Keresés 
  
 Gy.I.K.Gy.I.K.   KeresésKeresés   TaglistaTaglista   CsoportokCsoportok   RegisztrációRegisztráció 
 ProfilProfil   Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkeznedPrivát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned   BelépésBelépés 

IV. Az Uralkodó (Császár)

 
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Asztro - Ezo
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
hangya
hangya


Csatlakozott: 2005.04.18. Hétfő 7:51
Hozzászólások: 9599
Tartózkodási hely: itt vagyok

HozzászólásElküldve: 2011. 08. 17. 15:13    Hozzászólás témája: IV. Az Uralkodó (Császár) Hozzászólás az előzmény idézésével


A képen a Császár a szabad ég alatt trónol. Fején koronát visel, néhány kártyán teljes páncélzatban jelenik meg. Kezében jogart tart, oldalánál vagy a trónba vésve egy pajzs látható egy sas képével.

Ez a kártya a sorozatban a négyes számot viseli. A négy a konkrét rendezés, a földi törvények "szögletes" logikájának száma. Száraz logikát, akaraterőt és a földi emberiség világát szimbolizálja.

A Császár a Császárnő hitvese. ő is a teremtést szimbolizálja, de az akarat teremtő erejét - nem pedig az érzelmekét. A Császár inkább az erő, semmint a szeretet szimbóluma.

Mitológiailag azoknak az atya-ősöknek a leszármazottja, mint a görög Uránusz isten, az ég Ura, akinek hitvesével, a Földanyával való násza egyesítette a Kozmikus Tojás két felét és a káoszból megszülte az univerzumot. ő a szimbóluma azoknak a harcos, patriarchális társadalmaknak, melyek soron követték a Nagy Anya primitív földművelő kultúráit. A kezében tartott jogar férfierejének szimbóluma, a teremtő erőé, mellyel birodalmát megteremti és fenntartja. Az aranygömb - a másik kézben - jelzi, hogy a fizikai sík törvényeinek tökéletes megértésével bír, mely lehetővé teszi számára, hogy maga körül a világot rendezze és szabályokat alkosson az emberek számára, melyek alapján azok élni tudnak. A kocka alakú trón, amin ül jelzi azt, hogy uralja az anyag vad és szervezetlen erőit. Súlyos koronát visel, világi hatalmának és az anyagi sík legyőzésének szimbólumaként, de a kopár vidék, ahol ül a kizárólagosan az erőn alapuló férfierő sterilitását sejteti, mely kizárja azokat a finomabb, nőies kvalitásokat, melyeket hitvese, a császárnő példáz.

A Császár jellegzetességét a szellem világában a trónjára, vagy pajzsára vésett jel tudatja. A sas szimbolizálja az uralt akaraterő és a gyakorlás által megtisztított emberi lelket. Csak ha felvesszük a harcot az élet nyomorúságain, csapásain keresztül és győzedelmeskedünk a körülményeken, akkor éri el lelkünk a szabadságot. A megfogható dolgokban való nagy bizalma és kimért viselkedése, mellyel azokkal foglalkozik általános tisztelet fókuszpontjába állítja és ő az, aki-ben mindenki a logikus és példásan kiegyensúlyozott egyéniséget látja, aki megbízhatóan teszi a legjobb dolgot a legjobb időben.

De az érzékszervi tapasztalások rendszertelen módon érik az agyat és annak eldöntése, hogy melyik érzékelésnek tulajdonítunk nagyobb fontosságot, több tényezőtől függ. Mivel a Császár főleg a pillanatnyi impulzusok alapján operál, könnyen elveszítheti stabilitását, amikor olyan fontosabb dolgokkal kell foglalkoznia, melyek szubtilisabb képességeket igényelnek.

Ahogy a fiúgyermek elborítja anyját a Császárnő tulajdonságaival, hasonlóképpen a lánygyermek gyakran látja apjában a császárt. Ahogyan az anya esetében is láttuk, az apa-kép is egy meglehetősen erőteljes alak, aki a nő teljes életét befolyásolni tudja. Sok nő éli le az életét, hogy úgy csinálja a dolgokat, ahogy a papának tetszene; olyan véleményeket hangoztatnak, amivel a papa biztosan egyetértene és mindezt teszik a "józan ész nevében". A Császárnak, mint atya-alaknak van egy pozitív oldala, amin keresztül tud a nő számára jutattni azokból az erőteljes férfi tulajdonságaiból, melyek az élet harcaiban nélkülözhetetlenek - erős akaratot, bátorságot és félelemnélküliséget. Egyik végletként lehet hajthatatlan zsarnok, a másik végletként egy erőteljes szövetséges. Mindazonáltal megbízható-ságát inkább erejének, semmint jó döntőképességének tulajdoníthatjuk.

Javas szempontból vizsgálva - azaz a Császár kártyáját összevetve az egyéb - a javas praxisban használt analógia rend-szerekkel - hozzá tartozik az életerő, a stabilitás és a hatalom. Negatív aspektusa az "ego"-itás, a túlzott merevség, rugal-matlanság. Asztrológiai analógiája a Nap-Jupiter együttállás illetve az Oroszlán jegye. Trigramja a Szél, ásványa a rubin, növénye a szantál, állata az oroszlán.

[Lásd: Alfred Douglas: A Tarot]
_________________
Tudom, hogy hiszem.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Yahoo Messenger MSN Messenger
hangya
hangya


Csatlakozott: 2005.04.18. Hétfő 7:51
Hozzászólások: 9599
Tartózkodási hely: itt vagyok

HozzászólásElküldve: 2011. 08. 17. 15:16    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Uralkodó

Száma: 4
Bolygója: Föld
Héber jele: Daleth

A négyes szám a fizikai sík száma. Az eddig tárgyalt "Isteni Szikra" és a "Szellem - Lélek - Test" megnyilvánulásának a szintere. Isten megteremtette az embert és megnyilvánulási lehetőséget adott neki, a teremtett embert öntudatára ébresztette. Ez a lehetőség a fizikai sík, amit a négyes szám jelez számunkra, és az öntudatra ébresztés pedig a szabad akarat ami biztosítja az ember önálló döntéshozatalát. A fizikai síkot a 4 elem uralja, a tűz-víz-levegő-föld, melyek mértéke meghatározza a sík és a fizikai megnyilvánulások tulajdonságait. Földi, fizikai szintről szemlélve Isten neve is 4 betüben mutatkozik meg számunkra: JHVH (jod-hé-vau-hé).

A szellem a fizikai síkon ölt testet. Ez a testetöltés nagyfokú koncentrálást és akaraterőt kíván meg, mely az Uralkodó kártya által mutatott tulajdonságok közé tartozik.

"Menjetek be a szoros kapun: mert tágas az a kapu és széles az az út, amely a veszedelembe visz, és sokan vannak, akik azon járnak. Mert szoros az a kapu és keskeny az az út, amely az életre visz, és kevesen vannak, akik azt megtalálják."
- Mát. 7. 13-14.
A kártyán egy határozott tekintetű uralkodót láthatunk a trónusán ülve. A trónus négyszögletű, kőből készült, utalva ezzel az anyagra, az anyagi világra. A trónust díszítő kos fejek a marsi erőt, a határozott tettrekészséget sugalják. A kártyát uraló piros, vörös színek is az erőt szimbólizálják. A vörös köpönyeg alatti kék páncél a lélek köztes hatását jelzi a szellemi irányításra utaló arany korona felé. Vagyis az ember, mint a fizikai világot és az elemeket uraló teremtmény, szelleme a lelken keresztül, erőbe burkolva nyilvánul meg. Fehér szakálla az eredendő szellemi törvények tisztaságát fejezi ki. Bal kezében az aranyalma a Föld szimbóluma, jobb kezében a jogar az Út (TAO), a haladás szimbóluma.

Az Uralkodó kártyájának a jelszava:
Uralkodj és szolgálj!
A jó uralkodó elsősorban önmagán uralkodik.
Uralja önmagát, gondolatait, érzelmeit, szavait és tetteit.
Figyelembe véve az "Amint kint, úgy bent!" szabályt, tudhatjuk, hogy amilyen az uralkodó belső harmóniája, olyan a környezete harmóniája is. Mivel mi magunk vagyunk az uralkodó, vagyis minden egyes ember (szellem - lélek - test együttesben) egy-egy külön megnyilvánulás a fizikai világban, így minden egyes emberre érvényes:
Amennyire képes vagy uralni Önmagadat, olyannyira vagy képes uralni a környezeted.
Ha megváltoztatod Önmagadat, megváltozik a környezeted is.

A cél a benső uralása, a külső pedig ennek a következménye.
"Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán fontos, az a szemnek láthatatlan."
- Saint - Exupery
"Az Isten országa nem szemmel láthatólag jő el."
- Luk. 17. 20-21.

Az uralkodónak feladata, hogy a népet szolgálja.

"Hanem aki nagyobb közöttetek, legyen a ti szolgátok. Mert aki magát felmagasztalja, megaláztatik; és aki magát megalázza, felmagasztaltatik."
- Mát. 20. 26-28.
Meditációban tedd fel magadnak a következő kérdéseket:
Milyen mértékben tudom uralni önmagamat: gondolataimat, szavaimat, tetteimet?
Vajon én úr akarok-e lenni, vagy szolga?
Hogyan uralkodom másokon, és hogyan uralkodnak mások felettem?
Szabad-e hagynom, hogy uralkodjanak rajtam? Hogyan szolgálhatom mások érdekeit?
Milyen a bennem lévő férfi aspektusom?
Forrás:http://www.asztralfeny.hu/tarot
_________________
Tudom, hogy hiszem.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Yahoo Messenger MSN Messenger
hangya
hangya


Csatlakozott: 2005.04.18. Hétfő 7:51
Hozzászólások: 9599
Tartózkodási hely: itt vagyok

HozzászólásElküldve: 2011. 08. 17. 15:20    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Az Uralkodó a négyes számmal áll kapcsolatban, ami az alakot, szilárdságot, szervezőkészséget és összpontosítást szimbolizálja. A bárány fej és szarv, amelyek a trónon láthatók a tüzes karakterről tanúskodnak. Ez irányítja a fejet, főleg a szemeket, az agyat, az értelmes elemzést és a gondolkodást.

Ennek köszönhetően az ember vált a legfejlettebb intelligenciává a földön és ezért az uralkodójává is. A koronája tizenkét háromszögből áll, ami a világ uralkodóját jelenti, és hogy az értelme mindig nyitott az új dolgok iránt. Fegyvere nincs, bár harcosnak van öltözve, de jóindulatú és a konfliktusokat békés úton szeretné megoldani.

A teremtés férfi megtestesítője, ezért jobbjában az egyiptomi Ankh vagy az élet keresztje látható. Egy kő trónon ül, ami az anyagi világot jelenti, és hogy a törvény és a bölcsesség mindent megóv a földön. Az Uralkodónak fehér haja és szakálla van, ami azt bizonyítja, hogy a bölcsek bölcsességével uralkodik. Bal kezében egy gömböt tart, melynek tetején kereszt látható, ami arról tanúskodik, hogy képes véghezvinni a terveket, felügyelni és objektív szemlélő, akit nem vakítanak el az érzelmek. Az Uralkodó páncélja arra utal, hogy bezárkózott és felfegyverezte magát a külső befolyások ellen, vagy, hogy azért áll nekik ellen, mert érző szívvel rendelkezik. A környezete szigorú, mert a tisztán gondolkodás egyik feltétele, hogy megszabaduljunk minden felesleges érzelemtől és emóciótól. De a víz és a termőföld a mögötte látható hegy lábánál arra utalnak, hogy csak az észre hagyatkozni és érzések nélkül dönteni sokszor problémás lehet. Másképpen fogalmazva a jó uralkodónak kell, hogy legyen esze és szíve. Az Uralkodó ezért általában a gondolkodásunk racionális részével van kapcsolatban.

Az Uralkodó tehát tekintélyt parancsol, ő a hatóság és a világi siker. A császár azon képességünket jelképezni, hogy képesek vagyunk legyőzni az élet anyagi oldalát és rendet teremteni. Energiánkat a cél elérése felé irányítja. Eljött az idő, hogy átvegyük az aktív szerepet az életünkben. Alaposan megfontolt döntésekre szólít fel. A világi áruk és a siker fontossá válnak és lehetőséget biztosítanak új vállalkozások elindítására vagy család alapítására. Kemény munka vár ránk. A császár a kártyavetésben jelent még befolyásos vagy hatósági személyt, tanítót vagy szigorú főnököt.

Forrás:http://hu.ezo.tv/cikkek/tarot-iskola-
_________________
Tudom, hogy hiszem.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Yahoo Messenger MSN Messenger
Tidena
Orákulum


Csatlakozott: 2009.01.12. Hétfő 9:53
Hozzászólások: 8034

HozzászólásElküldve: 2011. 08. 18. 08:07    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésévelEszterházy Lovassszobra
helye: Tatabánya, Bánhida bejáratánál, az Összekötő út felől
alkotó: Tóth Béla

Eleme: Föld
Bolygók: Jupiter, Mars, Vénusz
Állatövi jegyek: Kos, Bika

Ő a férfi, aki az alapokat biztosítja a mindenkori jelen és a jövő nemzedék felvirágoztatásához. A stabil alapokon álló, magas lovon ülő, díszes ruhájú, fegyverrel rendelkező Eszterházy szobor a földi hatalom megtestesítője.
Városunk területe a 110 évvel ezelőtt megkezdett szénbányászat előtt is az Eszterházyak birtoka volt. Ezt az első szénkitermelő hely neve is megőrizte: Eszterházy akna.
Az első négy kártyajelmez hatásának működéséhez szükséges felsőbb szellemi erő, amit a következő kártya jelenít meg.
_________________
"Most élsz,most vigyázz,hogy jól csináld...."
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Tidena
Orákulum


Csatlakozott: 2009.01.12. Hétfő 9:53
Hozzászólások: 8034

HozzászólásElküldve: 2011. 08. 26. 06:00    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

IV – Az Uralkodó

Nap a Bakban, képviseli a felelősséget, a rendet, a biztonságot, és a folytonosságot

Állatöv: Kos

Életfa: A Netzach (Győzelem és Örökkévalóság, hetesek) – Yesod (Alapítás, kilencesek) tengely

Eleme: Tűz

Száma: 4, mint a fizikai valóság, alap struktúra, és eligazodás

A nagy árkánum III és IV képviseli a szülőket archetípusként. Míg a Császárnő az anyatermészet, a Császár a társadalmi világ, a civilizációk szerkezete, azok törvényének és rendjének szimbóluma, melyek lehetnek jók vagy rosszak, de a hatalom mögöttük áll. Ő az állandó szervezet absztrakciója, annak stabilitása és biztonsága.

A lap negatív jelentéseként ábrázolja a rossz törvények rákényszerítését a társadalomra, ahol a stabilitás az erkölcs és etika fölött áll. Egyesek törvénye és rendje olyan mint egy intézmény alapítás, egy rossz uralkodó katasztrófát okozhat. Bármennyire is igyekszik a legjobbat nyújtani, az Uralkodónak vannak korlátai – korlátokat és határokat húz a lélek és a természet spontaneitásának.

Egy sokkal személyesebb megközelítésben az Uralkodó jelentheti a stabilitás és szerkezet idejét, lineáris gondolkodást és fegyelmet. Manapság nem élhetünk nélküle. Ezekből az atribútumokból túl sok vezethet a racionális despotizmushoz és a lelki szegénységhez.

Vezérli: Az akarat uralma a természet felett, érzék a törvényekhez és rendhez, terv és struktúra

Fény: Teremtés, felismerés, stabilitás, realizmus, fogékonyság

Árnyék: Despotizmus, önelégültség, érzelem szegénység, a fantázia hiánya; a racionalizmus börtöne
_________________
"Most élsz,most vigyázz,hogy jól csináld...."
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Tidena
Orákulum


Csatlakozott: 2009.01.12. Hétfő 9:53
Hozzászólások: 8034

HozzászólásElküldve: 2011. 08. 26. 06:10    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésévelUralkodó
Az Uralkodó a férfi őskép, mely tekintélyt, struktúrát, és rendet sugároz. Amikor irányításra szorulunk, erre a kártyára biztosan támaszkodhatunk, hiszen az engedelmesség megkövetelésével ez az apa-figura védelmet és biztonságot nyújt számunkra. Felelősséget mutat ez a lap, melyet muszáj magunkra vállalni.A kártya üzenete:
Bármilyen intézményt (bankot, iskolát, hivatalt) jelölhet. Cégalapításra nagy esélyed van. Kemény munkával elérheted a magad elé tűzött célokat. Még az is előfordulhat, hogy híres leszel. Ragaszkodj saját elképzeléseidhez, álláspontodhoz!
_________________
"Most élsz,most vigyázz,hogy jól csináld...."
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Asztro - Ezo Időzóna: (GMT +1 óra)
1 / 1 oldal

 
Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem szavazhatsz ebben fórumban.