A kakaó és csokoládé helye a napi étrendben

A kakaópor és a csokoládé beiktatása az étrendbe növeli az antioxidáns hatóanyagok bevitelét. Az étrend változatossága, más antioxidáns források (gyümölcs, zöldség stb.), továbbá a kiegyensúlyozott, egészséget szolgáló étrend összeállításához szükséges sokféle élelmiszer arányos

A kakaópor és a csokoládé beiktatása az étrendbe növeli az antioxidáns hatóanyagok bevitelét. Az étrend változatossága, más antioxidáns források (gyümölcs, zöldség stb.), továbbá a kiegyensúlyozott, egészséget szolgáló étrend összeállításához szükséges sokféle élelmiszer arányos felhasználása azonban változatlanul elsődleges szempont.

Fontos elővigyázatosság, hogy ezeket az élvezeti cikkeket okosan és értelmesen kell alkalmazni, semmiképpen nem lehet egyetérteni a csokoládé mértéktelen fogyasztásával.
Reforméletmód

A táplálkozásnál az ördög a mennyiségekben rejlik, a túlságosan sok ugyanolyan hátrányos, mint a túlságosan kevés. Arányos mennyiségben a kakaópor, a kakaó felhasználásával készült termékek, a csokoládé örömet szerző és egyben az egészséget előmozdító tényező, nem fenyeget az elhízás veszélyével. Ilyen értelemben fogyasztásuk táplálkozás-élettani szempontból nem aggályos, sőt – a helyes táplálkozást megvalósító sokszínű élelmiszerválaszték kavalkádjába illesztve – előnyökkel is kecsegtet. A csokoládé könnyen és gyorsan felszívódó értékes tápanyagokat, számottevő energiát tartalmaz viszonylag kis térfogatban, tömegben, ezért ezek gyors pótlására is alkalmas, sőt katasztrófa helyzetekben életmentő lehet.

A különböző csokoládék 100 g-jának energiatartalma – összetételüktől függően – 2400–2600 kJ (570–620 kcal) között mozog, energiasűrűsége (a tömegegységre jutó energia mennyisége) meglehetősen nagy. Ezért a felhasznált energia azonnali pótlására, a fizikai teljesítőképesség aktuális erősítésére előnyösen alkalmazható, számításba véve kedvező emészthetőségét és tápanyagainak gyors felszívódását.
Táplálkozástudományi szempontból a több kakaómassza és kakaóvaj, az értékes fehérje, ásványi anyagok, valamint természetesen a cukrok, illetve keményítő adják meg a táplálkozás-élettani értékelés alapját a kakaóval készült termékeknél. Ehhez járulnak az ízanyagok, a szerves savak, a theobromin, a koffein és további olyan vegyületek, amelyek biológiai jelentőségét közelmúltban ismerték fel, és amelyek kutatása ezekben a termékekben hónapról hónapra új eredményeket hoz.

Miért csokoládé?
- Testhőmérsékleten olvad
- Zsírban oldódó vitaminokat tartalmaz (A, D)
- Ásványi anyagokat tartalmaz (pl. réz)
- Antioxidánsokat tartalmaz
- Mérsékelten élénkítő hatású

A csokoládéfigurák gyártásának története hazánkban

A csokoládéfigurák hazai gyártásának története a múlt évszázad 30-as éveire nyúlik vissza. Hiteles írásos források szerint Stühmer Frigyes, a legnagyobb budapesti csokoládégyár megalapítója kezdte el az akkor még kézi formázású és csomagolású csokoládé figurák gyártását 1934-ben. Ezek a porcelánszerű bevonattal ellátott figurák nagy népszerűségnek örvendtek Európában is, gyártásuk 30 évig folytatódott.

A két világháború közötti időszakban más, kisebb gyárak is foglalkoztak csokoládé figurák készítésével, a hiteles emlékek alapján ezek közé tartozott a győri Koestlin Lajos Rt. (ma Győri Keksz), valamint a Szerencsi Csokoládégyár.

A gépesített nagyüzemi gyártásra vonatkozó első adat az 1962-ben épített Diósgyőri Édesipari Gyár termelésére vonatkozik, ekkor ide központosították a csokoládé figurák gyártását. A modern gépek formázta figurák termelési volumene meghaladta az 1000 tonnát, igaz, még mindig nagy munkaigényű kézi csomagolást alkalmazva. Mindössze hat év elteltével a már koncentráltan működő hazai állami édesipar 24 ezer tonnás csokoládé és csokoládés áru termelő kapacitásából a figuragyártó kapacitás 6,7% volt (azaz 1.608 tonna).

A bevonómasszákból gyártott termékek létrehozását két tényező is indokolta, egyrészt az import anyagok, a csokoládégyártáshoz szükséges kakaóbab viszonylag magas ára, illetve korlátozott beszerzése. Ezekben a termékekben a valódi csokoládé kakaóvaj tartalmát más, olcsóbb speciális növényi zsiradékkal helyettesítették. (A termékek elnevezése abban az időben a „nugátszerű”.) Mivel ezek a bevonómasszákból készített figurák lényegesen olcsóbbak voltak, így a termelési mennyiség igen dinamikusan emelkedett egészen 2000-ig.

Csak az utóbbi néhány évben kezdett növekedni a kereslet a valódi csokoládéból előállított figurák iránt, megváltoztatva az addigi 10-90%-os arányt a két csoport között 40-60%-ra (becsült adat).

Csokoládé
Olyan termék, amely kakaótermékekből (kakaómassza, kakaóvaj, esetleg kakaópor) és cukrokból készül, legalább 35 százalék összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18 százalék a kakaóvaj és legalább 14 százalék a zsírmentes kakaó szárazanyag.

Összetevők:
- cukor
- tejpor
- kakaómassza (kb. 50% kakaóvaj, 50% zsírmentes szárazanyag)
- kakaóvaj
- (kakaópor)

Kakaós bevonó / kakaós tejbevonó
Kakaóporból, cukorból, növényi zsírból, szükség szerint tejkészítményekből finom aprítással készített, bevonásra (áthúzás, mártás), formázásra alkalmas massza, amely szobahőmérsékleten szilárd, a készítéshez felhasznált zsiradék olvadáspontja feletti hőmérsékleten pedig folyékony anyag.

Összetevők:
- cukor
- tejpor
- kakaópor
- speciális növényi zsír

Kakaóvaj: A kakaóbabból vagy a kakaóbab részeiből nyert zsíranyag. Fontos tulajdonsága, hogy 30 °C-on kemény, míg 36,5 °C-on (testhőmérsékleten) teljesen megolvad.

Kakaó, kakaópor: Tisztított, hántolt és pörkölt kakaóbabból nyert por alakú termék, amely legalább 10% kakaóvajat (szárazanyagra számítva) kell, hogy tartalmazzon.


A kakaó tápértékének megismerése
A tudományos eredmények tették lehetővé a kakaóbab alkotóelemeinek elemzését. Az átlagos értékeket a következő táblázat mutatja be.

Valódi csokoládét (v)eszünk vagy utánzatot?!