Elment a rhythm and blues nagy öregje, a feketeszívű Johnny...
hirdetés
Címlap / Kihunyt csillagok / Elment a rhythm and blues nagy öregje, a feketeszívű Johnny Otis

Elment a rhythm and blues nagy öregje, a feketeszívű Johnny Otis

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-30

Három héttel 90. születésnapja után az égi koncertszínpadra távozott Johnny Otis, akit a "rhythm and blues" nagyapjának is neveztek. Ez túlzott egyszerűsítés, hiszen letette névjegyét a "hagyományos" blues, a jazz, sőt a rock and roll műfajában is. A zongora mellett vibrafonon játszott, dobolt, s természetesen énekelt valamint szerzőként sem volt éppen utolsó.  


Rendezvénynaptár
Hangszeres zenészként és énekesként is a legkiválóbbak közé tartozott Johnny Otis, aki Ioannis Alexandres Veliotes néven a kaliforniai Vallejóban jött világra görög emigráns család gyermekeként. Családi nevét tizenéves korában változtatta Otisra - a "fekete hangzás” érdekében - zsenge korától szoros kapcsolatot ápolt a színes bőrű közösséggel, s nemcsak zenészekkel.


Swing és jazz-zenekarokkal kezdte zenészéletét. Nat King Cole és Jimmy Witherspoon ajánlására a negyvenes évek elején került a Harlan Leonard’s Kansas City Rockers együttesbe.  Első saját zenekarát 1945-ben szervezte meg, ugyanebben az évben született első sikerdala, a Harlem Nocturne. Együttesével kísérte többek között Louis Jordant és Nat King Cole-t.


Az évtized végén Los Angelesben megnyitotta a Barrelhouse Clubot, amely azzal emelkedett ki a zenés szórakozóhelyek sokasága közül, hogy elsőként "engedte be" színpadára a rhythm and bluest. A negyvenes évek végén született dalai közül a Double Crossing Blues (a rhythm and blues listát vezette), a Mistrustin’ Blues és Cupid’s  Boogie (szintén első helyezett volt).

 
Johnny Otis egy sor blues- és rhythm and blues énekest indított el a pályán. Teljes listára nem vállalkozhatunk, de meg kell említeni Big „Mama” Thornton nevét, aki Hound Dog című dalával vált ismertté – Elvis Presley csak évekkel később csinált belőle rock and roll slágert. (a dal producere Otis, zenekarával játszotta lemezre). Ne feledjük Etta Jamest, Jackie Wilsont, Ester Phillipst, Hank Ballardot és a többieket se. Felfedezettjeit turnézenekarával, a Rhythm and Blues Caravannal juttatta fellépési lehetőséghez. Már akkor is dolgozott producerként, egyebek között Little Richard korai felvételein. Az ötvenes években indultak tv-műsorai.


Bandája az 50-es években Johnny Otis Show nevet vette fel, amely a rock and roll és a blues világában is sikeres, remek dalt, a listavezető Willie and The Hand Jive-ot játszotta. Ebben az időszakban született, az Every Beat of My Heart, amelyet a nagyszerű Glady Knight és a Pips vitt sikerre a hatvanas években.

A hatvanas években Johnny Otis dolgozott többek között Johnny Guitar Watson bluesgitárossal. Ebben az évtizedben politikával is foglalkozott, indult a képviselőválasztáson, igaz, sikertelenül. Neve feltűnt a sajtó világában is.


Soha nem tartott szünetet, de a nyolcvanas évek elején került ismét a figyelem középpontjába, amikor megalakította a The New Johnny Otis Show-t. Végig játszotta a nyolcvanas és a kilencvenes éveket, s nagy ünneplésben részesítettek 2000-ben, amikor fellépett a San Franciscó-i bluesfesztiválon, s az új évezredben is voltak koncertjei.


Otis többek között Count Basey, Roy Milton, T-Bone Walker, Fat Valler és Charles Brown zenei örökösének vallotta magát, 1994-ben a rock and roll halhatatlanja lett, bekerült a blues és a rhythm and blues halhatatlanjai közé is. A zenész "szakma" későbbi kiváló művelői közül példaképének vallotta őt például Frank Zappa, a rock egyik fenegyereke is. Az új évezredben is jelentek meg lemezek a rhythm and blues nagyapjától.

 
 
[ 1952 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x