Újabb esély az emlőrák elleni küzdelemben

A célzott kezelés már korai stádiumú HER2-pozitív emlőrákos betegek számára is elérhető! Nemcsak reményt, éveket is ad az a terápia, amely forradalmasítja a korai stádiumú HER2-pozitív emlőrákban szenvedő nők gyógyítását.

A célzott kezelés már korai stádiumú HER2-pozitív emlőrákos betegek számára is elérhető! Nemcsak reményt, éveket is ad az a terápia, amely forradalmasítja a korai stádiumú HER2-pozitív emlőrákban szenvedő nők gyógyítását. Az emlőrák e kifejezetten súlyos (HER2-pozitív), gyors lefolyású típusában szenved közel minden negyedik emlőrákos nő.

Ahogy mondani szokták, nincs olyan ember, aki közvetlenül vagy közvetve, családján, barátain, munkatársain keresztül, ne találkozott volna valamilyen módon az emlőrákkal. A rettegett betegség a nők esetében kialakuló daganatos betegségek közül ma is a leggyakoribb: minden tizedik nőnek élete során valamikor szembesülnie kell ezzel a kórképpel. A komolyabb beavatkozások nemcsak fizikai terhet jelentenek a nők számára, hanem komoly lelki megrázkódtatást is, ezért nagyon fontos, hogy a betegséget időben ismerjék fel, és mihamarabb megkezdődjön a terápia.

Mára a korszerű diagnosztika segítségével az emlőrák korai stádiumban kiszűrhető (ebben a stádiumban még nincsenek távoli áttétek, ezért nevezzük korainak), így jelentősen javulnak a betegek esélyei a teljes felépülésre. De még így is van mit javítanunk, hiszen míg Magyarországon a korai stádiumban kiszűrt daganatok aránya kb. 80%-ra tehető, Nyugat-Európában ez a szám már 90% körüli, és folyamatosan növekszik.

Mi az emlőrák?
Az emlőrák az egész szervezetre kiterjedő megbetegedés, amely az orvostudomány jelenlegi álláspontja szerint egy gyűjtőfogalom. Ahogy a szakemberek mondják, néhány év múlva nem is emlőrákról, hanem azok egyes fajtáiról fogunk beszélni. Az egyes típusok nagyban meghatározzák a beteg életkilátásait, életminőségét, és azt, hogy milyen módon és milyen hosszú időszakon át van szükség a terápiára. Az emlőrák egyik legagresszívabb önálló fajtája a HER2-pozitív emlőrák, amelyben a betegek kb. 25%-a, azaz majdnem minden negyedik emlőrákos nő szenved.
kép:egészséges mell

Mi is az a HER2?
A HER2 egy gén, amely a sejtek növekedéséért, osztódásáért és regenerálódásáért felelős. Ez a gén minden emberben megtalálható, kóros mértékű felszaporodása viszont rosszindulatú daganatok kialakulásához vezethet. Ez figyelhető meg a HER2-pozitív emlőrák kialakulásánál is. Az emlőrák e válfajában szenvedő nők életkilátásai nagyon rosszak, a daganat gyorsan növekszik, akár fiatal életkorban kialakulhat, hamar képez áttéteket, és így hamar vezet halálhoz.

A gyors lefolyás miatt a HER2-pozitív emlőrákos betegeket kiemelt figyelemmel kell kísérni. Az emlőrák diagnosztizálása után fontos mihamarabb megállapítani a beteg HER2-státuszát, azaz meg kell határozni, hogy a daganatos burjánzásért a HER2-gén tehető-e felelőssé. Hazánkban ezeket a szövettani vizsgálatokat az onkológiai centrumokhoz tartozó patológiai osztályokon végzik, ahol is a műtét során eltávolított anyagot elemzik. A 2005. december 1-től életbe lépő új szabályozásnak köszönhetően ezek a nagy onkológiai centrumok már mind rendelkeznek a megfelelő személyi és tárgyi feltételekkel, így a betegek, a vizsgálatok és azok eredményeinek ismeretében, valóban a szükséges legjobb ellátásban részesülnek. A külföldi tapasztalatok azt mutatják, hogy az onkológiai központok létrehozása révén az ellátás színvonala, és egyenletessége jobban biztosítható, a rákos halálozások száma csökkenthető.

HER2-pozitív emlőrák kezelése
Az elmúlt évek során ez a HER2-ellenes célzott terápia kemoterápiával kombinálva áttörést hozott a HER2-pozitív áttétes emlőrák kezelésével kapcsolatban, a kezelés lényege ugyanis hogy célirányos támadást indít a rákos sejtek ellen. A távoli áttétes ún. metasztatikus emlőrákban szenvedő nők várható élettartama, ha kemoterápiás kezelésben részesülnek, átlagosan 20 hónap. Ezzel szemben, ha a kemoterápiát a célzott kezeléssel kombinálják - ami a távoli áttéttel rendelkező betegek esetében már évek óta elérhető - a betegek életminősége jelentősen javítható, várható élettartamuk pedig 40%-kal megnyújtható. Vannak nők, akik még ennél is sokkal jobban reagálnak a kezelésre. Budapesten az Onkológiai Intézetben is kezelnek olyan emlőrákos beteget, aki már több mint 5 éve él jó életminőségben, annak ellenére, hogy távoli áttétek vannak a szervezetében!
kép: beteg mell

Forradalmi áttörést jelent az emlőrák gyógyításában, hogy 2006. május végétől az európai gyógyszer törzskönyvezési hatóság a korai emlőrák kezelésénél is jóváhagyta az eljárás alkalmazását. Az eddigi tapasztalatok még az áttétes emlőrák terápiájánál is lényegesen jobb eredményeket mutattak korai stádium kezelése esetén. A terápia fizikai hatása mellett a már említett lelki tényezőknek is nagy szerepe van. A beteg nők egy újabb esélyt – és ezáltal – reményt kapnak a teljes gyógyulásra.

Nemcsak reményt, éveket ad
Világszerte több mint 13.000 beteg vett részt abban a klinikai vizsgálati programban, amely a korai HER2-pozitív emlőrák terápiájában is bizonyította a célzott kezelési eljárás hatékonyságát. A vizsgálati eredmények szerint azoknál a HER2-pozitív emlőrákos betegeknél, akik részesültek a célzott kezelés és kemoterápia kombinációjában, felére csökkent az esélye a daganatos kiújulásnak és a halálozás rizikója is harmadával csökkent! Ez az eredmény a klinikai onkológia utóbbi 25 évének a legjelentősebb eredménye.

A világ számos fejlett országában már a törzskönyvezés előtti időszakban is támogatták az egészségbiztosítók a készítményt korai stádiumú HER2-pozitív emlőrákos betegeknek, tekintettel a vizsgálati eredményekre. Jelen pillanatban kb. negyed millió HER2-pozitív emlőrákos nő részesül célzott terápiában a világon (korai és áttétes HER2-pozitív emlőrákos betegek egyaránt). A készítménynek ugyan lehetnek mellékhatásai, de előnyére írható, hogy adagolása során hiányoznak a kemoterápiára jellemző és a betegeket nagyon megviselő toxikus hatások (pl. vérszegényéség, fertőzés, hajhullás, stb.). Tapasztalt onkológus szakorvos felügyeletével, egy jól felszerelt onkológiai centrumban biztonsággal alkalmazható a célzott terápia. Hazánkban több mint 30 nagy onkológiai centrumban lehet ilyen kezelésben részesülni (Budapesten illetve a nagyobb megyei kórházak onkológiai osztályán).

További információk a HER2-pozitív emlőrákról a www.her2.hu honlapon találhatók. A weboldal teljes tartalma június végétől lesz elérhető.

Daganatos betegségek számokban
Mindannyian tudatában vagyunk annak, hogy a daganatos megbetegedések terén hazánk igen rossz helyen áll, bármilyen tekintetből vizsgáljuk is a számokat. Az, hogy mennyire tragikus is valójában a hazai helyzet, milyenek a betegek túlélési esélyei, világosan kiderül a stockholmi Karolinska Egyetem 2005-ös felméréséből.

- A kontinensen csaknem Magyarországon a legrosszabbak a rákbetegek túlélési esélyei.
- Európában Ausztria, Spanyolország és Svájc vezetnek a rákbetegségek korai felismerése, és a korszerű módszerek alkalmazása terén. Mindez elsősorban jól kiépített onkológiai ellátó hálózatuknak és a hatékonyan működő daganatterápiás rendszernek köszönhető.
- Európában egy lakosra számítva átlagosan 120 eurót fordítanak a daganatos betegek kezelésére egy évben, ebből 11 euró jut a gyógyszeres kezelésre. Azokban az országokban, ahol modern készítményeket alkalmaznak, nő a betegek túlélési esélye és csökken a kezelésre fordított összeg, az új készítmények ugyanis látványosan javítják a beteg állapotát, így jóval kevesebb ideig van szükség kórházi kezelésükre.
- A rossz magyar eredmények hátterében a szűrés és a korai felismerés területén még fennálló hiányosságok, valamint a gyógyszerekhez való kedvezőtlen hozzáférési lehetőségek állnak; a magyar betegek egyötöde egyáltalán nem jut ellátáshoz, a páciensek fele pedig nem a megfelelő kezelést kapja.
- A daganatos betegségek hatékonyabb és színvonalasabb ellátása végett 2005. december 1-től összevonták hazánkban az onkológiai központokat. Ezekben a centrumokban rendelkezésre állnak a szükséges személyi, szakmai és orvos-tehcnológiai feltételek így a betegek szakszerű és korszerű ellátásban részesülnek, ami önmagában jelentősen csökkentheti a rákos halálozást.


Az emlőrák számokban
Élete során minden tizedik nő személyesen is megtapasztalja az emlőrákot. A Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérései alapján ebben az évben több mint egymillió nőt fognak emlőrákkal diagnosztizálni világszerte. A daganatos betegségeknek körülbelül az egyötöde az emlőben fejlődik ki, ami azt jelenti, hogy az emlőrák a második, csak nőkre vetítve pedig a leggyakoribb rákfajta a világon.

- A 2000-2003. közötti időszakban a bejelentett női daganatok száma 32 751-ről 40 184-re növekedett. A rákos halálozási statisztikákat tekintve a nők körében szintén az emlőrák a leggyakoribb (20-21%) halálok.
- Hazánkban évente mintegy 6500 új mellrákos megbetegedést diagnosztizálnak, s kb. 2200 nő hal meg a betegségben.

Nyugat-Európában a fenti számok évek óta csökkennek, ennek két fő oka van:
- a korszerű diagnosztika, amelynek segítségével már korai stádiumban kiszűrik a daganatokat. Nyugat-Európában a korai szakaszban kiszűrt emlőrákos betegek aránya kb. 90%, míg nálunk ez az adat sajnos csak 80%-ra tehető a szakemberek becslései alapján, vagyis több a már korai szakaszon átesett, áttétesként diagnosztizált emlőrákos beteg
- a modern terápia, amelynek keretében ma már korszerű hormon-, citosztatikus-, és célzott kezelést lehetővé tevő készítmények alkalmazhatóak. Minél több beteg fér hozzá ezekhez a gyógyszerekhez, annál inkább „krónikussá” tehető a régen halálos kór. A tavalyi Karolinska jelentés, amely a legkorszerűbb onkológiai készítmények hozzáférhetőségét vizsgálta az EU-s országokban kedvezőtlen képet mutatott hazánk vonatkozásában e téren.

Akadémikus orvoslás fórum