónőként.„Nagyon jó volt látni a többéves projekt során azt, ahogyan a kezdeti, bizonytalan lépéseket követően egészen egy saját designerdarab elkészítéséig jutottak el a lányok, és hogy a workshop többeknek egy új szakma lehetőségét is felvillantotta” – értékeli a „Sorsfordító szálak” eddig eredményeit Kudron Anna, a Pinkponilo alapító-vezetője. „A divat világából mindenki a tervezőkre emlékszik, a varrás valahol az értéklánc végén áll, ezért az is célunk, hogy visszaadjuk ennek a szakmának a becsületét, megmutassuk a fiataloknak a benne rejlő perspektívát” – tette hozzá.

A kezdeményezés támogatói között most a bátonyterenyei lányok által tervezett pulcsik is gazdára találnak!

A „Sorsfordító szálak” ugyanis adománygyűjtő kampányt indított, hogy minél több faluba, minél több fiatalhoz elvihesse a képzést. „Támogatásra van szükségünk, hiszen nem csak az utazás és a képzés megszervezése, hanem az alapanyagok is költségesek” – összegzi a kampány célját Anna. A kitűzött célösszegből öt workshopot szeretnénk megvalósítani 2024 őszétől egy éven át.

A kétmillió forintos célösszegű adománygyűjtő kampány az Adománytaxi felületén zajlik, ahol valós időben követhető a felajánlások beérkezése. A legkisebb, akár néhányezer forintos adományoknak is van helye a szervezetnél, hiszen az utazási- és alapanyag-költségektől a workshopok alatti étkeztetésig, a varrógépek karbantartásáig számos területen hasznosulnak a kisebb összegek is. Aki azonban 75 ezer forinttal vagy többel támogatná, hogy a projekt a jövőben tovább településeken is megvalósulhasson, támogatói ajándékot is kap: a bátonyterenyei lányok által tervezett, biopamut pulcsival lehet gazdagabb.

Az adománygyűjtő oldal ide kattintva érhető el!