Tévhitek elűzése

Sajnálatosan sok tévhit aktiválódott a köztudatban, melyeket törölnünk kell, hogy az emberek és kedvencállatok tévhitek okozta veszélyeztetését megszűntessük!

Sajnálatosan sok tévhit aktiválódott a köztudatban, melyeket törölnünk kell, hogy az emberek és kedvencállatok tévhitek okozta veszélyeztetését megszűntessük!

1., Tévhit: A kullancs mint állat évszakhoz kötötten támad… , s vitatkoznak, hogy alulról, vagy felülről támadnak-e!
A valóság: Sajnálatosan országszerte az enyhe telek okán már egész évben folyamatosan, de nyár elején és ősszel két nagyobb hullámban támadnak a kullancsok. A vérszívók jelentős létszámban lepik el a természetet, s most már a kerteket és a közparkokat is. A kullancsok támadására két irányból számíthatunk.

A gyepi növénytársulásokban a fűszálak hegyéről támadó, szemmel rendelkező, látó kutya-kullancs ill. a csertölgy alapú erdőségek cserjéinek levél fonákjáról vadászó, szemmel nem rendelkező, „vak” közönséges kullancs a leggyakoribb vérszívók Magyarországon a 42 honos kullancsfaj közül. A kullancs szó nem egy állatot jelent, hanem egy egész állatcsaládot, igen nagy fajszámban.

2., Tévhit : hogy csak egy-két kullancs terjesztette betegség van…
A valóság: Számos betegség van mely embert- és kedvencállatot egyaránt megbetegít…

- A kullancsok egyedfejlődési alakjai, a kullancs lárvák-, a kullancs nimfák- és a kifejlett kullancsok, melyek már nőstények, vagy hímek szúrásukkor önmagukban is okozhatnak embereknek és kedvencállatoknak (kutyáknak, stb) egészségkárosodást
( bőrgyulladást, allergiát, mérgezést stb). A kullancsok egyedfejlődési alakjai nagyobb gondot akkor jelentik, amikor a szúrásukon át kórokozó tartalmú nyálat fecskendeznek, s így fertőzik meg áldozatukat szerte Európában a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás vírusával ( nagyon tanácsos gyermekeinknek és magunknak az ellene való védőoltást beadatni), a Lyme borreliosis, klasszikus nevén a Lyme-kór ( kutyáikat oltassák be), a tularemia, a Q-láz, az ehrlichiosis, a babesiosis, a mediterrán foltos láz, vagy a TIBOLA kórokozóival.

3., Tévhit: Az embernek adott oltás véd a kullancs által terjesztett valamennyi betegség ellen!
A valóság: Az embernek adott védőoltás kizárólag a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás vírusfertőzés ellen véd. A teljes oltási sorozat után biztosított az oltott személy védelme.


4., Tévhit: Az emberek számára forgalomban van a Lyme-kór elleni védőoltás.
A valóság: Emberre NINCS Lyme-kór elleni védőoltás, csak a kutyák számára kérhető az állatorvosoktól.

5.,Tévhit: Kutyákra nem veszélyes a kullancs…
A valóság: A Lyme-kór , a babeziozis és más betegségek fenyegetik a kutyákat, ezért például kullancsriasztó cseppet- , vagy nyakörvet ajánlott viselniük.

6.,Tévhit: Szeretnek napozni-sütkérezni a fűszálakon a kullancsok…
A valóság: A kullancsfajok egyedei a direkt napfénynek kitett testrészeket nem csípik, mert gyűlölik a napfényt ( lucifug), mely számukra halálos, a kiszáradás veszélye miatt. A természetben járva tudnunk kell, hogy a kullancs mely testrészünket szereti felkeresni vérszívás céljából:

-A kullancs áldozatra kerülve a napfény hatásától mentes, azaz ruhával fedett, izzadt-párás testrészbe szúrja szipókáját. Bőrberögzülés tekintetében a látó kullancsok a rövid szájszervű-, míg a „vak” kullancsok a hosszú szájszervű csoportba tartoznak. Az áldozat bőrébe való rögzülés különbözősége a vérszívás várható időtartamának az eltérését jelenti. Az előbbiek több időt-, míg az utóbbiak rövidebb időt töltenek vérszívással.
A kullancs bőrből való eltávolítására sok népi módszer él a köztudatban. Sajnos minden hagyományos módszer (zsírral bekenés, kicsavarás, stb) a kullancs fuldoklását és gyötrését célozza, minek következtében a haldokló kullancs kórokozó tartalmú nyálat köp áldozatába. Tehát a népi módszerek pont a megelőzendő fertőződést idézik elő!

A kullancs szakszerű eltávolítása:
-A kullancs lárvákat- és nimfákat injekciós tűvel kell kipöccinteni a bőrből. - A kifejlett kullancsok veszélytelen eltávolításra született, mindenki által emberen és kedvencállaton egyaránt alkalmazható, egyszer használatos, orvostechnikai eszköz, a KULLANCS-ELTÁVOLÍTÓ KANÁL. Az eszköz országszerte kapható az állatpatikákban, gazdaboltokban és a gyógyszertárakban.


Más probléma rendszerekkel társultan fut a kullancs probléma a természetben.

-Sajnálatosan hazánkban a természet adta problémákat mindig külön választják. Paradigma váltásra van szükség a gondolkodásunkban. A naponta hallott parlagfű és a kullancs külön gondolatokat ébreszt mindannyijukban. Pedig a parazita, gyomnövény és a pókszabású együtt futó problémát mutat az urbanizált övezetekben is. Az 1970-es évektől kezdődően hazánkban emelkedni kezdett a kullancsok száma és elterjedési területük is megnőtt. Számos ok miatt.
Egyik sajátos oka ennek a ténynek a belföldi-külföldi turizmuson túl az, hogy az
agresszív - allergén gyomnövény a parlagfű alapozta, csalitos árnyékos-párás, parlagon hagyott területek száma országszerte növekedett és folyamatosan növekszik.

Az ilyen ökoszisztémákban a kisrágcsálók, a madarak, a rejtőzködő vadállatok és az ott bóklászó háziállatok jól érzik magukat, és táplálékot adnak a parlagfű levél fonákján tanyázó kullancsoknak. Ebből fakadóan a parlagfű irtása egyben kullancsirtás is, mert a kaszálás és égetés után megszűnik a kullancsok élettere is. Leginkább a sünök kedvelik a bő tápláléknyerő helyként a sűrű-parlagfüves területeket, mivel sok rovar, pajor és giliszta található benne. A kullancsok az erdei vadak közül a sünt kedvelik leginkább, mert a tüskék támasztásában kényelmesen utazhatnak a házak körüli kertekbe. - A parlagfűre csatolt erdei kisállatok nem csak a kullancs terjesztette kórokozók fenntartói, hanem más , kontaktussal az emberre is terjedő fertőzéseket okoznak, pl.: Hantavírus stb.
Magyar Kullancsszövetség Közhasznú Egyesület (1125 Budapest, Istenhegyi út 31/B.)
elnöke: Dr. Kapiller Zoltán

Kisállat simogató fórum