Tartsunk otthon boldog aranyhalat!

Már a feng shui tanácsadónk is százszor megmondta! Tarts aranyhalat! Ha eddig nem tudtad hogyan, akkor figyelj jól! De ne erre a képre itt! Ez a boldogtalan aranyhalat ábrázolja!

Már az ókori Kínában, időszámításunk előtt 1000 körülről származik feljegyzés, amiben az aranyhal tartása szerepel. Magunk sem tartanánk kellemesnek csak úgy körbe-körbe úszkálni egész nap egyedül, így lehetnek ezzel az aranyhalak is, tehát célszerűbb eleve többet beszerezni. A közönséges aranyhal, az oroszlánfejű, az oranda, a shubunkin, a fekete mór - mind ugyanannak a kínai pontynak az alfajai, így jól megvannak egymással ugyanabban az akváriumban.

Mekkora az ideális akvárium?
Ha kitaláltuk hány halat szeretnénk tartani, akkor el kell döntenünk, mekkora legyen az akvárium, hogy kényelmesen elférjenek benne. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a 20 cm-es akvárium csak egy aranyhalnak jó, a 30 centiméteresben kettő is elél, a 60 cm-esben már három is. De ne feledjük: halacskáink megnőnek - az átlag kifejlett aranyhal testhossza elérheti 60 cm-t, úgyhogy ezt is vegyük idejében számításba.

Hogyan tehetjük otthonossá az akváriumot?
Semmi ördöngösség, leginkább a szokásos, közismert dolgokkal: homok, kövek, műanyag növények, játékos díszek, amiket körülúszhatnak, mind elősegítik, hogy jól érezzék magukat. Mindazonáltal a legfontosabb arra figyelni, hogy jól mossunk le csapvízzel mindent, mielőtt betennénk az akváriumba.

A betelepítés
Legalább egy nappal azelőtt, hogy hazavinnénk az aranyhalat, engedjük fel az akváriumot vízzel, és hagyjuk szobahőmérsékletre felmelegedni. Ez egyben arra is jó, hogy közben elszivárogjon belőle a klór. Engedjük azután halacskánkat gyengéden a vízbe, adjunk neki néhány óra hosszát, hogy megszokja új környezetét. Szórjunk később a vízfelszínre száraz eledelt, hogy segítsünk neki új környezetének megszokásában.

A hosszú élet titka
Az egészséges hal - a boldog hal. Hogy bizonyosan megkapjon minden vitamint, ásványi anyagot, aminosavakat és egyéb tápanyagot, amire szüksége van, adjunk neki naponta 2-3 alkalommal állateledel szaküzletekben kapható speciális haleleséget.
A halak tiszta vízben szeretnek élni, ezért részleges vízcserét legalább hetente egyszer javaslunk (a teljes vízcsere sokkot okozna az állatnak). Ez nagyon egyszerű: merjük ki egy edénnyel vize egynegyedét, majd hideg-meleg csapból langyosra kevert vízzel töltsük fel.

Táplálás
A legkönnyebb módja, hogy meghatározzuk, mennyi élelmet adjunk halainknak, ha megfigyeljük etetés után. Ha néhány perc múlva nincs a felszínen maradék, akkor adjunk még egy kicsit, amíg abba nem hagyják az evést. Az otthagyott élelmet viszont halásszuk le.
Az aranyhalat egy-két napra ott lehet hagyni élelem nélkül is, még jobb is, ha egy kicsit nélkülöz, mintha túletetik. Tulajdonképpen élelem nélkül két hétig is kibírják - mivel addig, az akváriumban levő algákon, mikroorganizmusokon is elvannak.
Érdemes az akváriumba egy szűrőt is helyezni, hogy levegőztesse, és tisztán tartsa a vizet.

Ma már a boltban kapható eleségek természetes anyagokból állnak, így könnyen emészthetők, s lecsökkentik a végtermék mennyiségét, ami szennyezné a vizet.

www.hazikedvencek.hu