5 dolog, amit a leggyakrabban álmodunk

A gyerekek főleg állatokról álmodnak, a felnőtteket viszont potenciális gyilkosok, rablók vagy erőszaktevők üldözik. 5 olyan téma, amit szinte mindenki álmodik legalább egyszer az életben, és ami segít megérteni önmagunkat.

Üldözés


Amikor Patricia Garfield, a kreatív álmodás szakértője, író, 500 ember álmait elemezte mintegy 80 százalékuk üldözéses vagy támadásos álomképekről számolt be. A gyerekek főleg állatokról álmodnak, a felnőtteket viszont potenciális gyilkosok, rablók vagy erőszaktevők üldözik. Az ember környezetében bekövetkező érzelmi fenyegetettség, amelyet okozhat egy személy vagy egy helyzet az álomban tényleges, valódi fenyegetéssé alakulhat, át - magyarázza Garfield.


Szex - meztelenség


Egy összesen 1100 kanadai egyetemista bevonásával készült felmérésből az derült ki, hogy a férfiak 85, a nők 73 százalékának volt már szexuális tartalmú álma. Némelyik az elfojtás kategóriájába sorolható, például az, amelyben valaki a barátja, illetve a barátnője társával bújik ágyba, némelyik klassikus "nedves álom", de vannak bűntudat keltő, megcsalásról szóló, vagy azonos neművel folytatott szexualitásról szóló álmok is ezek közt. 

Külön csoport, amelyben azt álmodjuk, hogy valamely ruhadarabunk nincs rajtunk, (például cipő nélkül kell valahová menni) esetleg teljesen meztelenül vagyunk egy-egy helyzetben, ami kínos, kellemetlen. Az emberek többségének vannak ilyen álmai, érdemes átgondolni, milyen időszakokban történnek ezek az álmok, és mely ruhadarabok hiányoznak rólunk (vagy éppen vannak meg rajtunk?) - ezek támpontot adhatnak az álmok megfejtéséhez. Zuhanás


Szikláról le, ágyból ki, egyenest a járdára. A legtöbb ember ilyenkor hirtelen felriad. Patricia Garfield szerint a nap során összegyűlt feszültség izomrángás formájában szabadul fel, s ez részben megmagyarázza, miért álmodnak olyan sokan ijesztő zuhanásokról, ám a magárahagyatottság érzése, illetve az érzelmi támasz hiánya szintén szerepet játszhat benne.

Iskola, vizsgák 


Az egyetemisták körülbelül 60 százalékának van olyan szorongásos álma, hogy írásban kell vizsgáznia valamiből, amiről nem tud semmit. A felnőtteknek is vannak ilyen álmaik, hiszen – mondja Patrícia Garfield legtöbbünk életében az iskola számít az első próbatételnek, és ez az érzés velünk marad. Sokan álmodnak olyat, hogy újra érettségiznek, vagy hogy újra felvételiznek - ezek mind-mind vizsgahelyzetek. 

Repülés


Ennek az élménynek állítólag az a gyökere, hogy kisgyerekként az ember feldobálják a levegőbe a szülei. Van, aki felnőttként is rajong a szabadesés megélését lehetővé tevő sportokért, mint a különféle ugrások gumikötéllel, vagy repülőből ejtőernyővel, vagy vidmáparki élmények. Az élet során minden boldog időszak hozhat eufórikus álmokat. Mások szerint az ember az időtlen térben lebegő időszakénak emlékei a repülős álmok. Egyes kutatások azt mondják, hogy a felnőtté válással egyre ritkulnak - eltűnnek - a repülős álmok, míg gyerekkorban gyakoribbak.