HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-05-23
Címlap / Ezotéria / Mennyei indiai finomságok ünnepe - receptekkel!

Mennyei indiai finomságok ünnepe - receptekkel!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-05-23

A Krisna-hívők minden évben különleges rítussal emlékeznek Isten mindenekfelett álló védelmére, a Govadharana-púdzsa ünnepén több tonna édességet készítenek az Úrnak. 

 
A Govardhana-hegy ünnepe
Krisna-hívők minden évben október végén, november hónap elején tartják az úgynevezett Govardhana-púdzsa ünnepét, amikor is az indiai Govardhana hegyet imádják.
A szentírások tanúsága szerint, ezt az imádatot még maga az Úr Krisna írta elő a vallásgyakorlók számára, akkor, amikor mintegy 5000 évvel ezelőtt megjelent itt, a Földön, egy Vrindávana nevű faluban. A történet szerint a falu lakói a megszokott módon szerették volna bemutatni áldozataikat Indrának, a félistenek vezetőjének, az esők és viharok létrehozójának, aki csapadékkal táplálja a termőföldeket. Krisna, aki azonban az Istenség Legfelsőbb Személyisége - minden félisten urának is ura - azt javasolta, hogy ne imádják a gyakran pökhendi, köpcös félistent, hanem áldozataikat inkább a Govardhana-hegynek mutassák be, hiszen az ugyanannak a megszentelt földnek a határán fekszik, ahol Ő Maga is megjelent. A hívek az útmutatásnak megfelelően, azóta is minden esztendőben különleges pompával imádják a hegyet, illetve képviselőjét, Govardhana Lált.

Az írások azt is megemlítik, hogy Indra, az áldozatának elhanyagolása végett, nagyon dühös lett, és szakadatlan, soha el nem álló záporral sújtotta a falut. Az ifjú Krisna azonban - mivel számára nem létezik lehetetlen - egyetlen mozdulattal felemelte a Govardhana-hegyet, és ernyőként tartotta a falu népe fölé, amíg Indra vissza nem vonult, s el nem állt a zuhatag.

Ezért Isten mindenekfelett álló védelmére a Krisna-hívők, minden évben különleges rítussal emlékeznek. Ilyenkor szokás szerint, több tonna édességet főznek és sütnek, a legkülönfélébb fűszerekkel és alapanyagokból, s a templomokban, mindenütt, e különleges finomságok millióit tálalják fel!
Az ínyencségekhez nem használnak azonban például tojást (vallási és higiéniai okokból) és az élesztővel is mértékkel bánnak. A tojásmentes ételek nem csak az arra érzékenyek életét könnyítik meg, hanem lassabban romlanak és könnyebben is emészthetők.

A sok édességből azután hatalmas lakomát rendeznek, amelyre minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak idén is, Krisna-völgyben, 2010. november 6-án, a somogyvámosi farmon! Az édességek egy jelentős részét a környező iskolákba viszik, és a somogyi oktatási intézményekben osztják ki a tanulóknak, de az óvodáknak is jut.

Az édesség előnyei

Bár számtalan helyen olvashatunk arról, hogy a sok édesség - mivel hizlal, s növeli a vércukor szintjét - nagyon egészségtelen, ám nem szabad megfeledkeznünk róla, hogy a cukor és a szénhidrátok alapvető tápanyagforrásaink is. Tehát mértékkel fogyasztva nem veszélyesek, hanem igazából szükségesek is számunkra.

Miért fontos ez különösen ősszel?
Az októberi óraátállítás és az egyre hűvösödő nappalok megviselik a szervezetet. A nap igen nagy hányadában sötét és hideg van, szeles, nyirkos az időjárás. Ilyenkor a szervezet tartalékolni kíván. Hogyha nem zsírt, hanem minőségi olajokat fogyasztunk, és főként szénhidrátokat viszünk be a táplálkozás során, akkor ezt feldolgozza a szervezetünk, és energiával lát el minket, nem pedig felesleges kilogrammokkal. Fontos ehhez természetesen az is, hogy mértékkel fogyasszunk a nyalánkságokból, és az is, hogy megválogassuk a bevitt kalóriákat.
A fiatal tanulók számára az őszi tanévben azért is nagyon fontos az édességek fogyasztása, mivel ellátja az agyat elegendő üzemanyaggal a gyors és precíz működéshez. Segíti a tanulást, a gyorsabb reakcióidőt, a találékonyságot, és a koncentrációt.

Fitt finomságok
Fontos azt is megértenünk, hogy édesség alatt nem csak a cukrászsüteményeket értjük, hanem nyalánkságnak számít rengeteg érlelt, finom, édeskés ennivaló, így a gyümölcsök, az aszalt barack és szilva, vagy éppen az édes magvak is, mint pl. a mandula, de a puffasztott rizsből készült tízóraik, és egyes gabonaédességek is, így a gríz vagy a kukoricadara, feldolgozva.
Édesség minden gyümölcs, a vajban sült alma, a körte párolva vagy nyersen, hiszen ezek is rengeteg természetes cukrot, fruktózt és szőlőcukrot tartalmaznak. Ezeket szervezetünk képes hasznosítani, tehát mértékkel fogyasztandók.


Sríla Prabhupáda
, a Krisna-hívők alapító lelki tanítómestere, azt javasolta a szülőknek, hogy a gyermekek minden reggel, ébredés után kapjanak egy kevés édes csemegét. Nem sokat, egy kis darabot. Ez energiával és hővel látja el a szervezetet a könnyebb ébredés, és gyors mozgósítás érdekében. Az Ájurvéda módszere szintén ezt az időszakot javasolja nassolásra.

Természetes csemegék
Azt is fontos megfigyelnünk, hogy gyermekünk milyen testtípussal rendelkezik! Ha hízásra hajlamos, és felmenői között több a cukorbeteg személy, akkor már korán, gyermekként érdemes figyelnünk a cukorbevitelére.
Adjunk neki nassolni mazsolát, gabonaszeletet, mézes banánt, turmixokat, szezámszeletet, de kerüljük a csokoládét és bolti süteményeket, süssünk házilag!
Kiváló édesség lehet a házi rétes, hiszen tésztája leheletvékony. Ebbe lehetőség szerint gyümölcsöt vagy túrót töltsünk, de lehet ez mák vagy dió is. A tölteléket fahéjjal, szerecsendióval, szegfűszeggel fűszerezzük, ez helyettesítheti, vagy legalább csökkentheti a szükséges cukor mennyiségét a főzés során. A diós és gyümölcsös töltelékeket bátran édesíthetjük répával vagy sütőtökkel is, melyek karamellizálódnak a sütés során.

A sütőtök magában is mesefinom édesség, sütve vagy főzeléknek elkészítve is tápláló.
Lehetőség szerint használjunk főzésnél, tálalásnál kreativitásunkat. Ne feledjük, hogy a legfontosabb alapelv a példamutatás! Ha a szülők egészségesen étkeznek, a gyermek is elsajátítja ezt a szokást. Ha már cukrozunk, akkor pedig törekedjünk arra, hogy fehérítés-mentes, természetes, barna cukrokat válasszuk.

Ha a gyermek cukorbeteg
Ha már fiatalon a kelleténél magasabb a gyermek, a fiatal diák vércukra, akkor kezdetben érdemes a vércukrot csökkentő élelmiszerekkel kiegészíteni az étrendet. Ezek például acerola, áfonya, alma, articsóka, bab, boróka, csicsóka, dió, fokhagyma, káposzta, lencse, mogyoró.
Ha teljesen megfosztjuk magunkat a cukortól, inkább csak azzal szembesülhetünk, hogy a test nem tanulja meg kezelni a beérkező mennyiséget. A cukorbaj hátterében gyakran éppen egyfajta visszaütés tapasztalható a szervezet részéről, de vannak genetikai hajlamosító tényezők is, s nem ritkán lelki okok, szeretet elfogadási, önértékelési problémák állhatnak hátterében. Járjunk utána bajoknak!

Mennyei receptek
Mivel a Krisna-hívők nem egyszerűen finom ételeket főznek, hanem egyben nagyon tiszta alapanyagokból alkotnak, és fel is ajánlják ételeiket Istennek, ezért bátran állíthatjuk, hogy szó szerint mennyei ételeket készítenek!
Alább olvashattok néhány receptet a kedvenceikből, hogyha a hét során, vagy éppen a szombati napon, otthon, különleges, keleti édességekkel ünnepelnétek. Ismerd meg India ízeit itthon!
 
Kardamomos édesrizs
Ez egy egyszerű, könnyű, tejberizshez hasonló édesség, elkészítése gyors. A recept követése mégis a sima tejberizshez képest fokozottabb ízélményt ad!

Nehézségi fok: Könnyű
Hozzávalók:
Tej: 20 dl
Tejszín: 5 dl
Rizs: 2 dl
Barna nádcukor: 3,8 dl
Vaníliás cukor: 0,2 dl
Kardamom - egész: 6-7 szem (helyette lehet kevés sáfrány is)

Elkészítés:
Öntsük össze a tejet és a tejszínt, forraljuk fel és kezdjük meg sűrűvé főzését. Ekkor adjuk hozzá a rizst, a kardamomokat, és kis lángon kevergetve főzzük egy teljes órán keresztül. Tehetünk bele egy csipetnyi sót is, hogy jobban kijöjjön majd az íze, de ekkor még nem cukrozzuk, mivel leég, leragad. Ha alaposan szétfőtt a rizs, akkor becukrozzuk, hozzáadjuk a vaníliás cukrot is, majd még egyszer átforraljuk.
Díszként csokoládéreszeléket, mandulaforgácsot adhatunk hozzá, esetleg fahéjat.


Luglu
A luglu az egyik legfinomabb és legkedveltebb édesség. Vegán finomság, tej-, és tojásmentes. Cukrot sem kell hozzáadnunk, noha figyelni kell a cukorbetegeknek az elfogyasztott mennyiségre, hiszen a benne található aszalt gyümölcsök önmagukban is sok cukrot tartalmaznak.

Nehézségi fok: Közepes
Hozzávalók:
Datolya                    20 dkg
Füge                         20 dkg
Mazsola                    20 dkg
Kókuszreszelék        15 dkg
Puffasztott rizs         10 dkg
Puffasztott amaránt  5 dkg

A mennyiség növeléséhez fontos az alapanyagokat arányosan növelni.

Elkészítés:
Az aszalt gyümölcsöket átforgatjuk, ha kell, kimagozzuk, majd egy turmixgépbe helyezzük. Gyorsan és könnyedén összeaprítjuk. Nem kell pépesre, apró darabosra hagyhatjuk. Beleforgatjuk az amarántot és a puffasztott rizst majd kis pihentetés után golyókat gyúrunk belőle. Hagyományos módon ez az édesség sárgaborsóliszttel készül, és a golyókat ki is sütik tisztított vajban, de ettől nehezebb lesz az édesség. Ha fényezni akarod a masszázs, pár csepp ghít, tisztított vajat is tehetsz bele.
 
Gadzsa – Dzsagannátha nyelve
Ez az édesség az indiai Dzsagannátha Puri városához köthető, amely ma is a hindu vallásos élet egyik központja. Itt rendezik meg minden évben az eredeti és legnagyobb szekérkarnevált, amelyen milliók vesznek részt naponta. Ennek a városnak a mai napig Isten a tulajdonosa, legalábbis a hívek így tekintenek rá és minden városvezető csak szolgálja az Urat hivatalával. A hívek minden ételüket felajánlják Istennek és így fogyasztják csak el azokat, az ünnepekre pedig kifejezetten különleges finomságokat készítenek az Úrnak. Ilyen a Gadzsa is, amely egy leveles tésztakülönlegesség, elég édes, tápláló finomság.

Nehézségi fok: nehéz
Hozzávalók:
Liszt 35 dkg
Ehhez só 1/2 kk. és cukor ½ kk.
2,5 evőkanál meleg ghí (tisztított vaj vagy pálmaolaj)
1,8 dl langyos víz
6 ek. ghí külön
Kukoricakeményítő 6 evk.
Rózsavíz 1,5 evk.
3dl víz külön
Cukor 35 dkg a sziruphoz
Ghí a sütéshez - külön
Pisztácia – apróra vágva 1 marék

Elkészítés:
A lisztet, a cukrot és a sót (a hozzávalók elején) összekeverjük egy edényben. A 2,5 evk. meleg ghee-t összekeverjük az 1,8 dl langyos vízzel, majd a liszthez adagoljuk és összedolgozzuk. Az eredmény egy közepesen lágy tészta kell, legyen. A tisztát kitartóan, fényesre gyúrjuk, majd 6 egyenlő részre osztjuk. 5 gömbőcöt pihentetünk, egyet pedig leheletvékony pizza-korongnak gyúrunk. Megkenjük a vajjal és megszórjuk a keményítővel. Ezt követően sorban kinyújtjuk a gombócokat. Ezeket palacsinta-tortaszerűen egymásra rétegezzük és akár egy lekváros piskótát egyszerűen feltekerjük. A tészta-rudat ekkor 12 egyenlő részre vágjuk és nyelv alakúvá sodorjuk (fantáziánk szerint).
A cukorsziruphoz adjuk a 35 dkg cukrot és a 3 dl vizet, hozzátesszük a rózsavizet, felforraljuk, majd sűrűvé főzzük kb. 15 percig. A szirupot forráspont fölött lehúzzuk a tűzről, de folyamatosan melegen tartjuk.

Forró olajban vagy tisztított vajban barnára sütjük a „nyelveket”, lecsöpögtetjük, majd 1-2 percre a cukorszirupba mártjuk őket. Még ragadós állapotában hintsük meg pisztáciával. Kiadós, vaskos édesség – ez valóban hizlal!

www.krisna.hu
www.krisnavolgy.hu



Rendezvénynaptár



 
 
[ 6578 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 




 



ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarot



A Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x