Főpolgármester-jelöltek - lássuk a képes felüket!

A keleti vizuális arcdiagnosztika tudományából megtudhatjuk, hogy mi van az arcunkra írva. És, persze azt is, hogy mi van mások arcára írva. Az egyes arcvonások ugyanis jellemvonásokra utalnak. Hangsúlyozom, hogy az alábbiak nem politikai esélylatolgatások - ehhez az alábbi sorok írója nem is ért - pusztán azt kívánom bemutatni, hogy mit várhatunk a négy legesélyesebb budapesti főpolgármester-jelölttől.

A keleti vizuális arcdiagnosztika tudományából megtudhatjuk, hogy mi van az arcunkra írva. És, persze azt is, hogy mi van mások arcára írva. Az egyes arcvonások ugyanis jellemvonásokra utalnak. Hangsúlyozom, hogy az alábbiak nem politikai esélylatolgatások – ehhez az alábbi sorok írója nem is ért – pusztán azt kívánom bemutatni, hogy mit várhatunk a négy legesélyesebb budapesti főpolgármester-jelölttől.

Lássuk a sokat emlegetett Demszky Gábort – fantasy-kedvelők kedvéért Ankh-Morpork Patríciusát! Oldalra fésült haja jól nevelt úttörő-kori emlékeinket idézi fel. A magas homlok műszaki számításokhoz szükséges érzéket, intelligenciát sejtet – enélkül aligha maradhatott volna meg ilyen hosszú ideig posztján. Mélyen ülő, éberen figyelő szemei elemző, óvatos embert mutatnak, aki a számára érzelmi jelentőséggel bíró dolgokat is hivatali stílusban tudja előadni, sőt általánosságban igyekszik objektíven nyilatkozni, érzelmek nélkül. Utóbbiakat mélyen rejti. Magánügyeit nem teregeti ki. Orrának hajlata rátermett ügyintézőnek mutatja, aki a saját útját járja. Nehezen befolyásolható, független ember. A saját „szemüvegén” keresztül látja a világot, bevált dolgokon nehezen változtat, nem szereti a kockázatot. Rendkívül ügyesen, óvatosan egyensúlyoz a különféle politikai hatóerők között. Rátermett vezető, ezt arcának Jupiter-körvonala mutatja – ez azt jelenti, hogy álló téglalapba foglalható az arc egésze. Ez az arcforma sok vezető alkatú embernél látszik, még Schobert Norbi is ilyen – utóbbi vajon hány száz embert tud rávenni, hogy tornázzon? Meglátjuk, hogy Demszky Gábor hány polgárt tud rávenni, hogy őrá szavazzon, újra meghosszabbítva regnálását...


Íme a nagy vetélytárs, Tarlós István! Őt még a kampánytanácsadók sem tudták rávenni, hogy mosolyogjon szavazóira a plakátokon, Demszky legalább megpróbálta. Szigorú, ám nagyon fáradt tekintetű ember néz ránk a képéről. Mélyen álló fülei jelzik, hogy nagy elvárásokkal rendelkező emberrel van dolgunk, akinek határozott elképzelései vannak arról, hogy a világnak milyennek kellene lennie, és aki már jópárszor csalódhatott is benne. Ez a fránya világ csak nem akar olyan lenni. Hátrahajló homloka mutatja, hogy ő a gyors döntések embere. Talán zenei érzéke is van. Ő sem egykönnyen befolyásolható alkat, ha mondjuk reverendát képzelünk rá öltöny helyett, máris előttünk áll az old-style paptanár, iskolaigazgató, a maga megkérdőjelezhetetlen véleményével, ítéleteivel, ami mögött félreérthetetlen, szigorú meggyőződések állnak.


Ha Tarlós úr esperes, akkor Zsinka László plébános. Kényelemkedvelő embernek mutatja kerekded arc-körvonala, szemöldöke gyér: az ilyen ember könnyen kifárad, lendületét veszti, nem véletlenül kedveli hát az ismert, megszokott körülményeket. A hagyományos dolgok között van elemében. Talán ennek köszönhető kissé rézsútos mosolya. Szája bal szeglete legalább fél centivel lejjebb áll, mint a jobb: ez kicsit a népmesék hőseit idézi, akiknek „egyik szeme sír, másik nevet, szája egyik sarka sír, a másik nevet”. Nos, nem könnyű ilyen ajakállással egyértelműen kommunikálni: hiszen hol az „optimista szájszél” győz, hogy a „pesszimista”. Domború homloka mutatja, hogy tele van ötletekkel, amelyek eléggé eredetiek, szokatlanok is lehetnek. Érzékeny ember, aki nagyon magára veszi az esetleges kudarcot. Észreveszi a legapróbb részleteket is, jó matematikai érzéke van, jó megfigyelő. Fülei szorosan a fejéhez simulnak: még a háta mögött elhangzó „folyosói pletykát” is meghallja ezekkel a szinte hátra irányzott fülekkel.


A főpolgármester-jelöltek talán legjóképűbb tagja Katona Kálmán. Sármos mosolya sok plakátról visszaköszön. Persze, ha letakarjuk arca alsó részét, a szeme neki sem mosolyog igazán. Inkább éber figyelem tükröződik rajta. Bajuszt visel, egyedüliként a jelöltek közül – a bajusz, kérem szépen, nem egyszerűen arcszőrzet, a bajusz: életforma. Magyaros bajusz ez, része az országimázsnak, mint a pusztaötös és a gulyásleves - némileg macsós, hódítani igyekvő férfiak viselnek ilyet, pár generációval ezelőtt az ilyen bajusz általános volt. Ő is magas homlokú, intelligens ember, szemöldökének íve nagyfokú kreativitásra utal. Energikus, fáradhatatlan ember, akit nem torpantanak meg a nehézségek. Az a fajta, akinek meggyőződése, hogy sikerre született.
Vajon így lesz-e a választásoknál? Hamarosan kiderül…

Halász Alexandra