Mindennapi kondiciónk

A rendszeres mozgás segít testsúlyának állóképességének – munkabírásának és kitartásának – fokozásában. A nagyobb teherbírás viszont mind a fizikai, mind a szellemi teljesítőképességét javítja. Újabb kutatások szerint a rendszeres fizikai erőkifejtés szerepet játszhat a kisebb depressziók megelőzésében és csillapításában is.

A rendszeres testmozgás az egészség szempontjából rendkívül hasznos. Jobban fog tőle aludni, frissebben ébred, élénkebb lesz, és tartósabban tud majd koncentrálni. A rendszeres mozgás segít testsúlyának állóképességének – munkabírásának és kitartásának – fokozásában. A nagyobb teherbírás viszont mind a fizikai, mind a szellemi teljesítőképességét javítja. Újabb kutatások szerint a rendszeres fizikai erőkifejtés szerepet játszhat a kisebb depressziók megelőzésében és csillapításában is.
Azt is bizonyították, hogy a rendszeres (de túlzásba nem vitt) testmozgás nőknél késleltetheti a menopauza után gyakran jelentkező csontritkulási folyamatot, az oszteoporózist.

A testmozgás előnyei
Kimutatták, hogy a rendszeres testmozgás a szívkoszorúér megbetegedéseinek megelőzése végett is fontos.

Szív, tüdő és az artériák: A rendszeres élénk testmozgás növeli a szív és a tüdő erejét és rugalmasságát, segíti hatékonyabb működésüket, és fokozza a betegségekkel szembeni ellenálló képességünket. A testmozgás csökkentheti a vérnyomást, és ezzel az érelmeszesedés veszélyét is. Az artériák tágításával az erek teljes elzáródása (pl. vérröggel embólia) sokkal kevésbé válik valószínűvé. A legújabb vizsgálatok kapcsolatot találtak az élénk testmozgás és az érfalba történő zsírlerakódás sebességét csökkentő kémiai faktorok vérbeli koncentrációjának növekedése között.

Ízületek: A rendszeresen megmozgatott ízületek megőrzik erejüket és mozgékonyságukat. A nem kellő mértékű igénybevétel hozzájárul az ízületeket támasztó és védő szalagok merevebbé válásához és gyengüléséhez. A kellően nem mozgatott izmok elerőtlenednek és meglötyednek.

Izmok: A testmozgás fokozza az izmok feszülését, ezért az egész test erőnlétét szabályozza. Mivel a lábat mozgató izmok a test legnagyobb izmai közé tartoznak, a lábmunkát igénylő sportok (mint az úszás, futás és kerékpározás) kitűnő alkalmat adnak a szív és a tüdő egészséges terhelésére is.

Edzésprogram Hetente háromszor 20 perces rendszeres mozgás elegendő a jó kondíció és az egészség megalapozásához. Válasszunk olyan mozgást, amely elég erőteljes ahhoz, hogy megizzasszon, nehezen vegyünk levegőt, és heves szívdobogást érezzünk, de soha ne erőltessük meg magunkat annyira, hogy elszédüljünk, vagy rosszullét környékezzen bennünket. Fontos, hogy megtaláljuk azt a fajta mozgást, amit élvezni tudunk, különben elveszíthetjük a késztetést arra, hogy az edzési programot hosszabb időn keresztül teljesítsük.

Ésszerű óvintézkedések
• Ha egy másik sport vagy egy újabb edzésprogram elkezdésének gondolatával foglalkozik, és nincs hozzászokva a rendszeres mozgáshoz, ne feledje a következőket:
• Győződjön meg arról, hogy ruházata és felszerelése megfelelő-e!
• Először mindig bemelegítő gyakorlatokat végezzen hogy csökkentse a rándulások és húzódások veszélyét!
• Ha bármilyen gyakorlat vagy mozdulat közben fájdalmat vagy egyéb kellemetlenséget érez, azonnal hagyja abba a mozgást. A fájdalom sérülést jelez (lásd Sportsérülések).

Figyelmeztetés
Amennyiben az alábbiak bármelyike érvényes önre, valószínűleg jobb, ha megbeszéli orvosával, mielőtt bármiféle rendszeres és megerőltető testmozgásba kezdene:
• 60 évesnél idősebb, vagy elmúlt már 40, de felnőttkorában nem sportolt.
• Erős dohányos (vagyis naponta 20 cigarettánál többet szív).
• Testsúlya nagyobb a kívánatosnál (lásd Testsúly).
• Hosszan tartó egészségügyi probléma, például magas vérnyomás, szívbetegség, cukorbetegség vagy vesebetegség miatt tartós orvosi ellenőrzés alatt áll.
• Terhes.

Bemelegítő gyakorlatok : Az izomhúzódás és az ínszakadás veszélyét úgy csökkentheti, hogy az izmok és szalagok megterhelése előtt néhány könnyű nyújtó és lazító gyakorlatot végez. Ismételje az itt leírt testgyakorlatokat körülbelül 15 percig minden edzés előtt, és 5 percig az edzés befejezése után. Ezek a gyakorlatok az általános kondíció javításának elősegítésére tetszőleges időpontban többször is elvégezhetők.

Fej és nyak : Fejével végezzen lassú körzést úgy, hogy közben a nyakát hajtsa jól hátra, érintse fejével a vállát, és hajoljon
jól előre. Az óvatos fejkörzés alatt próbálja ellazítani homlok- és vállizmait.

Vállak és mellkas : Nyújtsa mindkét karját előre; nyújtott karjait befelé fordított tenyérrel emelje feje fölé, majd engedje oldalsó középtartásba.

Hát és láb: Álljon széles terpeszállásba, kezeit rakja a csípőjére. Egyenes háttal csípőből hajoljon előre. Karját engedje előre, és közelítse a talajhoz.

Törzs:Álljon kis terpeszállásba, karjait tartsa maga mellett. Derékból hajoljon jobbra, közben jobb kezét csúsztassa lefelé a térde alá. Felegyenesedés után ismételje meg a gyakorlatot balra is.
M.C.
Életmód fórum