A kakaóról dióhéjban

A kakaótermelés igazi bölcsője Dél Amerika felső-Amazon táján található. A kakaófa termése, a kakaóbab, állandó meleget és sok csapadékot követel. A Dél Amerikán kívül, a kakaóbab legjobban Afrika, Ázsia, és Közép-Amerika trópusi területein terem, az Egyenlítőtől 15-20 fokig

A kakaó története
- A kakaótermelés igazi bölcsője Dél Amerika felső-Amazon táján található. A kakaófa termése, a kakaóbab, állandó meleget és sok csapadékot követel. A Dél Amerikán kívül, a kakaóbab legjobban Afrika, Ázsia, és Közép-Amerika trópusi területein terem, az Egyenlítőtől 15-20 fokig

- Azok az országok melyek éghajlata kedvez a kakaótermelésnek, gyakran abban a kivételezett helyzetben találják magukat, hogy gazdasági fejlődésük nagymértékben a sikeres kakaótermelés függvénye.

- Bár a kakaó emberi fogyasztása mintegy 2000 éves múltra tekint vissza , a kakaótermelésből származó fogyasztói, egészségügyi, társadalmi és gazdasági hatásokat csak most kezdjük valóban felismerni. A kakaótermelés integrációja a globális gazdaságban igazán most kezd kibontakozni.

A kakaótermelőknek az alábbi kihívásokkal kell szembesülniük:
- A világ sok táján, a helyi, vidéki közösségek gyakori gazdasági nehézségekkel küszködnek, a szociális szolgáltatások sok esetben nagyon kezdetlegesek. A trópusi tájakon a kakaótermelés gyakran az egyedüli eszköz mely segítséget tud nyújtani ezekkel a kihívásokkal szemben. A kakaó ezeken a vidékeken nem csupán egy árucikk, hanem a helyi gazdaság motorja, a szegénység elleni küzdelem egyik fontos eszköze, a fenntarthatóság alappillére.

- A kakaó termelőknek gyakran komoly, életbevágó nehézségekkel kell megküzdeniük. Sokan minden évben elvesztik termelésük egyharmadát különböző okok miatt. A rossz talajminőség képes akár 50 százalékkal is csökkenteni a kapacitást. Növénybetegségek, rovarok, kártevők, változó időjárás, alacsony-színvonalú termelő-eszközök, együttesen hátráltatják a kakaótermelésben rejlő erő kibontakozását. Ezek mind súlyos veszélyt jelentenek a kistermelők és helyi közösségek számára. Ezeknek az embereknek és közösségeknek, sok esetben a kakaótermelés az egyedüli megélhetési eszköz. Számukra létkérdés, hogy a termelés biztos alapokon álljon

- A kakaót termelő országok esetében a termelés gazdasági, társadalmi és politikai környezete gyakran ingatag. A kakaót-termelő emberek, és azok családjaiknak élete folyamatos nehézségekkel, bizonytalanságokkal szembesül.

- 1990-ben a világ kakaó-termelő közösségét súlyos tragédiák érték. Egy roppant veszélyes gombabetegség, az úgynevezett „boszorkányseprű” elpusztította a brazil termelés 75 százalékát. Így Brazília, amely korábban a világ egyik fő kakaó exportőre volt, kakaó importőrré vált, hogy saját belföldi fogyasztási szükségleteit kielégítse. Nagyjából ugyanebben az időben Malajziát is egy hasonló veszteség érte. Itt egy rovarpestis következtében, amely elpusztítja a kakaógumókat, az ország kakaótermésének nagy-része odaveszett.

- Jelenleg Indonéziában pusztít a rovarpestis (kakaógumó féreg) melynek következtében nagy veszélyben van az ország teljes kakaótermelési állománya.

A kakaótermelők
- Világszerte öt- és hatmillió között van azoknak a kis-gazdálkozóknak a száma, akiknek a jövedelme a kakaó termelésből származik. További 26 millió embernek a megélhetése függ bizonyos mértékig a kakaóipartól.

- A családi gazdálkodók adják a kakaóipar gerincét. Ezektől a családi farmoktól származik a világ kakaófogyasztásának 90 százaléka. Ez azt jelenti, hogy a kakaótermelés ezen családok és közösségek számára az egyedüli kulcs a jóléthez.

- Nyugat-Afrikában több mint 2 millió olyan farm van, amely 2 és 3 hektár közötti nagyságú, körülbelül 2500 kakaófával, ahol az átlagos hozam farmonként 1 millió tonna. Több mint 10 millió ember él Nyugat-Afrikában kakaó farmokon.

- Elefántcsontparton, amely a világ legnagyobb kakaóbab termelője, a mezőgazdasági bevételek több mint 50 százalékát adja ez a szektor.

A kakaó iparági hatásai
- A kakaó termelése évente 4 milliárd dolláros üzletet jelent. Világszerte évente több mint 3 millió tonna kakaót termelnek, amelynek a 25 százalékát Észak-Amerikában, 50 százalékát Európában használják fel. A maradék 25 százalékot Ázsiában, Latin-Amerikában és Afrikában használják fel.

- A világ csokoládéipara aktívan támogatja Afrika gazdasági fejlődését. Az Elefántcsontpart esetében, az ország teljes exportbevételének 35 százaléka a kakaó exportból származik.

- Az édességipar számos embernek biztosít jövedelmet világszerte – 270 ezer embert foglalkoztatva Európában és körülbelül 65 ezer embert az Egyesült Államokban – ahol a disztribúciót és az értékesítést is figyelembe véve a foglalkoztatásra való hatása ennek háromszorosa.