Alattomos allergia

A mikroszkopikus méretű ízelt lábú házipor-atka emberi és állati hámmal táplálkozik. A házipor-atka ürüléke egy erősen irritáló fehérjét tartalmaz. Az állat 20-26 Celsius fokon, 60-80 százalékos páratartalomban

Házipor-atka
A poratka-allergén egy olyan agresszív anyag, amely az atópiára hajlamos immunrendszerből gyakorlatilag kiprovokálja az allergiás reakciót (az IgE termelődést). A mikroszkopikus méretű ízelt lábú házipor-atka emberi és állati hámmal táplálkozik.

A házipor-atka ürüléke egy erősen irritáló fehérjét tartalmaz. Az állat 20-26 Celsius fokon, 60-80 százalékos páratartalomban szaporodik a leginkább.

A poratkák a lakásban mindenütt megtalálhatóak, matracokban, párnákban, kárpitokban, plüssállatokban tanyáznak. A légtisztító berendezés nem képes kiszűrni őket, mivel kevés szálldos belőlük a levegőben (viszonylag nehezek). Egy új matracban négy hónapon belül megtelepednek. A házipor grammja 10-20000 atkát tartalmaz.

Hogy a számukat lecsökkentsük, távolítsunk el minden porfogót a lakásból, a holmikat szekrényben és ne szabadon tároljuk, a szekrényeket könnyű gyakran áttörölni. Távolítsuk el a poratka melegágyait: szőnyegeket, függönyt, padlószőnyeget, falvédőt. A megmaradó szőnyegeket és textíliát rendszeresen kezeljük atkairtó szerrel. Kárpitozott bútorok helyett műbőr- vagy bőrbútort vásároljunk, melyet könnyű tisztítani (letörölni).

A gyermekek plüss játékait hetente tegyük egy-egy éjszakára a mélyhűtőbe, majd mossuk ki őket. A hat óránál több hűtés alatt az atkák elpusztulnak, de allergénjeik megmaradnak, ezért szükséges a mosás is. A legalább 55 fokon történő mosószeres mosás során az atkák és allergénjeik hűtés nélkül is elpusztulnak. Az ágyneműket ezért hetente mossuk ki magas hőfokon. A mosószerhez atkaölő szert is adhatunk. A vegytisztítás az atkáknak csak egy részét pusztítja el.

A hideg mellett a napfényt sem szeretik az atkák, szellőztessük az ágyneműt gyakran a napsütésben, a gyermek játékait is tegyük ki a napra. A napfény megöli az atkákat, de az allergénjeket (ürüléküket) nem távolítja el. Porszívózásnál az atkák 60-70 százaléka bennmarad a szőnyegben. A közönséges porszívó munka közben az allergéneket szétszórja a levegőben, belélegezhető mennyiségük akár ötszörösére is megnőhet! Használjunk olyan nagy teljesítményű modern porszívót, melynek szűrőrendszere a szennyezőanyagok nagy részét magában tartja és azt nem ereszti vissza a levegőbe.

Szerezzünk be új matracokat és párnákat, húzzunk rájuk atkabiztos huzatot, amin az atkák nem tudnak áthatolni. A régi matracokat és ágyneműt egy arra szakosodott céggel hőkezeltessük, majd húzzunk rájuk atkabiztos ágyneműt. Aki allergiás a házipor-atkára, az kirándulásra/nyaralásra/üzleti útra is vigye magával (kis)párnáját és atkabiztos ágyneműhuzatát.

Portörlésnél cseppentsünk néhány csepp eukaliptuszolajat a nedves ruhára, szaga elriasztja az atkákat. Hálószobában ne szárítsunk ruhát, ne tartsunk benne cserepes növényt, akváriumot. Ne fésülködjünk a hálószobában. Háziállatainkat ne engedjük a hálószobába. A ventilátor és a ventilátoros hősugárzó felkavarja a háziport, benne az atkák allergénjeivel és a gombaspórákkal, ezért használatukat mellőzzük.

Penészgomba
A talajlakó gombák főként nyár végén és ősszel bocsátják ki spóráikat nagy számban. Előfordulásuk: gabonaföldek környéke főleg aratás idején, erdők, gondozatlan gyümölcsösök, üvegházak, források és vízesések környéke, lehullott levelek és gyümölcsök felületén, nedves széna vagy szalma, lenyírt fűkupacok. A beltéri gombák télen fordulnak elő nagyobb számban, a párakicsapódás (fűtés) miatt. Előfordulásuk: nedves és nyirkos épületek, tengerparti házak, fürdőszobák, pincék és padlások, régiségkereskedések, nyaralók. A penészgomba kiválóan szaporodik a rosszul szellőztetett ágyneműben, ezért azt cseréljük gyakran.

A penészes falakat kezeljük le megfelelően, hogy a penészgombák spórái ne telepedjenek meg rajta. Csökkentsük a páratartalmat, ne párologtassunk a szobában és ne legyen túl meleg. Szellőztessünk gyakran. Ne aludjunk olyan helyiségben, melynek ablakai vagy falai penészesek. A fürdőszobában legyen megfelelő szellőzés, vagy hagyjuk nyitva az ajtaját. A zuhanyfüggönyt gyakran cseréljük. Beázás miatt átázott szőnyegektől meg kell szabadulni. Hűtők és fagyasztók ajtajának gumicsíkját rendszeresen tisztítsuk. Távolítsuk el az összes penészt a falakról, csempéről, ablakról, mennyezetről (lehetőleg alkoholos oldattal, mely hosszú időre meggátolja a penész újraképződését).

Számos gombaspóra kerülhet a levegőbe cserepes növények földjéből is.
A lakásban tartott növények földjének felső rétegét időnként cseréljük le friss földdel, még jobb ha homokot teszünk rá. Az elszáradt leveleit és virágait minél előbb távolítsuk el.
Hálószobában ne tartsunk cserepes növényt. A levegőben szálldosó gombaspórákat hatásosan kiszűri a szűrővel ellátott légtisztító.
Allergiainfo

Akadémikus orvoslás fórum