Ha belebetegszem, akkor sem adom fel!

Férfias vállalása az életnek, hogy ideáinkat, elméleteinket, szokásainkat fontosabbnak tartjuk, mint az életünket. Ezt tették őseink a vadászat idején, ezzel találkozunk Márai Sándor műveiben, s mind a mai napig a futball-pályák lelátóin,

Férfias vállalása az életnek, hogy ideáinkat, elméleteinket, szokásainkat fontosabbnak tartjuk, mint az életünket.

Ezt tették őseink a vadászat idején, ezzel találkozunk Márai Sándor műveiben, s mind a mai napig a futball-pályák lelátóin, amikor egy mérkőzés miatt véres verekedésekbe kerülnek a nézők akarva, akaratlan.
Életkérdések fórum

Ha sok-sok kimondatlan sértés, harag gyűlt össze benned, valahol felszínre kell törnie. Különböző csoportterápiákon tanulhatjuk, hogyan válhatunk asszertívvá hozzátartozóinkkal szemben: vagyis mondjunk el mindent, de megfelelő időben és helyen, ne akarjuk személyesen sértegetni a másik felet, próbáljuk indulatainkat békés mederbe terelni. Ily módon próbáltak a nagyhatalmak is szót érteni az agresszorokkal, míg azok az erőfölény helyzetéből tárgyaltak és tiporták le Kelet-Európát. Ha végképpen nem értünk szót családtagjainkkal gyakran külső döntőbírákhoz fordulunk.

A válások és a velük járó, a pénzért és a jogokért folytatott harcok özöne lassan az ügyvédek hatalomátvételéhez vezethet, akik egyes vitákat szinte maguk robbantanak ki, mivel ezekben anyagilag érdekeltek. Ezek a viták mégis jobbak, mintha ökölharcra kerülne sor a családtagok között.

A stressz
A viták által megváltozik az ember szervezetének kémiai összetétele. Adrealint és noradrealint termel a szervezet, s ez testi aktivitást kíván. Ha ez kimarad, felborul a szervezet egyensúlya. (Felborzolódik a szőr a hátunkon.) Ha azonban semmit se teszünk, pszichoszomatikus kórkép alakul ki. Így keletkezhet a magas vérnyomás, az angina pectorális, a szívinfarktus. A test lassan megszokja ezt az állapotot, nem tágulnak az erek, ez által tovább nő a nyomás. A koleszterin szint nő, s ez az erek elzáródását okozhatja, s ha ez a szívet érinti, infarktusról beszélünk.

Gazemberek győzelme
Aki egész élete során vállalja a konfliktusokat akár primitív fokon is, hozzászokik az aktivitáshoz, mindig erőfölényből beszél, öntudatlanul vállalja a vereséget is, mindent egy lapra tesz fel.
A társadalmi riportok berkein belül a paparazzi-stílus embervadászattá fejlődött, mely pokollá teszi a prominens személyiségek életét. A riporterek gyakran agresszívabbak és lelkesebben vadásznak alanyaikra, mint a rendőrök a bűnözőkre. Jó adag Marsi beállítottságra van szüksége annak, aki sikeres újságíróként akar tevékenykedni.

Vállalkozók
A vállalkozónak legyen kedve újba kezdeni, kockáztasson sokat, adott esetben tegyen fel mindent egy lapra. A vállalkozó meg akarja hódítani a piacot, ki akarja vívni az érdekszférákat, hogy az áttörést elősegítse. Döntéseket kell hoznia, amelyekért vállalnia kell a felelősséget. (Ent-scheidung: a kard kihúzása a hüvelyből.) Ha aztán sikeres lesz, jön az állam, és arra kényszeríti, hogy felezzenek. Szerencsére a vállalkozóknak általában megvannak az eszközeik (ha nem is egészen tiszta eszközök), amelyekkel védik érdekeiket.

Harcművészet
Rituális szabályokkal helyreállhat az egészséges működés. A harci szabályok különféle módozatait mutatja be a sakk, ez a szigorúan felépített, pontos szabályok szerint lefolytatott harci játék. Harcról szól, de nem elvakult agresszióról. Itt a Mars csak a közvetlen támadást, vagy a támadó védekezést képviseli, nagyobb szerepe van a terveknek, gondolkodásnak, szükséges hadi áldozatkészségnek.

Bár a szurkolók gyakran véres összeütközésekbe kerülnek, maguk a játékosok ismerik és tisztelik egymás játékát még akkor is, ha egy-egy nagy játékost durván le kell rúgni a pályáról. (Világbajnokság 1954)

Az amerikai futball egyre inkább átlépi a küzdelem és a harc közti határvonalat. Sokan a játékosok közül más bűntények miatt is bíróság előtt állnak, gyerekkoruk óta az erőszak légkörében nevelkedtek.

Amatőr sportok
Ha nem életbevágó vagy anyagi sikerre vágyó céllal versenyeznek – játszanak a sportolók, esélyük van az agressziót helyes mederbe terelni. A sport az a szelep, amely az agresszió őserejét rituális keretek között képes kielégíteni. A golfjátékban is megmutatkozik az erő, hiszen egy kicsiny labdát hosszú ütővel megütnek, s az gyakran száz métereket is repül.

A néző számára azonban a sportok tökéletesen kielégíthetik a harci vágyat, az izgalom tetőfokára emelkedhet, együtt röpül gondolatban a lesikló versenyzővel, s egy-egy jó futball-mérkőzésen kiengedheti magából az egész héten felgyülemlett indulatot.
Dobosy Ildikó

20 jólbevált stresszoldó technikám
Harmónia és stressz