HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2017-10-21
Címlap / Otthon / Színpompás falak – otthonos enteriőrök [képekkel]

Színpompás falak – otthonos enteriőrök [képekkel]

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2017-10-21

Milyenre fessem a falat, ha ...? - A leggyakoribb kérdések a lakberendezőhöz a színekkel, többnyire a fal színével kapcsolatban érkeznek. Jó lesz-e a halványzöld; merjenek-e napsárgát; mi illene a fekete padlóhoz és meglévő kékes bútorokhoz. Az alábbiakban ezért adok egy rövid áttekintést a gyakori falszínekről, azok hatásáról és harmóniáiról. 

 

Fehér: A fehér a legtisztább és legtermészetesebb falszín. A fehér falú szobában a bútorok és tárgyak megőrzik saját, egyedi színüket, nem színezi őket más reflex. Minden színnel harmonizál. Kontrasztot feketével, erőteljes, telített színekkel alkot, egymásba olvadó harmóniát bármilyen világos, pasztell, fehérrel vagy halványszürkével kevert árnyalattal kaphat.

Krémszín: A fehér szín melegebb, kevésbé tiszta megfelelője. Finomabb, elegánsabb, a fehér szín szinte minden előnyével, bár sokkal kisebb a kontrasztteremtő képessége.

Sárga: A sárgának vannak megnyugtató árnyalatai, de a kénsárga változat például, bizonyos kutatások szerint, rontja a közérzetet. A sárgák (a csont-, a krém-, és vajszín mellett) nagyon jó kontrasztot alkotnak a kék árnyalataival. Hűvös fényben kellemes, matt, meleg fényben otthonos és barátságos lehet. Világos, natúr színek mellett természetes; friss, pasztell színek mellett tavaszias; erőteljes alapszínek mellett bátor és modern.

Szürke: Hűvös és elegáns, mint a fehér, annak erőteljes kontrasztjai nélkül. Sápasztja a belépő embereket és a szobában lévő tárgyakat is, de egyúttal urbánus, letisztult hangulatot áraszt. Szinte minden színnel jól alkalmazható, bár bizonyos barna árnyalatokkal együtt kifejezetten lehangoló lehet.

Kék: A kék hűvös, a kék tiszta, a kék nyugodt. Nagyon gyakran használják falszínként az egészen halvány árnyalatoktól mostanában egészen a sötét tengerészkék, kobaltkék, királykék árnyalatokig. Legszebb harmóniáit a természetes fa és agyag árnyalatokkal, a krémszínekkel, sárgákkal, fehérrel vagy szürkével alkotja. Kontrasztos és érdekes hatásokat kelthetünk, ha a kék falszín mellett fukszia, bíborvörös vagy zöld kiegészítőket használunk.

Rózsaszín: A rózsaszín falszínként (is) kifejezetten feminin, nőies, akár édeskés szín lehet. A meleg baracktól a hideg jeges rózsaszínig sokféle árnyalatát választhatjuk – de mindig beszéljük meg a lakás férfitagjaival is. Kellemes, finom árnyalat, sok pasztell árnyalattal harmonizál. Az erőteljes, hangsúlyos színek közül szinte mind kontrasztot alkot vele vagy akár üti is – nem igazán illenek hozzá.

Vörös: A vörös fal meleg, sőt: forró, érzéki, otthonos, de töményen akár idegesítő lehet, vagy feszültséget is okozhat. A lakók vérmérséklete dönti el igazán, hogy tudják-e használni. A fa különböző árnyalataival meleg és lakályos; az arannyal, bronzszínnel pompás; a zöld kiegészítőkkel inkább karácsonyi hangulatot áraszt.

Zöld: A zöld kifejezetten meghökkentő háttér is lehet, ha tömény, sötét vagy erőteljes árnyalataihoz nyúlunk – míg világos, pasztell árnyalatai tiszták és természetesek. Vigyázzunk: a világos kékeszöld árnyalat kórházai hatást fog kelteni. A természetes árnyalatokkal szépen harmonizál – fával, kővel, palával, gyapjúval – míg a többi színnel erős kontrasztot alkot. Több zöldet nehéz egymás mellé válogatni: szinte biztosan ütik egymást.

Milyen legyen a kemence?
HarmoNet tanácsadói oldalán keresztül érkezett eddig egy régi búbos kemence felújítására vonatkozott, ami köré modern, otthonos környezetet szerettek volna létrehozni. Kérdés volt, hogy milyen legyen a kemence színe és az őt körbevevő, alapvetően sötét szoba árnyalatai.

Ha szeretnék megtartani a kemencét és egyúttal a hangulatát is, akkor mindenképpen érdemes a szoba színének kiválasztásakor figyelembe venni a kemence rusztikusságát, népiességét. A sötét helyiségeket a közepesnél mindig sokkal világosabb árnyalattal színezzük – a fehérrel kevert világos árnyalat optikailag jelentősen tágítja a teret.

Ez akár a nagyon világos árnyalat fehér is lehet, amit színes, élénk nyílászárókkal és feltűnő dekorelemekkel (képekkel, textilekkel) teszünk vidámabbá. Lehet más világos árnyalat: krémszín, mogyorószín, vanília, akár homok, stb.. A kemence miatt ezek közül inkább a rusztikusabb hatású a mogyoróbarna, vagy terrakotta árnyalatokat mutatnak különösen jól.

Az is egy lehetőség, hogy eltérő színűre festik, színezik a falat és a kemencét, így külön hangsúlyt kap a kemence, mint hangulati elem. Akár a fal, akár a kemence kaphat külön díszítőelemeket. Lehet a fal akár ezüstös árnyalatú világos mohazöld, a kemence pedig fehér vagy a kemence kaphat egy vörösesbarna árnyalatot és a fal körülötte homokszín vagy bézs.
 
A fal színének kialakításakor nem szabad elfeledkezni a padló árnyalatáról – fontos, hogy illeszkedjenek egymáshoz az árnyalatok, a textúrák. A sötét hajópadló vagy a természetes színű cserép, tégla vagy kőpadló nagyon jól mutathat, de akár palával is érdemes megpróbálkozni.

Schwerteczky Adrienn lakberendező, várja a kérdéseket


 
 
[22624]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot


Warning: Division by zero in /var/www/lapcsalad/harmonet.hu/include/fooldal/rendezvenynaptar_slide_jobb_oszlop.php on line 67
 
 


/img/hirdetes/teszt-csavar-google.jpg
 


 

ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x