A titokzatos űrsikló: az űrfegyverkezés új fejezete?
Címlap / Kütyü és tudomány / A titokzatos űrsikló: az űrfegyverkezés új fejezete?

A titokzatos űrsikló: az űrfegyverkezés új fejezete?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Ismét felbocsátják a rejtélyes amerikai űrjárművet, az X-37B nevű mini űrsiklót. Titok, hogy milyen feladatokat, megfigyelést vagy kísérletet fognak végrehajtani az űrsikló segítségével. Szakértők szerint a rejtélyek miatt idegesek lehetnek az orosz és kínai stratégák, mert jelenleg nem tudni, hogy egy új fegyverről, vagy csak egy kísérleti eszközről van-e szó? 

Tavaly hét hónapos tesztrepülés után sikeresen landolt az amerikai hadsereg űrjárműve. Arról azóta sincsenek információk, hogy a gép fedélzetén mit vitt a hét hónapos Föld körüli útra. Szakértők attól tartanak, hogy emiatt (is) felgyorsul az úrfegyverkezési verseny.

Még tavaly április végén számoltunk be arról, hogy az X-37-B nevű űrjárművet tíz éven keresztül a legszigorúbb titoktartás mellett fejlesztették ki az Egyesült Államokban. Floridából, a Kennedy űrközpont katonai területéről április 22-én bocsátottak fel egy Delta-V rakétát, amely legénység nélkül szállította a világűrbe az X-37B nevű űrhajót.


Az űrjármű, amely úgy néz ki, mint a Space Shuttle kicsinyített változata, a tervek szerint 270 napig keringett volna a Föld körül, 200 és 800 kilométeres távolságban – úgy tűnik ez az idő mintegy 2 hónappal lerövidült. Az új űrhajó 8,9 méter hosszú, 4,5 széles a szárnyrészeknél, és kb. 5 tonna súlyú lehet, összesen 540 kilónyi hasznos terhet szállíthat. A Boeing egyik leányvállalata, a Phantom Works készítette. Építése több száz millió dollárba került, hogy pontosan mennyibe, az nem ismeretes.

Az nem világos, hogy milyen célból fejlesztették ki az űrjárművet, amely kilencfős legénységgel képes repülni. Ismeretes, hogy az űrsiklókat jövőre ki akarják vonni a forgalomból, kérdés, hogy a mini űrhajó helyettesíti-e őket? Más vélemények szerint az X-37B egyfajta robotűrhajóként felderítési feladatokat láthat el a világ bármely pontján. Megint mások úgy gondolják, hogy ezzel végérvényesen és nyíltan elkezdődött a világűr militarizálása.


Gary Payton államtitkár arról nyilatkozott, hogy űrflottát akarnak építeni az űrhajókból. Nehéz megítélni, hogy itt egy új űrhajóval, vagy egy űrbombázóval van dolgunk, nyilatkozta John Pike, a globalsecurity.org igazgatója az X-37B felbocsátásakor.

A szakértők szerint a legújabb űrfegyverkezési verseny akkor gyorsult fel, amikor 2007-ben Kína lelőtt egy régi meteorológiai műholdat. A titokzatos amerikai űrjármű erre (is) válasz lehet.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 6546 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x