Kullancsveszély!

A legutóbbi felmérés szerint Magyarországon egyre több olyan terület van, ahol a kullancsok valamilyen betegséget terjesztenek. Ezek jelentôs része emberre és kedvencállatra is veszélyes. A betegségek korai felismerése a betegek életét mentheti meg.

A legutóbbi felmérés szerint Magyarországon egyre több olyan terület van, ahol a kullancsok valamilyen betegséget terjesztenek. Ezek jelentôs része emberre és kedvencállatra is veszélyes. A betegségek korai felismerése a betegek életét mentheti meg.
A Magyar lakosság egészségtudatos magatartása formálódóban van. Az egészséges életmóddal a természet szeretete is együtt jár. Minden séta a felkészületlen két és négylábú kiránduló számára végzetes lehet, még a közparkokban is, ha nincs védőoltása, ha nem ismeri a kullancsok elleni védekezés módozatait és a kullancseltávolítás szakszerű szabályait. És sajnos nem ismerik… Emiatt egyre nő a megbetegedettek száma.
Kisállat simogató fórum


Van segítség, van megoldás!
Orvosok, állatorvosok és biológusok felismerve a kullancs helyzet kritikus voltát, megalapították a Magyar Kullancsszövetség Közhasznú Egyesületet, az alábbiakban részletezett célok megvalósításáért:
Az Egyesület a társadalom segítségével támogatja a kullancsokkal kapcsolatos zoológiai és járványtani kutatásokat, valamint a kullancsok terjesztette emberi megbetegedések megelőzését, korai felismerését. Továbbá ismerteti a kullancsok szakszerű eltávolításának módszertanát. Valamint szerepet vállal a társállatok,
elsősorban kutyák és macskák kullancs terjesztette megbetegedéseinek megelőzésében is. Összehangolja az ez irányban dolgozó szervezetek munkáját, képviseli a hazai emberi és állati betegek gyógyításáért és gyógyulásáért dolgozó mozgalmakat a különböző fórumokon, rendezvényeken. Kiemelten képviseli a kullancsok és az általuk terjesztett betegségek elleni védekezési módok mindenki számára történő megismertetését.

Az alapítók sorában lévő autentikus állatorvosok, orvosok, biológusok a kullancsok és az általuk terjesztett fertőző betegségek elleni küzdelem emberek- és kedvencállatok iránti társadalmi felelősség érzésének okán hozták létre a Kullancsszövetséget. Az alapítók célja, hogy felmérhessék a magyarországi kullancs faunát, és kideríthessék, hogy milyen kórokozókkal veszélyeztetik a lakosságot és kedvencállatainkat. További céljuk a tevékenységük folyamatos publikálása és a kullancsok-, valamint az általuk terjesztett betegségek elleni védekezési módokat közzé tevő sajtó kampányok szervezése. Mindezt azért, hogy a lehetőségek szerint jelentősen csökkentsük a kullancsok terjesztette emberi- és kedvencállati betegek számát.

A Kullancsszövetség létrehozója, Dr. Kapiller Zoltán az emberek- és a kedvencállatok kullancsok elleni egyedvédelem eszközeinek, módszereinek közzétételén túl a probléma komplex kezelését tűzte ki céljául. Ennek okán a Kullancsszövetség megalakulásának egyik fő céljaként azt jelölte meg, hogy az országunkat lakó kullancsfajok régiónkénti elterjedtségét felméri, továbbá a begyűjtött kullancsokból laboratóriumi vizsgálatok során felderíti, hogy milyen kórokozókat hordoznak.

E több éves munkához anyagi támogatókat várnak, s a több évre tervezett munka összegzéséből nagy értékű betegségmegelőző protokollokat szeretnének adni a veszélyeztetett régiókban élő emberek- és kedvencállataik számára.

-A kullancsok okozta emberi- és kedvencállati betegségekre szóló figyelem felkeltő sajtótájékoztatót 2005. május 26-án tartotta a Kullancsszövetség. A probléma feltárás és a távlati célok ismertetésekor a Kullancsszövetség meghirdette a kullancs visszaküldési akciót.

-Az akciót előszervezésben az illetékes szakhatóságok bevonásával indították. Ezt követően saját adományként 1 millió forinttal a Kullancsszövetség tagsága elkészítette a kullancs beküldő egységcsomagokat, azokat az ország patikáiba jutatta és PCR-labordiagnosztikumokat vásárolt.

-Az akció sajtóban történő meghirdetése után néhány nappal beérkezett az Istenhegyi Gén-diagnosztikai Centrum Lyme Ambulancia Laboratóriumába (1125 Budapest, Istenhegyi út 29-31. Tel.: 06-1-224-54-42) az az első 250 kullancs minta, melyeket emberekből távolítottak el.

-A laborvizsgálatok során kiderült a kullancsokról, hogy tartalmazták-e a Lyme-kórt okozó valamelyik baktériumot. Az egészségügy történetében először az Internet segítségével a (www.kullancsinfo.hu) honlapon értesítették a csípett személyeket a „kullancsaik” fertőző voltáról. Az első sajátfinan-szírozású figyelem felkeltő egészségügyi kampányát szervezte meg a Kullancsszövetség. Példaértékű ez az egészségügy történetében, mert a probléma felvetők példát mutattak azzal, hogy adományoztak a felvetéssel egy időben.
-A vizsgálatok száma a Kullancsszövetség további 1 millió forint adományozásával 452-re emelkedett.

-A vizsgálatok és az értékelésük új dimenzióba helyezi a Lyme-kórt az orvos szakmák művelői és a lakosság körében.

-A vizsgált kullancsok 17,3%-a hordozott egy, v. több féle Borrelia baktériumot (stricto, melynek rezervoárja i a kisrágcsálók, mókusok, őzek és a sünök, garinii melynek rezervoárjai a Turdusok, azaz a rigófélék és a sünök, , afzelii melynek a rezervoárjai az erdei egerek- pockok és a sünök). A fertőzött kullancsok 71,8%-ban csak egy, továbbá 28,2%-ban több féle Borrelia baktériumot hordozott. A Lyme-kórt okozó három féle kórokozó közül a stricto 8,2%-ban, a garinii 39,8%-ban, míg az afzelii 52%-ban fordult elő. A vizsgálat két esetben egy hazánkban új Borrelia speciest talált, melyeknek az azonosítása megtörtént, „az ő neve” A-14S-es .

-A kórokozók szerinti eredmény nagy információ az orvosnak , mert ebből tudni lehet, hogy milyen szervrendszer betegedése várható a csípett személynél. A stricto elsősorban izületi-, a garinii idegrendszeri-, míg az afzelii bőrelváltozásokat okoz.

-A Borrelia s. stricto hordozó kullancsok Győr-Moson-Sopron-, Hajdú-Bihar-, Komárom- és Pest megyékből érkeztek. Borrelia garinii tartalmú kullancsok Békés-, Fejér-, Győr –Moson-Sopron-, Hajdú-Bihar-, Jász-Nagykun-Szolnok-, Komárom-Esztergom-, Nógrád-, Pest-, Tolna- és Veszprém megyékből kerültek be. A Borrelia afzelii baktérium volt leggyakoribb „lakója” a beküldött kullancsoknak, melyek a következő megyékből érkeztek: Csongrád-, Fejér-, Győr-Moson-Sopron-, Jász-Nagykun-Szolnok-, Komárom-Esztergom-, Nógrád-, Somogy-, Tolna-, Vas- és Veszprém.

E vizsgálat irányinformációkat ad a régiókban dolgozó humán- és állat-egészségügyi szakembereknek. A minta információi is nagyban sürgetik, hogy mielőbb megtörténjen az országot teljesen felmérő kullancs faunisztikai- és járványtani vizsgálat.

Írta a Kullancsszövetség elnöke: Dr. Kapiller Zoltán állatorvos-zoológus
Folytatjuk…