Keresés 
  
 Gy.I.K.Gy.I.K.   KeresésKeresés   TaglistaTaglista   CsoportokCsoportok   RegisztrációRegisztráció 
 ProfilProfil   Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkeznedPrivát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned   BelépésBelépés 

Mit főztél ma? 10
Ugrás a köv. oldalra: Előző  1, 2, 3 ... , 26, 27, 28  Következő
 
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Nagyi konyhája
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
hangya
hangya


Csatlakozott: 2005.04.18. Hétfő 7:51
Hozzászólások: 9594
Tartózkodási hely: itt vagyok

HozzászólásElküldve: 2018. 09. 11. 14:01    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Régen akarom mondani:
Szami, rászoktam a zöldséges tésztádra. Zseniális kitalálás. Akkor is elkezdheti az ember, ha már korog a gyomra, éhenhalás előtt 1/2 perccel kész lesz. Lehet belőle egy adagot főzni. Lehet változtatni az arányokat. Vacsorára több zöldség, kevesebb tészta. Mehet bele bármi fehérje. Idő szűkében virsli karika, lazább esetben párolt hús, maradék sült felkockázva, szélső esetben a pörkölt maradékot sem veti meg. Sajt helyett a felvert tojás is finom rá.
Szóval igen széles határok közt variálható, és még nem ettem belőle olyan változatot, ami ne lett volna finom.
Amikor főzöm, és amikor eszem, hálatelt szívvel gondolok rád!! Very Happy
_________________
Tudom, hogy hiszem.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Yahoo Messenger MSN Messenger
Samantha
Mágus 2.kör


Csatlakozott: 2017.07.13. Csütörtök 14:05
Hozzászólások: 2280

HozzászólásElküldve: 2018. 09. 13. 14:47    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

hangya írta:
Régen akarom mondani:
Szami, rászoktam a zöldséges tésztádra. Zseniális kitalálás. Akkor is elkezdheti az ember, ha már korog a gyomra, éhenhalás előtt 1/2 perccel kész lesz. Lehet belőle egy adagot főzni. Lehet változtatni az arányokat. Vacsorára több zöldség, kevesebb tészta. Mehet bele bármi fehérje. Idő szűkében virsli karika, lazább esetben párolt hús, maradék sült felkockázva, szélső esetben a pörkölt maradékot sem veti meg. Sajt helyett a felvert tojás is finom rá.
Szóval igen széles határok közt variálható, és még nem ettem belőle olyan változatot, ami ne lett volna finom.
Amikor főzöm, és amikor eszem, hálatelt szívvel gondolok rád!! Very Happy

Jaj, de kedves vagy, köszönöm szépen. Smile

Én is örülök hogy rátaláltam arra a receptre.
Szoktam variálni én is.
Legutóbb lecsósra csináltam. Az előtt meg az utolsó pillanatban beledobtam az "eredeti" receptbe egy marék koktélpadicsomot,meg borsikafűvel fűszereztem.
Az eredeti nálam akármilyen sajtot, és egy korty főzőtejszínt jelent.
De van, hogy a legolcsóbb tömlőssajtot nyomom bele. A múltkor volt egy fél marék túróm, azt dobtam bele hogy szottyos legyen . Én is voltam úgy, hogy karikáztam bele virslit, vagy maradék sült húst. De maradék apró fasírtgolyókkal is finom.
És persze ennél a tészta is szinte mindegy. Masni, orsó, pörkölthöz való tésztákból, vagy makaróniból nekem még jobban is ízlik.
_________________
A könyvek mindig csodás birodalmat jelentettek számomra - fehér oldalak, fekete tinta...új világok és új barátok vártak. Amikor először ütök fel egy kötetet, izgatottá tesz a várakozás, hogy vajon hová jutok majd el, és kikkel találkozom benne.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
hangya
hangya


Csatlakozott: 2005.04.18. Hétfő 7:51
Hozzászólások: 9594
Tartózkodási hely: itt vagyok

HozzászólásElküldve: 2018. 10. 14. 20:00    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Very Happy

Mostanában nem főztem említésreméltót.
Kenyér dolgában folytatok kísérleteket.
A borogyinói kenyérhez kellett a vadkovász, az a fajta, amikor hagyom magától megerjedni a lisztes pépet, utána nevelgetem, mindig pótlok lisztet és vizet, hogy életben tartsam a kultúrát. Az én kovászom olyan 9-10 hónapos lehet már.
Azt mondja az újság, hogy ez a fajta kovász alapjában tér el az élesztőtől, mert az gombákból áll és alkoholos erjedést vált ki, míg a vadkovász túlnyomórászt baktériumokból áll. És mindenkinek a vadkovásza eltérő baktérumtenyészet.

A gondom az volt, hogy a videókon a más ember borogyinói kenyere alaposan felemelkedik, laza a bele (már amennyire egy teljeskiőrlésű rozskenyér bele laza lehet). Nekem meg nem jön fel félannyira sem, csak ha megtoldom kis élesztővel.

Ezek után elkezdtem a rendes, bevett kenyeremmel kísérletezni a vadkovásszal. Beleléptem Limara kenyérsütős fészbuk csoportjába is. Próbálkoztam egy sor dologgal, régen ettem ennyi vacak kenyeret, mint a kísérleteim során. Very Happy Very Happy
Az én vadkovászommal is meg lehet emelni a kenyeret, de nem annyira. És mire rendesen megemeli, addigra kap egy olyan ízt, amit nem kedvelek.
Rengeteg szórakoztató kísérletezés után a tanulság: maradok a kovász + élesztő kombónál, ahogyan eredetileg csináltam egy öreg parasztasszony tanácsa alapján. Még az is lehet, hogy az egész vadkovászoskodást beszűntetem és a borogyinóit élesztős kovásszal fogom csinálni.

NNNa. Very Happy Very Happy
_________________
Tudom, hogy hiszem.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Yahoo Messenger MSN Messenger
Jadis
Főmágus


Csatlakozott: 2005.01.23. Vasárnap 20:38
Hozzászólások: 4390
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2018. 10. 15. 08:13    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

hangya írta:
Very Happy

Mostanában nem főztem említésreméltót.
Kenyér dolgában folytatok kísérleteket.
A borogyinói kenyérhez kellett a vadkovász, az a fajta, amikor hagyom magától megerjedni a lisztes pépet, utána nevelgetem, mindig pótlok lisztet és vizet, hogy életben tartsam a kultúrát. Az én kovászom olyan 9-10 hónapos lehet már.
Azt mondja az újság, hogy ez a fajta kovász alapjában tér el az élesztőtől, mert az gombákból áll és alkoholos erjedést vált ki, míg a vadkovász túlnyomórászt baktériumokból áll. És mindenkinek a vadkovásza eltérő baktérumtenyészet.

A gondom az volt, hogy a videókon a más ember borogyinói kenyere alaposan felemelkedik, laza a bele (már amennyire egy teljeskiőrlésű rozskenyér bele laza lehet). Nekem meg nem jön fel félannyira sem, csak ha megtoldom kis élesztővel.

Ezek után elkezdtem a rendes, bevett kenyeremmel kísérletezni a vadkovásszal. Beleléptem Limara kenyérsütős fészbuk csoportjába is. Próbálkoztam egy sor dologgal, régen ettem ennyi vacak kenyeret, mint a kísérleteim során. Very Happy Very Happy
Az én vadkovászommal is meg lehet emelni a kenyeret, de nem annyira. És mire rendesen megemeli, addigra kap egy olyan ízt, amit nem kedvelek.
Rengeteg szórakoztató kísérletezés után a tanulság: maradok a kovász + élesztő kombónál, ahogyan eredetileg csináltam egy öreg parasztasszony tanácsa alapján. Még az is lehet, hogy az egész vadkovászoskodást beszűntetem és a borogyinóit élesztős kovásszal fogom csinálni.

NNNa. Very Happy Very Happy

Ne add fel, hangya!
A kovászos, élesztős módszer jónak hangzik, akkor azért belekerül minden, aminek benne kell lennie. Wink
_________________
"Megtanítani semmit nem lehet az embernek, csak segíteni, hogy rátaláljon önmagán belül."
/Galileo Galilei/
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
hangya
hangya


Csatlakozott: 2005.04.18. Hétfő 7:51
Hozzászólások: 9594
Tartózkodási hely: itt vagyok

HozzászólásElküldve: 2018. 10. 15. 10:19    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Köszönöm a biztatást, Jadiska!! Smile
_________________
Tudom, hogy hiszem.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Yahoo Messenger MSN Messenger
Jadis
Főmágus


Csatlakozott: 2005.01.23. Vasárnap 20:38
Hozzászólások: 4390
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2018. 10. 15. 13:12    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

hangya írta:
Köszönöm a biztatást, Jadiska!! Smile

puszi
_________________
"Megtanítani semmit nem lehet az embernek, csak segíteni, hogy rátaláljon önmagán belül."
/Galileo Galilei/
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
Samantha
Mágus 2.kör


Csatlakozott: 2017.07.13. Csütörtök 14:05
Hozzászólások: 2280

HozzászólásElküldve: 2018. 10. 16. 04:21    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

hangya írta:
Very Happy

Mostanában nem főztem említésreméltót.
Kenyér dolgában folytatok kísérleteket.
A borogyinói kenyérhez kellett a vadkovász, az a fajta, amikor hagyom magától megerjedni a lisztes pépet, utána nevelgetem, mindig pótlok lisztet és vizet, hogy életben tartsam a kultúrát. Az én kovászom olyan 9-10 hónapos lehet már.
Azt mondja az újság, hogy ez a fajta kovász alapjában tér el az élesztőtől, mert az gombákból áll és alkoholos erjedést vált ki, míg a vadkovász túlnyomórászt baktériumokból áll. És mindenkinek a vadkovásza eltérő baktérumtenyészet.

A gondom az volt, hogy a videókon a más ember borogyinói kenyere alaposan felemelkedik, laza a bele (már amennyire egy teljeskiőrlésű rozskenyér bele laza lehet). Nekem meg nem jön fel félannyira sem, csak ha megtoldom kis élesztővel.

Ezek után elkezdtem a rendes, bevett kenyeremmel kísérletezni a vadkovásszal. Beleléptem Limara kenyérsütős fészbuk csoportjába is. Próbálkoztam egy sor dologgal, régen ettem ennyi vacak kenyeret, mint a kísérleteim során. Very Happy Very Happy
Az én vadkovászommal is meg lehet emelni a kenyeret, de nem annyira. És mire rendesen megemeli, addigra kap egy olyan ízt, amit nem kedvelek.
Rengeteg szórakoztató kísérletezés után a tanulság: maradok a kovász + élesztő kombónál, ahogyan eredetileg csináltam egy öreg parasztasszony tanácsa alapján. Még az is lehet, hogy az egész vadkovászoskodást beszűntetem és a borogyinóit élesztős kovásszal fogom csinálni.

NNNa. Very Happy Very Happy

puszi
_________________
A könyvek mindig csodás birodalmat jelentettek számomra - fehér oldalak, fekete tinta...új világok és új barátok vártak. Amikor először ütök fel egy kötetet, izgatottá tesz a várakozás, hogy vajon hová jutok majd el, és kikkel találkozom benne.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
hangya
hangya


Csatlakozott: 2005.04.18. Hétfő 7:51
Hozzászólások: 9594
Tartózkodási hely: itt vagyok

HozzászólásElküldve: 2018. 10. 16. 14:29    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Eszembe jutott megkérdezni. Tudjuk, hogy főtt kukoricát leggyorsabban mikróban lehet készíteni? Teljes levélzetben 5 perc teljes fokozaton. Két cső 8 perc. Félidőben forgat.
Már régen így csinálom. Mondom, mert úgy tapasztalom, hogy nem közismert.
_________________
Tudom, hogy hiszem.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Yahoo Messenger MSN Messenger
Jadis
Főmágus


Csatlakozott: 2005.01.23. Vasárnap 20:38
Hozzászólások: 4390
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2018. 10. 16. 19:47    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

hangya írta:
Eszembe jutott megkérdezni. Tudjuk, hogy főtt kukoricát leggyorsabban mikróban lehet készíteni? Teljes levélzetben 5 perc teljes fokozaton. Két cső 8 perc. Félidőben forgat.
Már régen így csinálom. Mondom, mert úgy tapasztalom, hogy nem közismert.

Én nem tudtam. Köszi a tanácsot!
_________________
"Megtanítani semmit nem lehet az embernek, csak segíteni, hogy rátaláljon önmagán belül."
/Galileo Galilei/
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
hangya
hangya


Csatlakozott: 2005.04.18. Hétfő 7:51
Hozzászólások: 9594
Tartózkodási hely: itt vagyok

HozzászólásElküldve: 2018. 10. 16. 20:05    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Jadis írta:
hangya írta:
Eszembe jutott megkérdezni. Tudjuk, hogy főtt kukoricát leggyorsabban mikróban lehet készíteni? Teljes levélzetben 5 perc teljes fokozaton. Két cső 8 perc. Félidőben forgat.
Már régen így csinálom. Mondom, mert úgy tapasztalom, hogy nem közismert.

Én nem tudtam. Köszi a tanácsot!

Smile
_________________
Tudom, hogy hiszem.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Yahoo Messenger MSN Messenger
Samantha
Mágus 2.kör


Csatlakozott: 2017.07.13. Csütörtök 14:05
Hozzászólások: 2280

HozzászólásElküldve: 2018. 10. 16. 20:19    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

hangya írta:
Eszembe jutott megkérdezni. Tudjuk, hogy főtt kukoricát leggyorsabban mikróban lehet készíteni? Teljes levélzetben 5 perc teljes fokozaton. Két cső 8 perc. Félidőben forgat.
Már régen így csinálom. Mondom, mert úgy tapasztalom, hogy nem közismert.

Én a piacon mindig olyan kukoricát veszek/kapok, aminek csak fele levélzete van meg. Neutral

(És ha kukacos? Shocked )

Smile
_________________
A könyvek mindig csodás birodalmat jelentettek számomra - fehér oldalak, fekete tinta...új világok és új barátok vártak. Amikor először ütök fel egy kötetet, izgatottá tesz a várakozás, hogy vajon hová jutok majd el, és kikkel találkozom benne.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
hangya
hangya


Csatlakozott: 2005.04.18. Hétfő 7:51
Hozzászólások: 9594
Tartózkodási hely: itt vagyok

HozzászólásElküldve: 2018. 10. 16. 20:29    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Samantha írta:
hangya írta:
Eszembe jutott megkérdezni. Tudjuk, hogy főtt kukoricát leggyorsabban mikróban lehet készíteni? Teljes levélzetben 5 perc teljes fokozaton. Két cső 8 perc. Félidőben forgat.
Már régen így csinálom. Mondom, mert úgy tapasztalom, hogy nem közismert.

Én a piacon mindig olyan kukoricát veszek/kapok, aminek csak fele levélzete van meg. Neutral

(És ha kukacos? Shocked )

Smile

Lutri. Kedvenc zöldségesemnél kicsi az esélye.
_________________
Tudom, hogy hiszem.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Yahoo Messenger MSN Messenger
Samantha
Mágus 2.kör


Csatlakozott: 2017.07.13. Csütörtök 14:05
Hozzászólások: 2280

HozzászólásElküldve: 2018. 10. 27. 15:19    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

hangya írta:
Emlékeztem azokra az időkre, amikor két birsalmafa állta a kertben és én 10-20 üvegszám főztem be kompótot, lekvárt és birsalmasajtot.

Hangya, hogyan készíte(tte)d a birsalma lekvárt?
_________________
A könyvek mindig csodás birodalmat jelentettek számomra - fehér oldalak, fekete tinta...új világok és új barátok vártak. Amikor először ütök fel egy kötetet, izgatottá tesz a várakozás, hogy vajon hová jutok majd el, és kikkel találkozom benne.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
hangya
hangya


Csatlakozott: 2005.04.18. Hétfő 7:51
Hozzászólások: 9594
Tartózkodási hely: itt vagyok

HozzászólásElküldve: 2018. 10. 28. 06:54    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Samantha írta:
hangya írta:
Emlékeztem azokra az időkre, amikor két birsalmafa állta a kertben és én 10-20 üvegszám főztem be kompótot, lekvárt és birsalmasajtot.

Hangya, hogyan készíte(tte)d a birsalma lekvárt?
l

Lelkes koromban: Feldaraboltam a birset, héjastul, magostul kevés vízben megfőztem, átpasszíroztam, a trutymót cukorral, citromlével felfőztem, üvegekbe raktam, majd száraz dunsztba. A tetejére tettem egy lehelet nátrium-benzoátot.

Amikor már ésszel éltem: feldaraboltam, a magját, magházát kivágtam, a héját rajta hagytam. Nagyon kevés vízben megfőztem, rúdmixerrel össze trutymóztam, cukor (édesítőszer), citromlé, felforral, üveg, fejre állít (száraz dunszt, de nem feltétlenül). Nem teszek bele tartósító szert. Felbontás után hűtőben tartom. Ja! Kis üvegekbe teszem.
_________________
Tudom, hogy hiszem.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Yahoo Messenger MSN Messenger
Samantha
Mágus 2.kör


Csatlakozott: 2017.07.13. Csütörtök 14:05
Hozzászólások: 2280

HozzászólásElküldve: 2018. 10. 28. 14:28    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

hangya írta:
Samantha írta:
hangya írta:
Emlékeztem azokra az időkre, amikor két birsalmafa állta a kertben és én 10-20 üvegszám főztem be kompótot, lekvárt és birsalmasajtot.

Hangya, hogyan készíte(tte)d a birsalma lekvárt?
l

Lelkes koromban: Feldaraboltam a birset, héjastul, magostul kevés vízben megfőztem, átpasszíroztam, a trutymót cukorral, citromlével felfőztem, üvegekbe raktam, majd száraz dunsztba. A tetejére tettem egy lehelet nátrium-benzoátot.

Amikor már ésszel éltem: feldaraboltam, a magját, magházát kivágtam, a héját rajta hagytam. Nagyon kevés vízben megfőztem, rúdmixerrel össze trutymóztam, cukor (édesítőszer), citromlé, felforral, üveg, fejre állít (száraz dunszt, de nem feltétlenül). Nem teszek bele tartósító szert. Felbontás után hűtőben tartom. Ja! Kis üvegekbe teszem.

No igen.
És is botmixerrel is gondoltam.
Maradhat a héja is?
Halleluja...
Mennyi az a "kevés" víz?
Nem akarnám túlvizezni, hogy aztán meg híg legyen nekem és megromoljon. Nem akarnám túlcukrozni sem. A sárgabarackhoz is max. 25 dkg cukrot szoktam tenni(/kg)

A tartósítószermentességet úgy oldom meg mindíg, hogy az üvegre celofánt teszek, a lapka tetejének belső felére egy csepp alkoholt, az pár pillanat múlva elpárolog. A celofán tetejére késhegynyi tartósítószert teszek, lezárom a lapkával, és fejre állítva az üvegeket száraz dunsztba - hűtőtáska takarókkal - rakom.

Én egyébként frissen mindig megeszem az alma héját, csak akkor nem ha csúnya, de kompótba, pitébe meghámozom. Ezért is gondoltam, hogy a birs kemény héját nem tesszük bele a lekvárba. Erről jut eszembe egyik kedvenc viccem:

A sas anyuka megkérdezi a fiókáit, mit szeretnének reggelire.
- Vércsét, vércsét!
Az anyuka elmegy, hoz nekik vércsét. Délben megkérdi, hogy mit szeretnének ebédre?
- Vércsét, vércsét!
Elmegy, hoz nekik egy vércsét.
Este nem kérdezi meg, hogy mit szeretnének, hanem minden szó nélkül elmegy, és hoz egy héját.
- De mi vércsét akarunk! Vércsét!
- Gyerekek, ezt is meg kell enni! A héjában van a legtöbb vitamin!
_________________
A könyvek mindig csodás birodalmat jelentettek számomra - fehér oldalak, fekete tinta...új világok és új barátok vártak. Amikor először ütök fel egy kötetet, izgatottá tesz a várakozás, hogy vajon hová jutok majd el, és kikkel találkozom benne.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Nagyi konyhája Időzóna: (GMT +1 óra)
Ugrás a köv. oldalra: Előző  1, 2, 3 ... , 26, 27, 28  Következő
27 / 28 oldal

 
Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem szavazhatsz ebben fórumban.