„1000 Tea” – válasszunk egyet!
Címlap / Fogyira / „1000 Tea” – válasszunk egyet!

„1000 Tea” – válasszunk egyet!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Elvonulhatsz egy védett sarokba, vagy ülhetsz a kókuszszőnyegen párnák közt. Ihatsz lótuszvirág zöld teát, vagy friss sütit ehetsz, de bebódulhatsz a perzsa vizipipától is. Olvashatsz mágiáról, hallgathatod a gitárzenét, érezheted a füstölőt, meggyújthatod a gyertyákat. 

Elvonulhatsz egy védett sarokba, vagy ülhetsz a kókuszszőnyegen párnák közt. Ihatsz lótuszvirág zöld teát, vagy friss sütit ehetsz, de bebódulhatsz a perzsa vizipipától is. Olvashatsz mágiáról, hallgathatod a gitárzenét, érezheted a füstölőt, meggyújthatod a gyertyákat.

A fekete tea készítésekor a leveleket először fonnyasztják, sodorják, aprítják, majd párás meleg helyen erjesztik. Ezután belekeverik az illatosítóanyagokat (bergamott, narancsvirág, jázminvirág), majd az erjesztés leállítása után a megfeketedett levelet forró levegővel addig szárítják, amíg nedvességtartalma 3%-ra csökken.

Mi van a teában?
Sok ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz az élénkítő koffein és cseranyagok mellett. Tartalmaz ezenkívül fluoridot, ami a fogzománcot erősíti, segít a fogszuvasodás megelőzésében. Talán ennek köszönhető, hogy a teázóknak általában jobbak a fogaik. Ha a tea 5 percig ázik, akkor a fluorid 90%-a kioldódik. Napi 5-6 csésze tea tartalmazza az optimális mennyiséget, 1 mg fluoridot, amit a foggyógyászok is ajánlanak. Mangántartalmánál fogva segíti a szénhidrát-anyagcserét. Az ajánlott napi menynyiség felnőtteknek 2-5 milligramm, 1 liter teában 1 mg található. A koffein rokona, a teophyllin élénkíti a központi idegrendszert, a légzést és a szívműködést, valamint serkenti a vérkeringést.

Zöld tea: előállításakor a levelet nem fermentálják, hanem közvetlenül a gyűjtés után megszárítják. Hatóanyagai gátolják egyes kórfolyamatok előrehaladását, rákellenes hatású antioxidánst tartalmaznak.

Oolang tea: előállítása a fenti két eljárás közé esik, csak enyhe fermentáláson megy keresztül. Ezt a teát a távol-keleti országokban fogyasztják szívesen.

Pu Erh
Nem teljesen fermentált kínai tea Jünan tartományból. A Pu Ehr-teák néhány fajtáját óriási bokrokról szedik. A Pu Erh-tea különleges kezelést kap a fermentálás után: hét évig tárolják, és igazi minőségét, mint a bor is, az idővel nyeri. Varázslatos, "földes" ízű tea ínyenceknek. Ezt a teát tovább kell áztatni, hogy megkapja jellegzetes, sötét színét, amely már a kávééra hasonlít, amiért "sötét" teának nevezik. Ebből préselik a Pu Erh-teagolyócskákat.

Kukicha
Ez a tea, ugyanúgy, mint a Hojicha, főleg szárakból, kis gallyacskákból áll, azonban a Kukichát nem pörkölik. Igazi japán különlegesség, melyet napi italként gyerekek is fogyaszthatnak, mert teljesen kiegyensúlyozott. Melegen igyuk, mindenféle édesítés nélkül. Hatásában hasonlít hozzá a Bancha-tea, amely főként a teacserje öregebb leveleiből áll.

Lapacho
A dél-amerikai indiánok közkedvelt itala. A lapachofa kérgéből készítik, ezért nem elég forrázni, hanem 5 percig főzni, majd 15 percig áztatni is kell. Enyhén vaníliás, kicsit füstös aromája igazán kellemes ízt kölcsönöz neki. Különösen gyakran használják betegségek megelőzésére és kezelésére is. Kiváló immunerősítő, gyulladáscsökkentő, ezért jó fertőzések ellen, daganatos betegségek kivédésére és kiegészítő gyógymódjaként egyaránt.

Rooibos (ejtsd: rojbosz)
A Rooibos olyan élvezeti tea, mely kedvező élettani hatásokkal is rendelkezik. A színe után vörös teának is nevezik a Rooibos szó vörös bokrot jelent. A tea a modern életmód kitűnő kiegészítőjének bizonyult, mert reggel élénkít, napközben kiváló szomjoltó, este pedig hozzásegít a nyugodt alváshoz. Nem tartalmaz koffeint és teobromint, cseranyagtartalma pedig elenyésző. Tartalmaz viszont az élettani öregedést lassító antioxidánsokat és sokféle ásványi anyagot (kalcium, mangán, fluorid, cink, magnézium, réz), amelyek kedvezően hatnak az élettani folyamatokra. Kellemes, édes íze van, ezért ízesítés nélkül is fogyasztható. Sokoldalúságát mutatja, hogy külsőleg is alkalmazzák fáradt szem borogatására, vagy éppen szénanátha ellen orrcseppként.

Szepesi, D. Ideál magazin cikkének feldolgozásával. (2002.10.)
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 5345 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x