Cukorbetegek figyelem - van remény!

A szakemberek felfedezték azt a gént, ami a zsírszövetek segítségével állítja elő azt a hormont, ami felelőssé tehető a cukorbetegségre való hajlamért. Inzulinpirulát fejlesztenek a nyugat-lafayetti Purdue Egyetem tudósai. Egy hazai kutatás szerint minden harmadik család valamely tagja érintett a cukorbetegségben. A kutatások tehát az egész világon folynak, mit lehet tenni ez ellen az egész életünket felborító változás ellen. Mivel a génsebészet és biokémia egyre nagyobb eredményekkel büszkélkedhet, van remény arra, hogy jobb gyógyszerek és akár végleges gyógulások váljanak lehetővé már a közeljövőben.

A szakemberek felfedezték azt a gént, ami a zsírszövetek segítségével állítja elő azt a hormont, ami felelőssé tehető a cukorbetegségre való hajlamért. Inzulinpirulát fejlesztenek a nyugat-lafayetti Purdue Egyetem tudósai. Egy hazai kutatás szerint minden harmadik család valamely tagja érintett a cukorbetegségben. A kutatások tehát az egész világon folynak, mit lehet tenni ez ellen az egész életünket felborító változás ellen. Mivel a génsebészet és biokémia egyre nagyobb eredményekkel büszkélkedhet, van remény arra, hogy jobb gyógyszerek és akár végleges gyógulások váljanak lehetővé már a közeljövőben.

A cukorbetegség hormonját is megtalálták
A szakemberek felfedezték azt a gént, ami a zsírszövetek segítségével állítja elő azt a hormont, ami felelőssé tehető a cukorbetegségre való hajlamért. Azoknak a japán embereknek, akiknek genetikai hajlama van a cukorbetegség kialakulására, azoknak a 30 %-a ennek a bizonyos génnek a mutációi miatt betegednek meg. Az APM1 gén indítja el az adiponektin hormon (amit ACRP30-nak is neveznek) termelését a zsírszövetek segítségével, és ez a hiányzó láncszem a túlsúlyosság és a cukorbetegség között, állítja a lille-i Pasteur Intézet egyik vezető szakembere.

A gének és a hormon működése
Ennek a génnek a nem megfelelő működése csökkenti a fenti hormon kiválasztódását, emiatt többszörösére nő a cukorbetegség kialakulásának a valószínűsége. A szakemberek adiponektin hormont fecskendeztek be kövér egereknek. A hormon helyreállította a vérben és a májban a zsírmennyiséget, és korrigálta a szervezet inzulinháztartását, ami a cukorbetegség kialakulásának legfőbb oka.

Elhízás és cukorbetegség
A gén nem megfelelő működése okozza a deréktájon kialakuló elhízást, ami különösen veszélyes az egészség szempontjából, illetve szívinfarktus kialakulására hajlamosít, ami elsődleges oka a cukorbetegek elhalálozásának. A hormon, vagy a hasonló molekulák képesek arra, hogy javítsák a cukorbetegek állapotát, illetve jelzik azon túlsúlyos betegeknél a cukorbetegség kialakulását, akiknek családjában már többször előfordult ez a betegség. Amerikai kutatások szerint az adiponektin csökkenti a vércukorszintet. Az új cukorbetegség elleni gyógyszerek is olymódon működnek, hogy növelik ennek a hormonnak a kiválasztását.

Adiponektin - a hagyományos gyógymódok ellenlábasa?
A zsírszövet által kiválasztott anyag úgy tűnik hatással van arra, hogy a test megfelelő választ adjon az inzulinra a cukor lebontása során. Ebből kiindulva szeretnék a kutatók elkészíteni a legújabb cukorbetegség elleni gyógyszert. Néhány cukorbeteg sejtje ugyanis teljesen ellenáll az inzulin hatásának, ami a vér cukorszintjének emelkedéséhez vezet. Ezt a bizonyos anyagot adiponektinnek hívják, és úgy tűnik komoly segítséggel lehet az orvosoknak a cukorbetegség elleni küzdelemben.

A zsírszövetek szerepe
A kutatók úgy vélik a zsírsejtek többek, mint egyszerű foltok. A zsírszövetek csillapítják más szövetek inzulin érzékenységük által kiváltott hatásokat. A kutatók azonosították az adiponektin és az inzulinnal szembeni ellenállás közti kapcsolatot, aminek a hatására cukorbetegek lesznek az emberek, meghíznak, illetve akik testük zsírszövetének jelentős részét rövid idő alatt elveszítik.

Egérsikerek
Japán tudósok az átlag alatti adiponektinszintet mutattak ki az inzulinnal szemben ellenálló egerekben. Később adiponektinnel kezelt egerek esetében visszafordították ezt az ellenállást. Amerikai szakembereknek hasonló eredményeket sikerült elérniük. Egyszeri adiponektin injekció után a magas vércukorszint normalizálódott. Az ígéretes eredmények ellenére azonban a kutatók úgy vélik, hogy rengeteg információt meg kell még szerezni a hormonról, és a kecsegtető eredményeket eddig csupán egereknél érték el.

Inzulintabletta a láthatáron
Azért azok se csüggedjenek, akik már most súlyosabban betegek, és nem lesz türelmük kivárni a japánok eredményeit. Ugyanis inzulinpirulát fejlesztenek a nyugat-lafayetti Purdue Egyetem tudósai. A készítmény körülbelül 10 éven belül kerülhet piacra, és ezzel kiválthatja az állandó, kellemetlen injekciót, levéve ezzel az egészséges emberek által elképzelhetetlen terhet a cukorbetegek válláról. Jelenleg még nem lehet az inzulint tabletta formájában bevinni a szervezetbe, mert a benne lévő hormont a gyomorsav még azelőtt elpusztítja, hogy az hatni kezdene.

Időzített bombák jókor "robbannak" a szervezetben
A megoldás, úgy tűnik, az lehet, hogy a gyógyszert apró "időzített bombákba" csomagolják, melyek mindegyikének mérete hozzávetőlegesen századrésze egy emberi hajszál szélességének. Az apró kapszulák megvédik az inzulint a gyomor kíméletlen környezetében, egészen addig, míg az a belekbe nem ér, ahol a kapszula kinyílik, kiengedve a szert, amely itt már probléma nélkül szívódhat fel a vérkeringésbe.

A kapszulák a laborban már bizonyítottak
Az egyetem kutatói a gyomor és belek környezetét szimuláló laboratóriumi körülmények között tesztelték a kapszulákat és azok nagyszerűen szerepeltek. Az erősen savas gyomorban a kapszulák egyben maradtak több mint 2 órán keresztül, és csak akkor nyíltak szét, amikor már a belekbe érve jelentősen csökkent a savszint. A kutatás eredményeit az Amerikai Kémiai Társaság (American Chemical Society) chicagói ülésén tárták fel, demonstrálva azt is, hogy az újfajta kapszula nem mérgező. Egy fontos nehézséggel kell még a kutatóknak szembenézni, mégpedig azzal, hogy a kapszulák elegendő ideig maradjanak a bél felső traktusában, hogy az inzulin fel tudjon szívódni.

Tóth József
Forrásaink:
www.jovonezo.hu és www.elixir.hu