Hosszi Furugla Alkotónap a Skanzenben

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum legfiatalabb állandó szabadtéri kiállítása a 2005. június 23-án megnyitott Dél-Dunántúl tájegység. E vidék jellegzetes hangszere a hosszú furulya, melynek varázserejéről számos népmese tanúskodik.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum legfiatalabb állandó szabadtéri kiállítása a 2005. június 23-án megnyitott Dél-Dunántúl tájegység. E vidék jellegzetes hangszere a hosszú furulya, melynek varázserejéről számos népmese tanúskodik. A dél-zalai vagy a somogyi lankák erdeiben rejtőző betyárokról szóló titokzatos népmesék, a Tolnába telepített bukovinai székelyek gazdag dal- és mesekincse, vagy akár a baranyai szőttesek motívumai bőséges forrásul szolgálnak az idei alkotónapi pályázathoz.

A Csokonai Vitéz Mihály tollából oly jól ismert csurgói diákélet, a Harkány-fürdő keletkezését magyarázó monda, vagy a dunántúli pásztorok történetei egyaránt megragadhatják az alkotók képzeletét. Az alkotónapi képzőművészeti pályázat legjobb munkáiból készült kiállítás megnyitójának napján sokat megismerhetünk a dél-dunántúli kézműves technikái és díszítő motívumai közül. Felbukkannak garabonciás diákok, furfangos székely menyecskék, de maga Sobri Jóska is. Megláthatjuk, megfér-e két dudás egy csárdában és megtudhatjuk, hogyan készül a dödölle és a katrabóca-hadari-kudari leves.
2006. május 1., 9.00 óra
Szabadtéri Néprajzi Múzeum, 2000 Szentendre, Sztaravodai út .