Amikor a csontpótlás a legjobb megoldás

Bizonyos helyzetekben előfordul, hogy fogimplantátumra van szükség. Akár a genetika, akár az életkor, akár más egészségügyi állapot okozza, mindenképpen fontos kezelni a fogászati problémákat, mert ez egész további életünkre kihatással lesz.A sikeres implantációhoz azonban lényeges a megfelelő csontállomány. Ha a csontállomány nem elégséges, első körben ezt kell helyreállítani, mégpedig csontpótlással. Az alábbi cikkben ezt az eljárást mutatjuk be a Budapest Dentcare fogászati rendelőn keresztül.

 Miért fontos a csontpótlás?
“Sajnos sok tévhit kering az interneten a csontpótlásról, így feladatunknak érezzük, hogy ezekről lerántsuk a leplet. Sokan félnek a fogorvosi beavatkozásoktól, ezek az álhírek pedig csak még inkább elriasztják foghiánnyal küszködő pácienseket a megfelelő kezelésektől. Szeretnék mindenkit megnyugtatni: a csontpótlás nem fáj, ellenben szükséges és biztonságos beavatkozás egy fogpótlás esetén” - fogalmazott Dr. Deák György, a Budapest Dentcare vezető fogorvosa.
A csontpótlás olyan esetekben szükséges, amikor a fogakat körülvelő állcsont terület az ún. fogmeder nyúlvány elvékonyodik vagy el is tűnik. Ez az állapot megakadályozhatja a további kezeléseket, ezért ilyenkor csontpótlást alkalmaznak. A pótlás nem csak az idősebbeket érinti: fiatalabb korban is előfordulhatnak olyan fogsérülések, melyek a csontállomány sorvadásához elvesztéséhez vezetnek.

Hogyan történik?
Mindenekelőtt egy részletes CBCT röntgenkép készül a páciens fogazatáról és az azt körülvevő állcsontról, arcüregről, hogy láthatóvá váljon, hol és milyen mennyiségű csontpótlásra van szükség. Ezután részletes kezelési terv készül, így minden páciens teljesen egyénre szabott kezelést kap. A kezelés helyi érzéstelenítésben történik (éber szedálás kérhető, ha valaki nagyon szorong). A szájsebész az ínyen lebenyt készít, majd az esetleges sarjszövetet eltávolítja az ép csontfelszínről, majd bejuttatja a szükséges mennyiségű csontpótló anyagot, majd a végén az anyag felszínét membránnal fedi, a lebenyszéleket lezárja, az ínyt varrattal rögzíti.
„Amennyiben pácienseink a fogeltávolítást követően a hiányt implantációs megoldással kívánják pótolni mindenképpen javasoljuk a csontpótlást a foggyökér okozta csonthiány kitöltésére, így mi irányítjuk a csontosodás volumenét, az implantálás a csontpótlást követő 4-5 hónapban elvégezhető” - nyilatkozta Dr. Deák György.

A kezelés teljesen fájdalommentes, ami a lelkiismeretes fogorvosoknak is köszönhető. Fontos, hogy a páciens a beavatkozás után minden fogorvos által előírt szabályt betartson, hogy a gyógyulás megfelelő legyen. A csontpótló anyag felszívódásának, saját csont kialakulásának ideje minden esetben egyéntől függ, általában 6-12 hónap.
A csontpótlás egy nagyszerű megoldás a csontállomány erősítésére. Szerencsére ma már kiváló minőségű anyagokkal van lehetőség dolgozni, hogy mindenki a lehető legjobb kezelést kaphassa. A Budapest Dentcare zuglói magánklinikán magasan képzett fogorvosok és modern rendelő várja azokat, akik a csontpótlás vagy egyéb fogászati kezelések iránt érdeklődnek.