Vegán bejgli mákkal vagy dióval

Hogyan készülhet tökéletes bejgli, ami sem tejet, sem tojást nem tartalmaz? Lehetetlen? A vegán konyhán élők számára mégsem az!

Tészta:
1 kg teljes kiőrlésű liszt
1 tk szódabikarbóna
40 dkg méz
2 dl olaj
búzadara vagy búzacsíra (a tészta behintéséhez)


Töltelék:
70 dkg mák vagy dió
10 alma
6-8 bio citrom héja vagy 15-20 csepp citromolaj (csak gyógyszertári tisztaságú!)
30 dkg áztatott mazsola
40 dkg méz


Keverjük össze a tésztáhozvalókat, és adagoljunk hozzá vizet, amíg gyúrható állagú nem lesz. Osszuk négy vagy hat részre (attól függően, hogy vékony vagy vastag bejglit szeretnénk), majd pihentessük háromnegyed órán át. Közben reszeljük le az almát, daráljuk le a diót vagy a mákot, és ezeket keverjük össze a töltelék többi összetevőjével. A töltelék állagát az alma és a méz mennyiségével lehet szabályozni. Nyújtsuk ki a tésztát, szórjuk meg búzadarával vagy búzacsírával, hogy beszívja a nedvességet, és tegyük rá a tölteléket. Tekerjük be a bejgliket, majd tegyük előmelegített sütőbe, és lassú tűzön addig süssük, míg aranybarnák nem lesznek (kb. 30-40 perc).


Jól illik előtte a vegán töltött képoszta!