Kulcsos gyerek, táborlakó, vagy a nagyi kedvence?

Itt a nyár, kitört a szünet, és egy csomó gyerek lepi el ilyenkor a bevásárlóközpontokat. Ők azok a bizonyos "kulcsos gyerekek" akik évekkel korábban még a játszótereken lógtak, vagy egy grundon rúgták a bőrt. Ma már átalakult a kulcsos gyerekek napirendje is. Ám vannak, akik szerencsésebben vágnak bele a nyárba, táborozni, vagy nagyizni mennek.

Itt a nyár, kitört a szünet, és egy csomó gyerek lepi el ilyenkor a bevásárlóközpontokat. Ők azok a bizonyos "kulcsos gyerekek" akik évekkel korábban még a játszótereken lógtak, vagy egy grundon rúgták a bőrt. Ma már átalakult a kulcsos gyerekek napirendje is. Ám vannak, akik szerencsésebben vágnak bele a nyárba, táborozni, vagy nagyizni mennek.


A legrosszabb nyaralás: plázában, nyakban kulcsokkal!

A gyerek látszólag örül a nagy szabadságnak, mivel ilyenkor kikerülhet a szülő felügyelete alól. A haverokkal nagyon jól el lehet tölteni az időt a különböző plázákban, ahol légkondicionált helyen vannak ugyan a gyerekek, de a helyi szabályokkal nagyon könnyen összeütközésbe kerülhetnek. A sok árucikk nagyon könnyen apróbb-nagyobb lopásokra csábít, a rossz társaságban akár más bűncselekményekbe is keveredhet a gyermek. (Például kábítószer, vagy alkohol) A plázákban "lógni" még akkor is egészségtelen, ha egyébként nem ütközik össze csemeténk a törvénnyel, mivel az itt kapható ételek, melyek főleg gyorséttermi étkek, és italok nagyon károsak a gyerekek egészségére, és sokba is kerülnek egy átlagos szülő pénztárcájához, tehát nem biztos, hogy ez a legolcsóbb módja a
nyaralásnak.


Óvatosan a táborokkal is!
A tábor, ha megnézzük, mennyit is költ egy vérbeli kulcsos gyerek,nem is biztos, hogy annyival drágább szórakozás. Minden évben indulnak olyan táborok is, melyek nagyon nagy állami dotációt kapnak, és ahová -ha a szülő időben jelentkezik -igen olcsón bekerülhet a gyerek. Ezekben a táborokban mindig megnézik, ki a tábor szervezője. Sajnos ma Magyarországon nincs szabályozva,hogy ki szerkeszthet tábort és hol, ugyanis semmilyen végzettség vagy kötelem nincs, aminek meg kellene felelnie a táboroztatónak. Jelenleg van ugyan egy szervezet, mely a nagy táboroztatókat összefogja, de nem tudnak hatni arra, hogy minden cég megfeleljen a követelményeknek. A legjobb, ha a szülő körültekintően választ tábort.

Mit figyeljünk táborválasztáskor?
Nézzük meg az ár realitását. (A túl drága árban nézzük meg mi az ami ekkorát dob az áron, a túl olcsónál pedig nézzük meg kap-e a szervező cég állami dotációt, mert ha nem kap, akkor az ár olcsósága a gyerek szórakozásának rovására megy.)

Nézzünk utána, kik fognak foglalkozni a gyerekekkel? Van-e egyáltalán
tapasztalatuk, vagy szakirányú végzettségük?

Milyen programokat kínálnak és azok vajon kitöltik-e a gyermek napját? Milyen táplálkozásra van lehetőség? Mit kell a gyermekkel adni, hogy biztonságban
legyen?

 


A nagyinál minden rendben?

Vannak mázlista gyerekek, akiknek módjuk van a nagymamánál, nagypapánál nyaralni, vidéken. A kisebbek talán még szívesen mennek, mivel őket még könnyedén leköti egy cica vagy egy kiscsirke, de a nagyobbak már nem biztos, hogy annyira élvezik a sok generációs különbséget és a nagyszülőket könnyen az orruknál fogva vezetik, és élik a saját életüket. A vidéki élet egy nagyobb gyermek számára unalmas is lehet, így mindenképpen ellenőrizze a szülő, hogy mivel tölti a gyerek az idejét, ha a nagyszülőkkel nyaral. A nagyszülők felügyelete lehet mindkét fél számára terhes, de még mindig jobb, mint a kulcsos gyerekek élete. A legjobb azoknak, akik szívesen főznek együtt vagy horgásznak együtt nagymamával és nagypapával, ahol a generációs különbségek nem éleződnek ki túlságosan.

Csak ne a gép előtt!
Ha a szülők ismerik a gyermek barátait, megszervezhetik, hogy a haverok együtt, de mindig egy másik szülő felügyelete alatt tölthessék a nyár azon részét, amikor nem közösen nyaral a család. Egyik nap lehet strandolni, másik nap elmenni kirándulni, negyedik nap akár beleférhet egy közös mozi, vagy valamilyen sport, például biciklizés, közös gördeszkázás, vagy görkorizás. Minden szülőnek
van olyan kedvelt foglalatossága, amit örömmel végez a gyerekekkel, és vonjuk be ebbe nyugodtan a gyerekünk barátait is. A lényeg, hogy a nyarat ne a tévé vagy a számítógép előtt töltse, egészségtelen ételeket fogyasztva.

G.K HarmoNet