Tökös, házi receptek
Címlap / Fogyira / Tökös, házi receptek

Tökös, házi receptek

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-07-02

A halottak napján a tök tradíciónak számít. Nem csak a töklámpás, hanem maga a tök fogyasztása is. A sütőtök illata belengi az egész házat. Van, aki behunyt szemmel élvezi, de olyan is, akinek forog a gyomra. Ízlés dolga, mint ahogy az is, ki mivel ünnepel a hét végén. Összeválogattunk néhány ízig vérig tökös receptet, a magyar konyha tradicionális ételeiből, hátha valaki kedvet kap hozzá. Jó étvágyat kívánunk!  

 

A halottak napján a tök tradíciónak számít. Nem csak a töklámpás, hanem maga a tök fogyasztása is. A sütőtök illata belengi az egész házat. Van, aki behunyt szemmel élvezi, de olyan is, akinek forog a gyomra. Ízlés dolga, mint ahogy az is, ki mivel ünnepel a hét végén. Összeválogattunk néhány ízig vérig tökös receptet, a magyar konyha tradicionális ételeiből, hátha valaki kedvet kap hozzá. Jó étvágyat kívánunk!

Tökleves
Sokan hamis húslevesnek, vagy tökhúslevesnek is nevezik. A tököt legyaluljuk és sózás nélkül hideg vízben feltesszük főni. Ízlés szerint tehetünk hozzá egy zöldségleves kockát is. Mikor forró a víz, egy babérlevelet és egy kaporágat rakunk bele. Ha megfőtt, tejföllel behabarjuk.

Magyaros tökfőzelék
Egy diónyi vöröshagymát vágjunk apróra, és 1 evőkanál étolajon dinszteljük üvegesre, majd tegyünk rá 1 kg gyalult spárgatököt, valamint 1 evőkanál apróra vágott kaporlevelet. Adjunk hozzá 1 púpozott mokkáskanál sót, és időnként megkeverve fedő alatt pároljuk kb. 15 percig, amíg megpuhul. Utána rántsuk be. Aki savanyítva szereti ezt a főzeléket, keverjen bele egy kis almaecetet vagy citromlevet. Egyébként, ha ezeket az ízesítőket már az elején hozzáadjuk a főzelékhez, akkor nem fő szét a tök. A főzelék készítésére is alkalmas spárgatök beszerzésénél egy kb. 1,4 kilogrammos, fehér héjú, zsenge példányt válasszunk. Legyalulás előtt mossuk meg, hosszában vágjuk ketté, kaparjuk ki a magját, és hámozzuk meg. A piacon és a zöldségboltokban konyhakész gyalult tököt, télen pedig mirelitet is vásárolhatunk. Az ősszel vásárolt érett tököt azonban feldolgozatlanul is sokáig eltarthatjuk, ha a szárát olvasztott paraffinba mártjuk, és hűvös, száraz helyen tároljuk. Mivel a tök szezonja jóval hosszabb, mint a kaporé, a nyár közepén és télen mélyhűtött vagy 1 kávéskanál szárított kaporral ízesítsük a főzeléket. Ha a tök már nem friss, akkor öntsünk alá annyi vizet, hogy a berántás előtt majdnem ellepje, ha viszont túl sok a leve, akkor merjük le róla a felesleget.

Sült tök
A kívánt mennyiségű sütőtök külső héját mossuk le, a magját kaparjuk ki, majd vágjuk kb. negyed kilogrammos, szögletes darabokra. Könnyebben megy a darabolás egy keret nélküli fafűrésszel. A felvágott tököt héjával lefelé helyezzük vékony bádogtepsibe, és előmelegített sütőben, közepes tűzön süssük min. 40 percen keresztül, amíg megpuhul. Időnként szúrjunk egy villát a közepébe, és ily módon győződjünk meg róla, hogy teljes vastagságában átsült. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert akkor megég, és összeesik. Melegen tálaljuk. Legjonbb a hűtőszekrényben tárolni. Másnap grillsütőben felmelegítve fogyaszthatjuk. Egyszerűbbé válik a tepsi tisztítása, ha az alját előzőleg alufóliával kibéleljük.
Aki a puha, lédús sütőtököt szereti, az a hazai fajták közül a gömbölyű úri tököt válassza. A száraz, lisztes sütőtököt kedvelők az úgynevezett papsapkás (tonzúrával rendelkező) laposabb tököt keressék a piacokon. Ebből a koronás töknek is nevezett fajtából is a kisméretű példányok a legszárazabbak. Egyébként minél érettebb a tök, minél sárgább a héja, annál édesebb, de egyben puhább is. A fehér vagy zöld héjú példány nem olyan édes ugyan, de szárazabb, lisztesebb. A citromsárga belű, sápadt tököt azonban ne vegyük meg, mivel ez még éretlen és emiatt ízetlen. Ha nem sütjük meg az egészet, akkor a maradékból kaparjuk ki a magját, és tegyük hűtőszekrénybe. Egyszerre túl sokat ne vásároljunk, mert sem a sült, sem a felvágott nyers tök 2–3 napnál tovább nem tartható el még hűtőszekrényben sem. Egyre többen keresik nálunk is a külföldön népszerű sonkatököt. Ez a füstölt sonkához hasonló alakú, 1–2 kg súlyú tök nem lisztes ugyan, de rendkívül édes. Jellegzetessége még, hogy kevés a magja, így nem sok eldobnivalója van. Feltétlenül meg kell még említeni, hogy magas karotintartalma következtében a sült tök a sárgarépa mellett szervezetünk legjelentősebb A–vitamin–forrása.

Töklé
A sütőtök azonban nyersen is fogyasztható, rostos lé formájában. Sokan nem ismerik ezt az egészséges italt, pedig a zamata vetekszik a rostos gyümölcslevek ízével. Sajnos az üzletekben meglehetősen drága, de otthon is könnyen előállítható. A kívánt mennyiségű úritököt daraboljuk fel, kaparjuk ki a magját, és meghámozva káposztareszelőn reszeljük le. Utána mérjük meg, és egy zománcozott fazékban kilogrammonként 1 liter vízben főzzük puhára. Vegyük le a tűzről, és amikor langyosra hűlt szitán törjük át, vagy turmixoljuk össze. Végül keverjünk bele literenként 20 dg mézet, valamint 2 csapott mokkáskanál citromsavat, és forraljuk fel. Végül töltsük lehetőleg sötét színű üvegpalackokba és szárazgőzben tartósítsuk. A többi rostos gyümölcsléhez hasonlóan ásványvízzel fele–fele arányban hígítva fogyasszuk. Kitöltés előtt rázzuk fel.

Ha töményen isszuk, akkor a rostos szilvaléhez hasonlóan megszűnteti a székrekedést. Vigyázzunk azonban, hogy majonézes zöldségsaláták fogyasztása előtt és után ne igyunk sütőtöklevet, mert ez émelygést, hányást, és hasmenést okoz.

Igazi tökös-mákos rétes
Hozzávalók: 2 csomag kész réteslap, 1 kg sütőtök, 20 dkg mák, 10 dkg kristálycukor, 5 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg mazsolaszőlő, 5 g őrölt fahéj, 1 dl tej, 1 dl tejszín, 1 db citrom, 1 dl olaj, porcukor a szóráshoz.
Noha az igazi finom rétes a saját készítésű, mégis inkább a kész réteslapot válasszuk, gyorsabban készül el. A kezdő háziasszonyoknak ha kedvük kerekedik a hagyományos rétes elkészítésére - megadjuk a rétestészta összetételét: 10 dkg lisztet, 1 tojással, egy kevés sóval, kevés gyümölcsecetes vízzel lágy, jól nyújtható tésztává gyúrjuk, és langyos helyen fél óra pihentetés után kezdődhet a lisztezett szalvétán a nyújtás-húzás. Ettől kezdve azonos az elkészítési mód a réteslappal. Rövid ideig tartó szikkadás után olajjal - a gyümölcsös réteseket olvasztott vajjal - meglocsoljuk, zsemlemorzsával megszórjuk, majd elterítjük rajta a tej, tejszín, reszelt citromhéj, cukor, mazsola, őrölt mák és gyalult tök felfőzött és kihűtött keverékét, végezetül meghintjük az őrölt fahéjjal. A szalvétával felcsavarjuk a rétest, és olajozott sütőlapra tesszük - a tetejét is olajjal vagy olvasztott vajjal meglocsolva - 180-190 °C-os sütőben pirosra-barnára sütjük. Úgy is készíthetjük, hogy rétegezzük a tölteléket, ekkor azonban a gyalult tököt citromlében tartva és kinyomkodva szórjuk a felfőzött és ízesített mákra.

Margit néni





 
 
[ 16321 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 




 



ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarot



A Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x