XVI. Nemzetközi Művészeti tábor

A XX. századra mesterségesen teljesen szétválasztott, egymással alig érintkező művészeti ágak új kapcsolódás lehetőségeinek keresése

A tábor két éve, a megfiatalodott szervező gárdával, a Pannonhalma melletti Ravazdra költözött, körül ölelve, kiegészítve a „Bakonyalji Vigasságok” Művészeti Fesztivál zenei és más művészeti programjait. A XX. századra mesterségesen teljesen szétválasztott, egymással alig érintkező művészeti ágak új kapcsolódás lehetőségeinek keresése tavaly már csírájában megmutatkozott, de cél a további kutatás és kísérletezés, hogy egyszer majd megint egységes művészetről beszélhessünk.

Tavaly a filmes és fotós műhely nagyobbrészt huszonévesekből állt. Kezdő és gyakorlottabb alkotókból. A törzsgárda és az új tagok nagyjából fele-fele arányban végeztek kreatív, alkotó munkát. A végeredmény egy 40 fotóból és négy installációból álló kiállítási anyag, valamint 11 rövidfilm. A fotók többségében a falu és a tábori élet hangulat-dokumentációi, a rövidfilmeket az óvatosabb-bátrabb formai kísérletezések jellemezték. Az Őrhegy program (a tábor színhelyét adó utca és terület elnevezése) keretében, mind a dokumentációs, mind a kísérleti vonalat bátorítani igyekszünk az idén is. A tábor folytatásának felfogható, „Passport Controll” elnevezésű nemzetközi filmworkshop sikere (a MEDIAWAVE’2006 Fesztivál keretében), amelyben 12 ország 60 fiatal filmese vett részt, és 20 filmet készített, tovább növelte ambíciónkat a jövőre nézve.
Az idei tábor a tavalyi vizuális és zenei kísérletek hatására, az idén zenei műhellyel is bővül, amelybe tehetséges fiatal muzsikusokat vár, illetve hív meg, továbbá a film és fotó készítés jelmez és háttér elemeire koncentrál az újonnan induló kreatív manuális műhely.
A tábor a szakmai munkára koncentrál, pedagógiai felügyeletet nem vállal. Elsősorban a tanulni, és nem pusztán nyaralni vágyó fiatalokat várja, akik kellő fanatizmussal rendelkeznek önmaguk tehetségének megmutatásához.

A film és fotó műhely (augusztus 4-12.) a középiskolás és egyetemista réteg filmkészítéssel és fotózással kapcsolatos gyakorlati ambícióihoz szándékozik hátteret biztosítani.
A tábor folyamánya, hogy MEDIAWAVE Alapítvány segíteni kívánja a legkreatívabb filmes és fotós alkotók további fejlődését:
- csoportos kiállítás: Rómer ház és MEDIAWAVE’2007 Fesztivál
- filmbemutató: Rómer ház és MEDIAWAVE’2007 Fesztivál
- fesztiválszereplés: a legjobb filmek nevezése hazai és nemzetközi fesztiválokra
- nemzetközi film és fotó workshop: MEDIAWAVE’2007 Fesztivál
- műhelymunka: évközben folyamatosan editálási lehetőség, szakmai tanácsok Győrött.

A kreatív manuális műhely (augusztus 4-12.) a középiskolás és egyetemista réteg iparművészeti ambícióihoz szándékozik gyakorlati hátteret biztosítani. Célja a fotó, film és animációs alkotásokhoz szükséges kellékek, jelmezek, látványelemek, bábok, installációk, stb. tervezése, kivitelezése, a vizuális látványtervezési konzultációs-szerviz a filmek, animációk elkészítéséhez.

A zenei műhely (augusztus 6-11.) a tehetséges fiatal muzsikusok jelentkezését várja (30 éves korig), akik kellő nyitottsággal rendelkeznek az improvizatív alapú, de zenei műfajoktól független, alkotó műhelymunkához, kísérletezéshez, önmaguk zenei stílusának megtalálásához. Leegyszerűsítve: az érdeklődők jöhetnek a jazz, az ethno, a rock, az underground, az elektronikus és a komoly zene, stb. területéről. A tábor célja nem a hangszeroktatás, mert alapfeltétel a hangszertudás legalább közepes megléte, hanem a - zenei stílusoktól független – közös improvizatív alapú játékmód gyakorlása és nem kötelező végcélként, egyedi produktum esetleges kialakítása, kis és nagy formációkban, végén záró koncerttel. További cél - együttműködve a párhuzamosan futó filmes és fotós tábor résszel - a művészeti nyitottság emelése. Vizuális zenei hátterek kialakítása, zenei alapú kísérleti, dokumentum és referencia (klip) filmek készítése.
A tábor folyamánya, hogy MEDIAWAVE Alapítvány segíteni kívánja a legizgalmasabb egyéni és együttes produkciók továbbélését, fejlődését:
- nemzetközi zenei workshop: MEDIAWAVE’2007 Fesztivál
- showcase: MEDIAWAVE’2007 Fesztivál
(kb. 50 európai fesztivál és klubszervező előtti, 20 perces promóciós bemutatkozó koncert)
- koncertek:
- MEDIAWAVE’2007 Fesztivál hazai és nemzetközi helyszínein
- Rómer ház, Győr
- koncertek szervezése: itthon és külföldön.

A letölthető vagy online jelentkezési lap kitöltése és visszaküldése mellett - a szervezők által nem ismert jelentkezőktől - kérünk küldeni referenciául szolgáló saját filmet vagy hangfelvételt és szöveges indoklást is.


Szálláslehetőség: sátorozás (saját sátorban) és tisztálkodás (hideg vizes zuhany) ingyenesen biztosított.

Jelentkezés: az interneten elhelyezett jelentkezési lap e-mail vagy postai úton való visszaküldésével, továbbá online kitöltéssel, valamint a részvételi díj pénzes utalványon való utalásával történik a következő címre:
MEDIAWAVE Alapítvány, 9028. Győr, Soproni u. 45.

Határidő: 2004. július 10. (jelentkezési lap a honlapról tölthető le www.mediawavefestival.hu )

Különösen indokolt eseteken kívül, a tábor nem várja a késve vagy csak egy-két napra leugró és egyéb nyaralóturista vagy a közösségbe alkalmazkodni nem tudó, önmegvalósító művész kategóriába tartozó jelentkezőket.

Kiegészítő programok: a napi rendszerességgel vetítő pajtamozi, Bakonyalji Vigasságok (augusztus 4-12). (a program alakulása a neten követhető: www.mediawavefestival.hu),