Frissítsük magunkat koktélokkal!

Receptek, tippek, érdekességek. A kánikulában gyakran kívánjuk, bárcsak támaszthatnánk éppen egy bárpultot egy karibi luxusszállodában, de legalábbis örömmel kortyolgatnánk egy-egy hűsítő koktélt.

Receptek, tippek, érdekességek. A kánikulában gyakran kívánjuk, bárcsak támaszthatnánk éppen egy bárpultot egy karibi luxusszállodában, de legalábbis örömmel kortyolgatnánk egy-egy hűsítő koktélt.

Szerencsére ehhez azért nem okvetlenül kell mélyen a pénztárcánkba nyúlnunk, akár még el sem kell utaznunk, hiszen magunk is könnyen válhatunk botcsinálta mixerekké.


Napjainkban egyébként egyre elterjedtebbé válnak a szórakozóhelyeken a koktélok fogyasztása. Nemcsak a bárokban és pubokban, hanem számos étteremben is kiszolgálnak minket a kedvenc kevert italunkkal. A jó minőségű hozzávalók kombinációiból ízek és hatások egész eddig ismeretlen világa nyílik meg ez által.

Több mítosz és legenda is kering a koktél kialakulásáról, de a legelső hivatalos forrás 1806-ból származik. A The Balance and Columbian Repositori napilap május 13-ai számában jelent meg a koktél meghatározása: A koktél különböző szeszesitalokból, cukorból, vízből és keserűkből kevert kitűnő, élénk ital. Az első koktélkeverési kézikönyv 1862-ben jelent meg. Vitathatatlan, hogy a XX. század első éveiben az Egyesült Államok és Kuba bárjaiban lehetett rátalálni a koktélkészítés legavatottabb mestereire. Ők voltak azok, akik a százféle összetevőből olyan italokat kevertek, melyek pompás színe és díszítése a büszke páva vagy a kakas farktollára emlékeztetett. Innen az elnevezés: cock’s tail vagyis kakas farka.

A koktélok végtelen variációjának csupán az emberi fantázia és a kreatív kísérletezés szabhat határt. A kevert italok alapját nagyban befolyásolja az adott ország nemzeti szeszesitala. Ilyen például Mexikóban a tequila, a Karib-térségben a rum, Franciaországban a konyak, Oroszországban a vodka, Skóciában a whisky. Térségenként változnak a koktélok típusai a helyi gyümölcsök alapján is.

Az alábbi recepteket a nyár, és a különleges trópusi gyümölcsök ízei ihlették, mint amilyen a pomelo, az ananász, a licsi, vagy a lime. Az idei nyárra ugyanis hazánkba is megérkeztek Nyugat-Európa

jelenlegi legtrendibb gyümölcsitalai, amelyek összetételét Thaiföldön eltöltött hosszú évek alatt kísérletezte ki két osztrák fiatalember, akik ily módon alkották meg a MAO utánozhatatlan ízvilágát. Kizárólag természetes érlelésű, gondosan válogatott gyümölcsök kerülnek a speciális fémdobozba, amelyek hűen őrzik meg a friss gyümölcsök ízét. Mintha csak magad facsarnád. A 100 %-os természetes ízhatás pedig remekül érvényesül az alábbi koktélreceptekben is.

A recepteket keresd Nagyi konyhájában!