Adóváltozások 2006

A személyi jövedelemadó felső adókulcsa 2006-ban 38 százalékról 36-ra csökken, az alsó, 18 százalékos kulccsal pedig 1 millió 550 ezer forintos jövedelemig lehet adózni.

A személyi jövedelemadó felső adókulcsa 2006-ban 38 százalékról 36-ra csökken, az alsó, 18 százalékos kulccsal pedig 1 millió 550 ezer forintos jövedelemig lehet adózni.

Az elfogadott adótörvény 2010-ig rögzíti az összevont adóalapba tartozó jövedelmek utáni adómértékeket: az alsó sávhatár évente emelkedik, 2007-ben 1 millió 700 ezerre, s 2010-re eléri a 3 millió forintot, miközben az adókulcsok nem változnak.

A minimálbér adómentességét 2006-ban is az adójóváírás, illetve a kiegészítő adójóváírás biztosítja.


Az adójóváírás mértéke nem változik, továbbra is a bér 18 százaléka, legfeljebb havi 9 ezer forint, az érvényesítésére jogosító jövedelemhatár azonban 150 ezer forinttal, 1 millió 500 ezer forintra emelkedik. E határ felett az adójóváírás fokozatosan csökken, 2,1 millió forint éves jövedelem felett megszűnik.

A kiegészítő adójóváírás összege havi 1.260 forintról havi 2.340 forintra nő változatlan - 1 millió forintos - jövedelemhatár mellett. Az 1 millió forint fölötti éves jövedelem esetén a kiegészítő adójóváírás fokozatosan csökken, 1 millió 561,6 ezer felett már nem jár.

Az adókedvezmények terén több változás is lesz a jövő évtől. Az önkéntes kölcsönös biztosító-pénztári kedvezményt az adóhivatal ezután nem utalja vissza a kedvezményezettnek, hanem a pénztárnál vezetett egyéni számlán írják jóvá. A nyugdíjpénztárhoz hasonló kedvezményekkel bevezetendő nyugdíj-előtakarékossági számla támogatását hasonlóképpen a nyugdíj-előtakarékossági számlákon írják jóvá.

Változik 2006-tól a családtámogatási rendszer is: a családi kedvezmény az egy és két gyermeket nevelő családok esetében beépül a családi pótlékba, csak a három vagy több gyermeket nevelő családok adókedvezménye marad meg korlátozott mértékben. A családi kedvezmény legalább három eltartott esetén gyermekenként havi 4 ezer forint lesz, de ez csak akkor vehető teljes mértékben igénybe, ha az éves jövedelem nem haladja meg a 6 millió forintot. Négy vagy több gyermekes családok esetében a jövedelemhatár gyermekenként 500 ezer forinttal, legfeljebb 8 millió forintig növekszik. Ha az éves jövedelem meghaladja az eltartottak számához kötött jövedelemhatárt, a családi kedvezmény fokozatosan megszűnő mértékben jár.

A munkáltató által adómentesen adható béren kívüli juttatások értékét a jövő évtől 400 ezer forintban korlátozták. Ebbe a körbe tartozik például az adómentes üdülési csekk értéke vagy az adómentes iskolakezdési támogatás (gyerekenként 19 ezer forint a korábbi 17 ezerrel szemben). Ugyancsak ide sorolódik az önkéntes kölcsönös egészségpénztárba, vagy az önkéntes önsegélyező pénztárba fizetett munkáltatói hozzájárulásból az a rész, amelyet a jövedelem kiszámításakor nem kell figyelembe venni.

A munkáltató nevére vásárolt, majd a munkavállalónak juttatott, helyi utazásra szóló bérlet is a 400 ezer forintos kereten belül adómentesen adható.


Egyes juttatások nem számítanak bele a keretbe, ilyen például az étkezési juttatás, amelynek adómentes határa munkahelyi melegétkeztetés esetén havi 8.000 forintról 9.000 forintra, a kizárólag készétel vásárlására jogosító utalvány juttatása esetén pedig havi 4.000 forintról 4.500 forintra emelkedik. Ugyancsak nem érinti a 400 ezer forintos keretet a vidékről a munkahelyre való beutazáshoz kapcsolódó bérlet értékének (akár 100 százalékos) megtérítése a dolgozó részére. Továbbra is a 400 ezer forintos kereten felül adómentesen utalhat át a munkáltató a dolgozónak az önkéntes nyugdíjpénztárba a havi minimálbérnek megfelelő összeget, azaz 2006-tól havonta 62.500 forintot. Az adóköteles béren kívüli juttatásokat 44 százalékos szja terheli.

A 2006-ra érvényes szja jogszabályok rögzítik, hogy a munkáltató által fizetett a hivatali célra használt saját személygépkocsikra elszámolható kilométerátalány - az üzemanyagköltségen felül - 9 forint a korábbi 3 forint helyett. A 2005/278 számú kormányrendelet szerint a belföldi napidíj összege 500 forintra emelkedik a korábbi 110 forintról.

Változtak a mezőgazdasági őstermelői tevékenységre vonatkozó szja-szabályok: őstermelői igazolvány hiányában a saját gazdaságban előállított virágok és dísznövények értékesítéséből származó bevételt ezután akkor lehet őstermelői bevételként figyelembe venni, ha az évi 250 ezer forintot nem haladja meg, a saját gazdaságban termelt szőlőből, saját gazdaságban készített must és bor esetében pedig, ha e termékeket két liternél nagyobb kiszerelésben értékesítik és az ebből származó bevétel a 7 millió forintot nem haladja meg.

A 2006. évi központi költségvetés szja bevételi sora 1.098,9 milliárd forintot tartalmaz, szemben a 2005. évi várható 990 milliárddal. (Ezek az összegek nem tartalmazzák az önkormányzatokhoz kerülő szja-t, amelynek 2006-os előirányzata 483,1 milliárd forint.)
tovább