18 éve működik

A mérleg: több mint 2000 kulturális rendezvény és több mint 20 000 németül tanuló diák

Átalakult, megújult és megfiatalodott a budapesti Goethe Intézet. Modern és funkcionális teret kapott 1400 négyzetméteres Ráday utcai otthonában. Új vezetője, Dr. Gabriele Gauler asszony dinamikus frissességet hoz az intézet oktatási és kulturális életébe. Az Eckermann kávéház, a Ráday utca egyedi színfoltjaként korareggeli nyitással, belsőkertes terasszal és nemzetközi válogatott kínálatával várja a vendégeket.A Goethe Intézet a Német Szövetségi Köztársaság világszerte működő kulturális intézménye. Célja a német nyelvtanulás elősegítése, nemzetközi kulturális kapcsolatok kiépítése, és az, hogy betekintést nyújtson Németország mai kulturális, társadalmi és politikai életébe. A Magyarországon 1988 óta működő Goethe Intézet most először mutatta be Ráday utcai új otthonát az újságíróknak.

A Ráday 58. alatt álló 1400 négyzetméteres, modern épület lehetővé teszi, hogy az intézet minden részlege – a kulturális programosztály, a könyvtár és a nyelvi részleg - hosszú évek óta újra egy tető alatt működjön. Az intézettel együtt költözött az Eckermann kávéház is, mely hírnevén és hamisítatlan hangulatán túl a Ráday utcában szinte egyedi nyitva tartásával és különleges kínálatával kedveskedik régi és új vendégeinek.

2006. április 1.-től új igazgató irányítja a budapesti Goethe Intézet munkáját. Dr. Gabriele Gauler asszony egyenesen Münchenből érkezett, ahol a Goethe-központ „nyelvtanfolyamok“ osztályát vezette. Több mint 15 éves tapasztalata új impulzusokat ígér a német nyelvoktatásban és nyelvtanár-továbbképzésben.

A Goethe Intézet „épületfoglalóját” május végéig tartó kulturális és oktatási eseménysorozattal ünnepli. A Magyarországon tevékeny német kulturális és oktatási intézményekkel közös rendezvénysorozat, a KULTURFRÜHLING - „kulturális rügyfakadás” – a németországi Magyar Kulturális Évaddal és a német-magyar BIPOLAR-projektjével együtt különleges impulzusokat szeretne adni. A KULTURFRÜHLING célja, hogy új lendületet és figyelmet kapjanak a német-magyar kulturális és oktatási kapcsolatok, és minél nagyobb támogatást nyerjen az erősebb összekapcsolódás és együttműködés. A budapesti intézet megnyitása óta több mint 2000 kulturális rendezvényt szervezett.