A kóla még mindig nem jó fogamzásgátló!
Címlap / Kütyü és tudomány / A kóla még mindig nem jó fogamzásgátló!

A kóla még mindig nem jó fogamzásgátló!

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Az, hogy a Coca-cola szex után spermaölőként működik, csak egy városi legenda - figyelmeztetett egy tudós a British Medical Journal folyóiratban csütörtökön. 

Deborah Anderson, a Harvard Egyetem Orvosi Karának szülész-nőgyógyász professzora szerint az ötvenes és hatvanas években időnként Coca-colás hüvelyöblítést használtak, mivel azt hitték, az üdítő savtartalma spermaölő hatású. Anderson hozzátette, hogy szegényebb országokban még ma is alkalmazzák ezt a módszert esemény utáni fogamzásgátlásként valamilyen üdítőitallal.

Azonban nincs bizonyíték, hogy ezek a szokatlan fogamzásgátló módszerek valóban hatásosak, ám jó okunk van azt hinni, hogy árthatnak. Először is, a kóla nem elég hatékony spermaölő, nem pusztítja el a hímivarsejteket. És hiába mondják, hogy az üdítő titkos receptje halálos, a mozgékony hímivarsejtek valószínűleg kikerülik a hüvelyzuhanyt és felúsznak a méhnyakba.

Emellett a Coca-cola károsítja a hüvelyfal legfelső rétegét, így a nő védtelenebb lesz a szexuálisan terjedő betegségekkel szemben. Továbbá amellett, hogy hatástalan a hímivarsejtekre, az üdítők elpusztítják a normál baktériumflórát, teret engedve így a gombás és bakteriális fertőzéseknek.

A hüvelyöblítés más formáival végzett kísérletekből kiderült, megnő a kismedencei gyulladás és a méhen kívüli terhesség kockázata, utóbbi azt jelenti, hogy a megtermékenyített petesejt nem a méhben, hanem a petevezetőben ágyazódik be.

Végül, mondja Anderson, egyszerűen tény, hogy széles körben elérhetők a fogamzásgátlás más, sokkal hatékonyabb és könnyebben használható módjai.

Anderson szerint a cikk azért került nyomtatásba, mivel kutatócsoportjának egy régi tanulmánya, amely a Coca-cola emberi hímivarsejtekre gyakorolt hatásaival foglalkozik, IgNobel-díjat nyert, amellyel a nem-hagyományos tudományokat jutalmazzák.  Anderson attól tartott, a díj körüli felhajtás újra divatba hozza a városi legendát.

Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 5045 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x