Másodfokú hőségriadó!

A közelmúlt két hét 25°C-os napi középhőmérsékletet hozott rendkívül kevés csapadékkal. A május végi és június eleji országos esőzések miatt két hete 85% feletti a levegő páratartalma.

A közelmúlt két hét 25°C-os napi középhőmérsékletet hozott rendkívül kevés csapadékkal. A május végi és június eleji országos esőzések miatt két hete 85% feletti a levegő páratartalma. Ennek okán, hogy magas a hőmérséklet- és a páratartalom már az emberi közérzet „kutya meleget jelez”.

Főleg az idős, beteg és keringési betegségben szenvedők sínylik meg ezt az időt, de senkinek sincs spiccen a közérzete az izzadás, a párologtatás hiánya miatt. Mindezek okán az ÁNTSZ elrendelte a másodfokú hőségriadót!


A magas páratartalmú meleg rendkívül kedvez a májusban lerakott kullancs peték kikelésének. A kelést őszre vártuk, de az optimális időjárás a kelési időt nagyban lerövidíti. A következmény ránk nézve veszélyes, mert július-augusztus hónapokban a zöldövezetet elözönlik a 0,2-0,3mm hosszú kullancs lárvák, melyek szinte nem láthatók. A kullancs lárvák is betegség terjesztők, ezért minden védekezési metódust folyamatosan fenn kell tartani, az oltástól a szakszerű kullancseltávolításig magunkra és kutyánkra nézve is.

A kullancsok elleni védekezés a vakáció alatt!

Az alábbiak szerint: Mielőtt a kullancsok ellen védekezünk
1. A létező betegségek közül az oltással megelőzhetőt iktassuk ki a veszélyek listájáról. Magunknak és gyermekeinknek egy éves kortól adassuk be a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás vírusa elleni védőoltás sorozatot.

Kullancsok elleni védekezés
2. A szűk életterünket, kertjeinket, parkjainkat tegyük rendbe a kullancsok elleni védekezés terület védelem címszava alatt. Szűntessük meg az erdei és mezei állatoknak búvóhelyet adó zugokat, farakásokat. Irtsuk a bozótot és a parlagfüvet. Rendszeresen kaszáljuk a füvet.

3. Az indulás előtti egyedvédelmi intézkedések a következők.
Gyermekeink haját nyírassuk le. De nyírassuk le kutyánk szőrzetét is. Könnyen ellenőrizhető ruházatot vegyünk magunkra, s a patikákban kapható kullancsriasztó aeroszollal fújjuk le öltözékünket és a kalapunkat. A hosszú hajú emberek és gyermekek haját tűrjük a kalap alá, vagy nyírassuk kopaszra. Kullancsriasztóval a kalapot is fújjuk le!!! Gyakorta tartsanak kullancsvizitet és a bőrön mászó vérszívókat távolítsák el. Kutyáinkra például cseppentsünk kullancsriasztó spot on készítményt, vagy helyezzünk fel kullancsírtó nyakörvet.

Önmagunkon, gyermekeinken túl még egy igazi családtag iránt kell óvó felelőséget éreznünk: a kutyánk iránt, hisz szeretjük. A kutyák iránti felelősség példa értékű, hiszen állatorvosi, sőt jogi téren ebben a kullancsos országban már annyira felzárkóztunk kutyáinkkal Európához, hogy az ÁLLATÚTLEVÉL (Pet Passport) VI. számú pontja (10.-11. oldalon) megköveteli jó néhány EU országba való utazás előtt a kötelező KULLANCS-ELLENI KEZELÉST!!!

A területek adta veszélyt a réteken és az erdőkben is vegyük komolyan. Kerüljük a vadlegelőket, vadetetőket és a vadcsapásokat, mert ezeken a helyeken hemzsegnek a kullancsok. Ne engedjük gyermekeinket és a kutyáinkat a susnyóban bóklászni.

Ha a kullancsok elleni védekezés nem volt elégséges, s kullancs-csípés történt
4. Minden védekezés dacára, (mert a biológiában nincs 1OO%-kos védelem), mindig legyen az elsősegély dobozban, a házi patikában , vagy a hátizsákban KULLANCS-ELTÁVOLÍTÓ KANÁL. Ezzel az egyszer használatos eszközzel mielőbb távolítsuk el a kifejlett, vérrel szívott kullancsot. Az eszköz kapható országszerte az állatpatikákban, gazdaboltokban és a gyógyszertárakban. Legyen nálunk zárható műanyag doboz…

A Cora, a Metro és az Auchan áruházakban kapható újdonság a Magyar Vöröskereszt ajánlásával összeállított elsősegély doboz kapható, melyet a Bella-Hungária Kft fejlesztett ki már kullancs-eltávolító kanalat is tartalmaz. Ezt elsősorban kiránduló iskolai osztályoknak és nyaralóknak ajánl a fejlesztő, de minden háztartásban is szükséges kellék.

Az az ember, aki maximálisan a védekezést tűzte ki célként, az beoltatta magát és gyermekeit a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen. Az egyed- és személyvédelem dacára, ha kullancscsípés éri a nagy veszélyt jelentő fertőző betegségek közül az időben orvos által adott antibiotikummal gyógyítható Lyme-kór fertőzés veszélye marad vissza. Új módszer és lehetőség a fertőződés esélyének tisztázására.

5. A Kullancsszövetség az ország nagyobb gyógyszertáraiba kijuttatott díjmentesen átvehető kullancsbeküldő szetteket. A természetjárókat kérjük, hogy a nagyobb gyógyszertárakban csak akkor kérjen patikusától díjmentesen átvehető kullancsbeküldő szettet, ha kullancs csípte és a vérszívót meg kívánja vizsgáltatni!!

Ezúton nyomatékosan kérjük a lakosságot, hogy kullancsbeküldő szettet ne spájzoljon, hogy a ténylegesen rászorulók kaphassák. A szettek költségét a Kullancsszövetség finanszírozta.

A szettben lévő tájékoztató és adatlap olvasata, megértése és kitöltése után az emberből kivett kullancsot a műanyag tárolóba (eppendorf csőbe) kell tenni. Az adatlapot és a kullancs tartalmú eppendorf csövet a megcímzett (Istenhegyi Géndiagnosztikai Laboratórium, BUDAPEST, irányítószám: 1994) borítékba kell helyezni. A vizsgálat díjának egy részét
fedezi a Kullancsszövetség. A fennmaradó 4.000,-Ft vizsgálati díjat a borítékban lévő csekken kell befizetni, majd a csekket, vagy fénymásolatát a borítékba kell helyezni. A vizsgálati eredményt a Kullancsszövetség honlapján (www.kullancsinfo.hu) lévő listáról kódja szerint látja a beküldő személy.

A Kullancsszövetség a nagy igény okán július 30-ig meghosszabbította a kullancsinfo telefonos információs vonalának működtetését!! Hétköznap, munkaidőben (8-18) továbbra is hívható a 224-54-91 és a 224-54-92 –es fővárosi telefonszám, ahol kullancsokkal kapcsolatos kérdésekre kapnak választ.