Az olajok szűz királynője, az olívaolaj
Címlap / Fogyira / Az olajok szűz királynője, az olívaolaj

Az olajok szűz királynője, az olívaolaj

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Az olívaolaj a legegészségesebb zsiradék. Ezt nem csupán orvosi tanulmányok, hanem nagy hagyománnyal bíró nemzeti ételek is bizonyították. A görögök és spanyolok szűz, hidegen préselt olívaolaja nem csupán zamatos, de nagyon egészséges is.  

A görögök és spanyolok szűz, hidegen préselt olívaolaja nem csupán zamatos, de nagyon egészséges is. Akik disznózsírral vagy napraforgóolajjal főznek, el sem tudják képzelni azt az íz árnyalatot, amit az olívaolaj ad a mediterrán ételeknek.

Táplálkozáskutató szakemberek egyértelműen megállapították, hogy az olívaolaj fogyasztása kifejezetten előnyös az emberi szervezetre, ha legalább napi négy kanállal fogyasztanak belőle. Nyersen salátákon, vagy kenyérrel is fogyasztható.

Olaj és a koleszterin
Sokáig hallhattunk egy buta reklámot, melyben olajat reklámoztak azzal a felkiáltással: nincs benne koleszterin. Valóban nincs benne, ugyanazért, mert a kempingsajtban sincs sátorrúd. Az olaj fogyasztása hatásait tekintve csökkenti a betegséget okozó koleszterin szintjét. Alapvetően kétféle koleszterin létezik, az egyik rossz, a másik pedig kifejezetten jó hatással van a szervezetre - főleg a szívre és az erekre. A koleszterin egy zsírféleség, amely a vérben kering, a vér élettani alkotó része.

Ártalmassá válik, ha szintje túlságosan megemelkedik, mert az érfalakon lerakódva fokozatosan csökkenti az artériákban a vér áramlását. A koszorúerekben képződő lerakódások miatt az ismert betegségek léphetnek fel, így a szívroham és az angina pectoris. Kétféle koleszterint különböztetünk meg: az úgynevezett "rossz koleszterin" (LDL = low-density lipoprotein) felelős az érelmeszesedésért, míg a "jó koleszterin" (HDL = high-density lipoprotein) összetevői kivonják a vérből ezt az anyagot, és visszaszállítják a májba.



Az olívaolaj áldásos hatásai
Többek között az, hogy megvédi az érrendszert a meszesedéstől, megakadályozza a zsírok lerakódását az erekben és erősíti az izomsejteket. Kifejezetten előnyös az érrendszeri megbetegedések, a trombózis és a magas vérnyomás megelőzésére. Egy kutatás során az Athéni Egyetem klinikáján a görög ételek kedvező hatásait keresték, és arra a felismerésre jutottak, hogy akik a legkevesebb olívaolajat fogyasztották, azoknál több mint két és félszer nagyobb gyakorisággal alakult ki a reumás ízületi gyulladás, mint azoknál, akik a "legegészségesebben" táplálkoztak életük során.

Az ember olívától tartósabb?
A mediterrán országokban ezért magasabb az átlagéletkor, mint Észak-Európában vagy az Egyesült Államokban, ahol az állati zsírok fogyasztása dominál. A hagyományos mediterrán étrendben bőségesen van zöldség és gyümölcs, hüvelyes és hal, ráadásul olívaolajat használ, amely az egyetlen olyan olaj, amelyet természetes - spanyol vagy olasz elnevezéssel "szűz" - formájában, vagyis pusztán préseléssel nyernek. (Erre utal a cikk címében a szűz kifejezés: a címkén extravirgin felirat olvasható). Az olaj nyáron napozás után is "tartósít", ugyanis nem csupán szép színünket őrzi meg, hanem a bőrünk egészségét is, és erőteljesen csökkenti a bőrrák kialakulásának kockázatát, ahogy azt japán kutatók megállapították.

Olíva a világon
A legnagyobb olívaolaj-fogyasztók a spanyolok mellett az arabok, a zsidók, a törökök és az olaszok. Ezt az olajat a történelem során a táplálkozáson kívül más célokra is felhasználták, ezzel kenték fel a királyokat, szépítették a hercegnők testét, ápolták a csecsemők bőrét és kenték be a holttesteket... A Biblia özönvízről szóló fejezetében a csőrében egy olajágat tartó galamb jelenti be a katasztrófa végét.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3191 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x