Benáresz – A legszentebb város
Címlap / Kultúra / Benáresz – A legszentebb város

>

Benáresz – A legszentebb város

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

"Benáresz vénebb a történelemnél, vénebb a hagyománynál, vénebb még a legendánál is - és kétszer olyan vénnek látszik, mint mindhárom együttvéve."- írja Mark Twain 

Indiában ősidőktől fogva hisznek a szent helyek szentségében, s a zarándoklat az élet szerves részét képezi. A szakrális helyek összekapcsolják a földi és spirituális dimenziókat, így a zarándokok számára átmenetet jelentenek anyag és szellem között, ezért a szent helyek tudatsíkok is. Sok ilyen hely van Indiában, de a hinduk két legfontosabb szenthelye Váranaszi (Benáresz) és a Gangesz.


Szent Gangesz
A Gangesz folyó egyetemes tiszteletnek örvend Indiában. A hinduk hiszik, hogy tisztító folyamatosan fenntartja. Amerikai, francia, angol biológiai kutatások alapján gyakorlatilag is mondhatjuk, hogy a Gangesz tiszta és antibakteriális hatású.  A Gangeszben nem mutathatóak ki olyan típusú szennyeződések, mint az európai folyókban.


A hinduk szerint a Gangesz képében a kozmikus teremtés ősvize ereszkedik alá a földre,  Siva göndör hajfürtjein keresztül, ezért szakrális értelemben is tisztító hatású. A folyót megszemélyesítő Gangá Anyának megszakítás nélkül, minden nap áldozatot mutatnak be évezredek óta.
 
Váránaszi – így hívják ma
Benáresz, mai hivatalos nevén Váránaszi, az ortodox hinduknak Kási („Ragyogó” „Tündöklő Fényesség”). Lehet, hogy léteznek a világon más városok romjai, amelyek esetleg régebbiek Benáresztől, de nincs olyan város, amely legalább háromezer éven át a civilizáció, kultúra és vallás olyan virágzó központja lenne mint Benáresz.. Vannak olyan régészek is, akik 11.000 éves emberi település nyomokat is feltártak ezen a helyen. A hindu legenda szerint Benáresz a világ teremtése előtt is létezett és fenn fog maradni a világ pusztulása után is, mert Siva, a Nagy Isten, a város védője, megóvja azt a pusztulástól.


Benáresz; a hinduizmus  kézzelfogható esszenciája
Kemény hely a nyugatiak számára.  Itt még intenzívebb mindaz az élmény, amit Indiában járva tapasztalunk. Benáresz besorolhatatlan és megismételhetetlen élmény. Van, aki egy életre megutálja, van aki pár óra elteltével hanyatt-homlok elrohan és van aki beleszeret egy életre. Én az utóbbiak közé tartozom.
A Nappal együtt ébredni Benáreszben, a szent Gangesz partján mélyreható, fantasztikus élmény. Megmosakodva a friss, üde Gangeszben szinte üdvözülve nézhetünk a  zajos és mégis végtelenül békés nap elé Az attraktív folyóparthoz  és gátakhoz szűk sikátorok labirintusa vezet a halomba rakott virágfüzérek között.


Az égető ghát
A legszentebb hely a Manikarnika ghát, amelyet a nyugatiak csak égető gátnak neveznek. A hinduk szerint, akit a Manikarnika gháton  égetnek el és hamvait a folyóba szórják, megszabadul a karmától és  feloldozást nyer az örökös újjászületések alól. Ezért szeretne minden hindu életében legalább egyszer eljutni ide, végigjárni a szent helyeket, rituális fürdést végezni a ghátoknál, s a legnagyobb vágyuk itt meghalni, abban a reményben, hogy hamvaikat majdan a Gangesz anya fogadja magába.


India nem ismeri a tragikum fogalmát, mert a reinkarnációs sorokban úgyis mindig minden kiegyenlítõdik. Így békésen szemlélik a holttestek égetését.


A Kási Vishwanáth templom – turistáknak kívül tágasabb
A város legszentebb zarándokhelye kétségtelenül, a több mint ezer éves múltra visszatekintő Kási Vishwanáth templom, amelyet történelme során többször is leromboltak a muzulmánok. A templomot rendőrök és katonák őrzik, különösen az ünnepek előtti napokban. A templom csak a hinduk számára áll nyitva, turistákat nem engednek be. De van egy mondás, miszerint Siva ismeri saját igaz hívőit s érdemesnek tartja, hogy betérjen ebbe a szentélybe, a zarándok megtalálhatja ennek a módját. Nekem egy szerzetes segített. Nagyon különleges, semmihez sem fogható, szívet melengető és felszabadító érzés néhány üdvös percet tölteni a templomban…
 
A Viswanáth templomtól nem messze húzódó Daszásvamedh gháton állandó a sürgés-forgás. A ghát annak köszönheti nevét, hogy egykoron Brahmá tíz (dasz) lovat (ásva) áldozott (medh) itt fel. Emiatt ez a pont az egyik legszentebb fürdőző hely. Ha valaki itt fürdik meg a Gangeszben, olyan mintha az isteneknek áldozna.


 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 8821 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x