Keresés 
  
 Gy.I.K.Gy.I.K.   KeresésKeresés   TaglistaTaglista   CsoportokCsoportok   RegisztrációRegisztráció 
 ProfilProfil   Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkeznedPrivát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned   BelépésBelépés 

Mit főztél ma? 10
Ugrás a köv. oldalra: Előző  1, 2, 3 ... 26, 27, 28
 
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Nagyi konyhája
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
hangya
hangya


Csatlakozott: 2005.04.18. Hétfő 7:51
Hozzászólások: 9594
Tartózkodási hely: itt vagyok

HozzászólásElküldve: 2018. 10. 28. 22:22    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Very Happy Very Happy Very Happy
Aranyos a vicc!!

Úri becsületszavamre nem is veszed észre a héját, az a kemény izé olyan puha, foszlós lesz. Az alma héja sokkal keményebb. Ha kompótnak teszem el, akkor sem hámozom meg.

Lekvár know how.
Nem kell apróra vágni a birset, mert pillanatok alatt ronggyá fő.
Annyi vizet teszek rá, hogy a felső réteg csücskei kikandikálnak.
Nem főzöm teljesen szét, ennek a következőkben lezs értelme.
Megfőzöm, puhára. Ez forrástól kb. 10 perc. Hagyom lehűlni, pl. másnapig. A lehűlt cucc levéből jó bőven leszedek és úgy kezdem trutymózni. Elv: folyadékot hozzátenni könnyebb, mint elfőzni a felesleget. Tehát itt állítom be a sűrűséget, Felfőzöm, és ha már rotyog, kóstolásos alapon teszek hozzá cukrot, meg citromlevet . Azzal is főzöm 5-10 percet és úgy megy üvegekbe.

A maradék levet pici cukorral igen kellemes pl. inni.

1 réteg celofánt én is teszek a fedő alá, de a fejre állítás divatja óta nem tartósító szerezem, a forró lekvár tökéletesen megdögleszti a bacikat.

A kétszeri felforralás igen hatásosan sterilizál. Aki az elsőt túlélte volna, azt meglepjük a második forralással. Smile
_________________
Tudom, hogy hiszem.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Yahoo Messenger MSN Messenger
Samantha
Mágus 2.kör


Csatlakozott: 2017.07.13. Csütörtök 14:05
Hozzászólások: 2225

HozzászólásElküldve: 2018. 10. 29. 12:30    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

hangya írta:
Very Happy Very Happy Very Happy
Aranyos a vicc!!

Úri becsületszavamre nem is veszed észre a héját, az a kemény izé olyan puha, foszlós lesz. Az alma héja sokkal keményebb. Ha kompótnak teszem el, akkor sem hámozom meg.

Lekvár know how.
Nem kell apróra vágni a birset, mert pillanatok alatt ronggyá fő.
Annyi vizet teszek rá, hogy a felső réteg csücskei kikandikálnak.
Nem főzöm teljesen szét, ennek a következőkben lezs értelme.
Megfőzöm, puhára. Ez forrástól kb. 10 perc. Hagyom lehűlni, pl. másnapig. A lehűlt cucc levéből jó bőven leszedek és úgy kezdem trutymózni. Elv: folyadékot hozzátenni könnyebb, mint elfőzni a felesleget. Tehát itt állítom be a sűrűséget, Felfőzöm, és ha már rotyog, kóstolásos alapon teszek hozzá cukrot, meg citromlevet . Azzal is főzöm 5-10 percet és úgy megy üvegekbe.

A maradék levet pici cukorral igen kellemes pl. inni.

1 réteg celofánt én is teszek a fedő alá, de a fejre állítás divatja óta nem tartósító szerezem, a forró lekvár tökéletesen megdögleszti a bacikat.

A kétszeri felforralás igen hatásosan sterilizál. Aki az elsőt túlélte volna, azt meglepjük a második forralással. Smile

Ki fogom így próbálni! Smile
_________________
A könyvek mindig csodás birodalmat jelentettek számomra - fehér oldalak, fekete tinta...új világok és új barátok vártak. Amikor először ütök fel egy kötetet, izgatottá tesz a várakozás, hogy vajon hová jutok majd el, és kikkel találkozom benne.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
hangya
hangya


Csatlakozott: 2005.04.18. Hétfő 7:51
Hozzászólások: 9594
Tartózkodási hely: itt vagyok

HozzászólásElküldve: 2018. 11. 15. 20:56    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

A restség az főbűn a katolikus egyház tanítása szerint.
Kocsonyát ugye 10l-es fazékban szoktam főzni, 6-7 személynek. Ez majdnem egész napos elfoglaltság, Minilázadás: ezúttal csak magamnak főzök kocsonyát. Vettem két kis körmöt, sitty-sutty felraktam kuktában a saját, magán kocsonyámat, sitty-sutty készen lett. Amikor kinyitottam, halkan elájultam, mert a leve tejszerűen zavaros lett. Még életemben nem jártam így. Most még egy módon tolhat ki velem, ha nem dermed meg reggelre... Igen. Isten nem bottal ver.

Volt egy ismerősöm. Időnként főzött egy-egy adag ételt a szomszédasszonyának, aki szakács volt egy iskolai konyhán. Kondér ételt tudott főzni, egy-két adagot nem. Sad
_________________
Tudom, hogy hiszem.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Yahoo Messenger MSN Messenger
Samantha
Mágus 2.kör


Csatlakozott: 2017.07.13. Csütörtök 14:05
Hozzászólások: 2225

HozzászólásElküldve: 2018. 11. 17. 07:23    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

hangya írta:
A restség az főbűn a katolikus egyház tanítása szerint.
Kocsonyát ugye 10l-es fazékban szoktam főzni, 6-7 személynek. Ez majdnem egész napos elfoglaltság, Minilázadás: ezúttal csak magamnak főzök kocsonyát. Vettem két kis körmöt, sitty-sutty felraktam kuktában a saját, magán kocsonyámat, sitty-sutty készen lett. Amikor kinyitottam, halkan elájultam, mert a leve tejszerűen zavaros lett. Még életemben nem jártam így. Most még egy módon tolhat ki velem, ha nem dermed meg reggelre... Igen. Isten nem bottal ver.

Volt egy ismerősöm. Időnként főzött egy-egy adag ételt a szomszédasszonyának, aki szakács volt egy iskolai konyhán. Kondér ételt tudott főzni, egy-két adagot nem. Sad

Shocked Shocked Shocked
Mint már mondtam neked, én mindig csak körömből főzöm a kocsonyát, de sosem jártam így. Igaz, sosem főzöm kuktában, merthogy tudtommal csak abálódnia kell... normál légköri nyomáson, ez ugye 100 C fok alatt lenne.
Hirtelen arra tudok gondolni, hogy mivel most kis mennyiségben készüt, így *relatíve* "nagyobb nyomás alatt" volt a szokotthoz, a nagyobb mennyiséghez képest, ahol ez nem okozott problémát, mert a nagyobb mennyiség, még "lassabban" forrt. Feltételezem. Nem hiszem hogy magyarázni kell neked a kukta működési elvét. Smile
(Szóval ez nekem logikusnak tűnik, bár lehet, hogy nincs igazam.)

A Nosalty ezt írja a problémáról

Ezen elgondolkoztam scratch
Lehet, hogy akkor a "gyorsabb forrással" tulajdonképpen emulgeáltad a kocsonyában a vizet a zsírral? Érted a gondolatmenetem?

Ha ez igaz, akkor a melegítés-újrahűtés valóban segíthet. Végtére is egy próbát megér lassan újra melegíteni, és újradermeszteni (esetleg szűrni).
Centrifugálást, derítést talán nem ajánlanék...bár utóbbi tojásfehérjével működhet. Smile

Ha nem adtad azóta oda első felindulásodban a kutyának... Wink
_________________
A könyvek mindig csodás birodalmat jelentettek számomra - fehér oldalak, fekete tinta...új világok és új barátok vártak. Amikor először ütök fel egy kötetet, izgatottá tesz a várakozás, hogy vajon hová jutok majd el, és kikkel találkozom benne.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
hangya
hangya


Csatlakozott: 2005.04.18. Hétfő 7:51
Hozzászólások: 9594
Tartózkodási hely: itt vagyok

HozzászólásElküldve: 2018. 11. 17. 08:05    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Azt hiszem, igazad van a kuktával kapcsolatban. Ráadásul kis térfogat volt a kuktában is, így bár alig pöszögött, de belül bizonyára jobban forrt, mint kellett volna.
Megaludt becsülettel reggelre, a zsír rendesen különvált, a kocsonya rész becsülettel átlátszatlan maradt. Inkább a fehérjék kicsapódását okolom a zavarosságért.
Arra gondoltam, hogy a veszett fejsze nyelével nem vacakolok, ez már ilyen lett, ilyen marad. Az íze jó. A kutyán kívül másnak a megkínálására nem alkalmas, így eszem én is, de nem sajnálom a kutyától sem. Neki nagyon jó a véleménye róla! Very Happy Túlesszük magunkat rajta.

Hajdan, kezdő koromban egyszer a köröm : sovány hús arányt elvétettem, és nem dermedt meg a kocsonya. Azóta ilyen nem fordult elő, de biztonságnak mindig tartok itthon zselatint. Very Happy Ha lejárt, kidobom, és veszek másikat.
A zavarosság ellen is ki fogok találni valamit, pl. a tojáshabos derítést.

Tanulság: ha kocsonyát akarok enni, ne sajnáljam a fáradságot, főzzek 10l-es fazékban a családnak is, mert sokkal könnyebb ilyen méretekben dolgozni. Very Happy
_________________
Tudom, hogy hiszem.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Yahoo Messenger MSN Messenger
Samantha
Mágus 2.kör


Csatlakozott: 2017.07.13. Csütörtök 14:05
Hozzászólások: 2225

HozzászólásElküldve: 2018. 11. 18. 10:42    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

hangya írta:
Azt hiszem, igazad van a kuktával kapcsolatban. Ráadásul kis térfogat volt a kuktában is, így bár alig pöszögött, de belül bizonyára jobban forrt, mint kellett volna.
Megaludt becsülettel reggelre, a zsír rendesen különvált, a kocsonya rész becsülettel átlátszatlan maradt. Inkább a fehérjék kicsapódását okolom a zavarosságért.
Arra gondoltam, hogy a veszett fejsze nyelével nem vacakolok, ez már ilyen lett, ilyen marad. Az íze jó. A kutyán kívül másnak a megkínálására nem alkalmas, így eszem én is, de nem sajnálom a kutyától sem. Neki nagyon jó a véleménye róla! Very Happy Túlesszük magunkat rajta.

Hajdan, kezdő koromban egyszer a köröm : sovány hús arányt elvétettem, és nem dermedt meg a kocsonya. Azóta ilyen nem fordult elő, de biztonságnak mindig tartok itthon zselatint. Very Happy Ha lejárt, kidobom, és veszek másikat.
A zavarosság ellen is ki fogok találni valamit, pl. a tojáshabos derítést.

Tanulság: ha kocsonyát akarok enni, ne sajnáljam a fáradságot, főzzek 10l-es fazékban a családnak is, mert sokkal könnyebb ilyen méretekben dolgozni. Very Happy


Kicsiben is főzheted, kevesebbet, de lassan, fazékban. Smile

Jut eszembe. Gyerek voltam még, mikor anyám egyszer a kocsonyát kirakta az erkélyre hűlni. ottfelejtődött, és fagyott is. Megfagyott a kocsonya - rendesen jégkristályokkal - ami, talán nem is kell mondanom, bűn rossz állományt eredményezett, egyszerűen borzalmas volt enni egy olyan szétesett gélállagú valamit.
Persze meg kellett enni...
Mai eszemmel tanulmányaimból már tudom, hogy vissza lehetett volna nyerni a megfelelő állagot újramelegítéssel és visszahűtéssel. Sajnos Anyám ezt nem tudta, így még mindig emlékszem arra az ízélményre. elpirul
_________________
A könyvek mindig csodás birodalmat jelentettek számomra - fehér oldalak, fekete tinta...új világok és új barátok vártak. Amikor először ütök fel egy kötetet, izgatottá tesz a várakozás, hogy vajon hová jutok majd el, és kikkel találkozom benne.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
hangya
hangya


Csatlakozott: 2005.04.18. Hétfő 7:51
Hozzászólások: 9594
Tartózkodási hely: itt vagyok

HozzászólásElküldve: 2018. 11. 18. 14:04    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Samantha írta:
hangya írta:
Azt hiszem, igazad van a kuktával kapcsolatban. Ráadásul kis térfogat volt a kuktában is, így bár alig pöszögött, de belül bizonyára jobban forrt, mint kellett volna.
Megaludt becsülettel reggelre, a zsír rendesen különvált, a kocsonya rész becsülettel átlátszatlan maradt. Inkább a fehérjék kicsapódását okolom a zavarosságért.
Arra gondoltam, hogy a veszett fejsze nyelével nem vacakolok, ez már ilyen lett, ilyen marad. Az íze jó. A kutyán kívül másnak a megkínálására nem alkalmas, így eszem én is, de nem sajnálom a kutyától sem. Neki nagyon jó a véleménye róla! Very Happy Túlesszük magunkat rajta.

Hajdan, kezdő koromban egyszer a köröm : sovány hús arányt elvétettem, és nem dermedt meg a kocsonya. Azóta ilyen nem fordult elő, de biztonságnak mindig tartok itthon zselatint. Very Happy Ha lejárt, kidobom, és veszek másikat.
A zavarosság ellen is ki fogok találni valamit, pl. a tojáshabos derítést.

Tanulság: ha kocsonyát akarok enni, ne sajnáljam a fáradságot, főzzek 10l-es fazékban a családnak is, mert sokkal könnyebb ilyen méretekben dolgozni. Very Happy


Kicsiben is főzheted, kevesebbet, de lassan, fazékban. Smile

Jut eszembe. Gyerek voltam még, mikor anyám egyszer a kocsonyát kirakta az erkélyre hűlni. ottfelejtődött, és fagyott is. Megfagyott a kocsonya - rendesen jégkristályokkal - ami, talán nem is kell mondanom, bűn rossz állományt eredményezett, egyszerűen borzalmas volt enni egy olyan szétesett gélállagú valamit.
Persze meg kellett enni...
Mai eszemmel tanulmányaimból már tudom, hogy vissza lehetett volna nyerni a megfelelő állagot újramelegítéssel és visszahűtéssel. Sajnos Anyám ezt nem tudta, így még mindig emlékszem arra az ízélményre. elpirul
BRRRR!!! Evil or Very Mad
Meg tudlak érteni. Bármilyen ismeretlen ízzel megbirkózom, de az étel állaga ne térjen el a kinézetétől. Ha hús, hát legyen akár lekváros, de ne kenődjön és rágható is legyen! A grízes állományú kocsonya még az enyémnél is rosszabb lehetett! Very Happy
_________________
Tudom, hogy hiszem.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Yahoo Messenger MSN Messenger
Samantha
Mágus 2.kör


Csatlakozott: 2017.07.13. Csütörtök 14:05
Hozzászólások: 2225

HozzászólásElküldve: 2019. 04. 13. 12:01    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Én szoktam és szeretek hidegtálakat készíteni.

A kaszinó tojás ebben a formában szerintem nagyon mutatós.
Ajánlom akár húsvétra is, ha valaki kreatívkodni szeretne.



De a bagolymániások sem maradnak kreatív ötlet nélkül.
Íme a "Bagoly kupaktanács":



Forrás: Nosalty
_________________
A könyvek mindig csodás birodalmat jelentettek számomra - fehér oldalak, fekete tinta...új világok és új barátok vártak. Amikor először ütök fel egy kötetet, izgatottá tesz a várakozás, hogy vajon hová jutok majd el, és kikkel találkozom benne.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Nagyi konyhája Időzóna: (GMT +1 óra)
Ugrás a köv. oldalra: Előző  1, 2, 3 ... 26, 27, 28
28 / 28 oldal

 
Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem szavazhatsz ebben fórumban.