Piros szín a lakásban

A piros a leglángolóbb és az egyik legbátrabb szín, amit a lakásban használhatunk. Túl nyilvánvaló melegségén, energiáján és lendületén, a szín teljes szimbolikáját magában hordozza, amelyet öntudatlanul is átérzünk és átlátunk majd mindig, amikor a megjelenő vörös árnyalattal találkozunk.

A piros a leglángolóbb és az egyik legbátrabb szín, amit a lakásban használhatunk. Túl nyilvánvaló melegségén, energiáján és lendületén, a szín teljes szimbolikáját magában hordozza, amelyet öntudatlanul is átérzünk és átlátunk majd mindig, amikor a megjelenő vörös árnyalattal találkozunk.


A piros csupa erő, csupa élet, érzékiség. Maga a harc, az agresszió, a vitalitás. A vérrel is asszociálható, így az élet mellett megjelenhet a halál vagy a háború jeleként is. Kézenfekvő, hogy dinamizmusa, hatalmat, bőséget sugárzó ereje miatt azoknak bátran ajánlható, akik gyengének, félszegnek, didergőnek érzik magukat.


A vörös a tűz és a hőség színe is, így egyértelműen meleg hatást kelt. Ezt nyilván a lakás berendezésekor figyelembe kell venni. Érdemes tudnunk, hogy a meleg színek otthonossá, meghitté és – érthetően – meleggé teszik a lakókörnyezetünket, egyúttal azonban általában némileg kicsinyítik a teret. (Az intimitás érzete összehúzza, kuckóvá alakítja a helyet.) A piros színekben tobzódó, sok vöröset tartalmazó szoba tehát inspiráló és buja lesz, viszont jóval kisebbnek tűnik majd, mintha fehér vagy halványszürke színeket használnánk.


A túl sok vörös türelmetlenséget, nyugtalanságot, agressziót okozhat, idegesítő és feszültséget kelt, megnyugtatásra szánt környezetbe semmiképpen nem ajánlott. A piros szín komplementere a zöld, ezzel alkotja a legnagyobb és legerősebb kontrasztot. Szépen harmonizál viszont a barna árnyalataival és a pácolt vagy színezett fa bútorokkal vagy fapadlóval. Arannyal vagy bronzzal pazar, drága és fényűző lehet.

A piros az egyik legalkalmasabb arra, hogy kiemeljen, hangsúlyozzon egyes tárgyakat, felületeket. Amire fel akarjuk hívni a figyelmet, azt öltöztessük vörösbe, vagy tegyük vörös háttér elé.


A pirosnak sok változatát használhatjuk a lakásban – mindegyik ez kicsit más hangulatot teremt, máshogy reagál a fényekre és a többi színre. A pipacspiros matt és közepes árnyalatú, nyári és vidám hatása van. A korallpiros karibi, latinos és tüzes. A narancspiros és a tűzpiros a legélénkebb szín, amit választhatunk – természetes és harsány, fiatalos. A meleg bor- vagy burgundi vörös árnyalatok remekül illenek angolos, elegáns szobákba, faburkolat vagy sötét fabútor mellé. A málnaszínt inkább skandináv jellegű, egyszerű és modern, levegős szobában használhatjuk. A mályva rafinált és különleges, de nagyon nehéz más színekkel harmonizáló összhatást teremteni. A krém- és vajszín árnyaltok és a barnák illenek hozzá, illetve a matt kékes tónusok. A bordó és a vérpiros elegáns, dekadens és sötét.


Fontos még beszélni arról, hogy különböző fényhatásokban és árnyékban hogyan változnak a piros színek – hiszen a természetes fénytől a villanyfényig, gyertyafényig és az árnyékig sok-sok különböző árnyalatban lesz része a környezetünknek. Jó, ha minden fényben jól illik a szobához és azt a hatást kelti, amit szerettünk volna elérni.


Erős, közvetlen fehér fényre a piros színű tárgy kivilágosodik, derűsebb és kevésbé agresszív hatást kelt. Hideg, kékes fénnyel megvilágítva rózsaszínné válik, hidegebb lesz és kevésbé szűkíti a teret. Meleg, sárgás-narancsos fényben narancsvörössé válik, az agresszió megszűnik, élénkítő, vidám szín lesz, viszont kissé hiszterizál.

Az árnyékos részek hideg fényű szobában lila felé hajlanak, a melegebb fények között bordó vagy barnásfekete lesz. A lila árnyalatok pompás és fényűző hatást keltenek, viszont nehéz és súlyos hangulatúak. A bordó, barna és fekete kellemesebb, otthonos hatást kelt, de erősen szűkíti a teret.


Javaslom, hogy a piros színt jelentessük meg a lakásban azokon a pontokon, ahol lendületet, energiát szeretnénk nyerni. Ilyen lehet a konyha, az étkező, akár a nappali is. A bátrak akár egész falfelületeket vagy szőnyeget is választhatnak a vörös árnyalataiból. Akik jobban szeretik a hűvösebb, természetesebb, neutrális környezetet, ők lopják be a piros színt egy vörös levelű növénnyel, egy piros párnával vagy akár vörös színt tartalmazó képekkel.


Találjuk meg a piros szín helyét is életünkben és környezetünkben.


Kérdezzen a lakberendezési tanácsadónktól, Schwerteczky Adrienntől