Memoria fejlesztés

A televízió távkapcsolója helyett ragadjunk inkább keresztrejtvényt, s fogyasszunk rendszeresen halat.

A televízió távkapcsolója helyett ragadjunk inkább keresztrejtvényt, s fogyasszunk rendszeresen halat. Mindezzel ugyanis emlékező képességünket fejlesztjük, állítják ausztrál kutatók.

Az Ausztál Tudományos Hét keretein beül zajlott online kutatásban közel 30.000 személy vett részt. A tesztsorozatban szerepelt egy legalább 10 termékből összeállított bevásárló lista memorizálása, arcok, nevek, foglalkozások felidézése, a hosszú távú memória vizsgálata, s két kép közti különbség felfedezése.

A vizsgálati teszteken kívül a résztvevők kérdőívet töltöttek ki életviteli szokásaikról is.
Az eredményekben nem jelentkezett nemek közti különbség, az azonban egyértelműen kirajzolódott, hogy a napi egy óránál többet tévéző résztvevők szerepeltek a leggyengébben.

A napi két alkohol tartalmú italnál kevesebbet fogyasztók jobban teljesítettek az ennél nagyobb mennyiséget fogyasztókkal szemben, akiknél jellegzetesen a névmemória romlása volt megfigyelhető.

A memória, az emlékező képesség romlását okozhatják még depressziós tünetek, alváshiány, elhízás és a stressz.

A keresztrejtvényt fejtők és a heti legalább egy alkalommal halat fogyasztók kiemelkedően jól teljesítettek a bevásárló listát memorizáló feladatban.

Természetesen a tévé nézés sem feltétlenül okozza a memória romlását, amennyiben játékos vetélkedőket, vagy egyéb más olyan programokat választunk, melyek megmozgatják elménket. A lényeg, hogy az aktív kikapcsolódásokat keressük, legyen az keresztrejtvény fejtés, olvasás, vagy akár egy kvízjáték.

A hír alapjául a „Switch off TV and switch on your memory” cikk szolgált. Cikket küldte: orvostkeresek.hu