A gabonák dicsérete

Pernye András Bach muzsikáját értékeli a tévében, miszerint Bach egyetlen magot, a kétezer éves zsidó-keresztény kultúra anyagát dolgozta fel millió formában. Bach kenyéradója Isten volt. Ezt a magot érlelte minden munkájában, és az ebből érlelt gabonát aratjuk azóta is minden évben.

Pernye András Bach muzsikáját értékeli a tévében, miszerint Bach egyetlen magot, a kétezer éves zsidó-keresztény kultúra anyagát dolgozta fel millió formában. Bach kenyéradója Isten volt. Ezt a magot érlelte minden munkájában, és az ebből érlelt gabonát aratjuk azóta is minden évben.

Egy magot ültetett el egy barátom az ország nyugati határán. Az Omega zenekar egykori szövegírója feleségével az Őrségben járt. Őry Juditnak annyira megtetszett a környék, hogy megkérte férjét, vásároljon házat Őriszentpéteren. Ahol pedig egy alkotó szellem megtelepszik, akár csak ideiglenesen is, a környék elzárt kultúrája világosságot nyer. Lassan másfél évtizede szervezi Sűlyi Péter Őriszentpéteren és környékén a pünkösdi ünnepeket, s barátai, munkatársai vele tartanak. Zenekarokat, művészeket, írókat, filozófusokat szólaltatnak meg, színházi előadásokat tartanak, melyet a környék lakossága ad elő meghívott művészek közreműködésével.

Napi háromszori meleg konyhával és frissen sült kenyérrel fogadják a vendégeket a felállított sátrak alatt. Soós Ferenc arról mesél, hogy először a Waldorf óvodában találkozott olyan sajátos étrenddel, mely a hét minden napján egy meghatározott gabonafélét részesít előnyben. Hétfőn rizst, kedden árpát, szerdán kölest, csütörtökön rozst, pénteken zabot, szombaton kukoricát, vasárnap búzát.

Minden gabona a Nap gyermeke, de különböző tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a különböző családokba tartozó gyermekek.

Magyar kutatók világszabadalma a búzacsíra kivonatból készített immunrendszert erősítő rákbetegséget gyógyító készítmény. De a búzafű természetes étel, és italként való elkészítése egyszerű és olcsó.

„Nedvesítsd meg a búzádat, és tedd ki a napra reggeltől estig. A csíra kikel a búzából. Törd össze a búzaszemeket, csinálj belőlük pogácsát. Hajnalban újra tedd ki a napra. Délben fordítsd meg őket, és hagyd a napsugáron estig. A napsugarak nevelték a búzát, víz levegő éltette, ugyanannak a napnak kell megsütnie a pogácsádat is. A napsugár életet ad a búzának és a testnek is.” (Oláh Andor nyomán)

Ha vegetáriánusok vagyunk társasági szalonnasütés alkalmával, jó ötlet lehet puliszka-kolbászt készíteni. Sós vízben keményre főzzük a kukoricadarát, két centiméter vastag botra feltapasztjuk a tésztát, mintha kolbász lenne. Sütés közben fokhagymás olajjal vagy vajjal kenegetjük, majd ha megsült, tejföllel kevert juhtúróval, vagy előresütött sárgarépával megtöltjük.

Soós Ferenc barátunk Őriszentpéteren minden nap frissen sütött tönkölybúza kenyérrel kínál bennünket. „Kolbászkrém” készítésére is megtanított: próbáljuk meg elkészíteni.

Fél kiló szemes búzát megpirítunk, majd sós vízben puhára főzzük. Egy fel fokhagymát kiskanálnyi sóra eldörzsölünk, teszünk hozzá két evőkanálnyi pirospaprikát, egy evőkanálnyi köménymagot, fél szerecsendiót reszelve és szójaszószt. Az egészet összedaráljuk, eldolgozzuk, közben 2-3 evőkanál olajat öntünk hozzá. Befőttes üvegben a hűtőben tároljuk néhány napig, hogy az alapanyagok összeérjenek. Szendvicsekbe, palacsintához tálalhatjuk. Töltött káposztához is ízletes.

Búzából és rizsből majdnem mindenki tud édességet készíteni, most a szezámmagos rozsropogós sütését. A rozspelyhet megfőzzük, ha kihűlt, annyi szezámmagot keverünk hozzá, amennyit felvesz. Mézet, apró gyümölcsdarabkákat keverünk bele, hosszú rúdformára nyújtjuk, hosszúkás darabkákat vágunk ki belőle. Óvatosan, hogy meg ne égjen, ropogósra sütjük.

A rozs az erőt adó, férfias gabona, nehéz munkát végzőknek kitűnő táplálék. A zabpehely ideális gyermektáplálék, tanítás előtt érdemes enni reggelire, növeli az iskolai figyelmet, teljesítményt. Az árpakenyeret a Bibliából is ismerhetjük, hiszen Jézus az öt árpakenyeret szaporította úgy, hogy ötezer ember jól lakott belőle, s még a maradékot is összeszedték. Hűtő hatású, lázcsillapító. Aki pedig kölest eszik, annak szép lesz a bőre, nem töredeznek a körmei.

Érdemes az étlapot kipróbálni.

Dobosy Ildikó