Pécsre érkezik Picasso!
hirdetés
Címlap / Őrület / Pécsre érkezik Picasso!

Pécsre érkezik Picasso!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-01-18

Még két hónap, és Pécs ténylegesen is Európa Kulturális Fővárosa lesz. 2010-ben déli nagyvárosunk számos rendezvénynek, kiállításnak, koncertnek ad otthont, és olyan nevekkel csalogatják a városba a világ minden részéről az érkezőket, mint például Picasso. 

Elkészült a Baranya Megyei Önkormányzat fenntartásában működő Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága jövő évi programja, amely a 2010-es esztendő kiállításait és a benne résztvev alkotónak is bemutatja. Pécsre jönnek többek között Vaszilij Kandinszkij, Paul Klee, Matisse, Bortnyik Sándor, Moholy-Nagy László, Picasso és Kokoschka művei.

A kulturális főváros már előzetesen tervezett programsorozatában is szerepelt a „Bauhaus", vagy a „Nyolcak" kiállítása, a részletes elképzelések azonban csak mostanra öltöttek végleges formát. A megyei önkormányzat illetékes bizottságának döntése alapján, a megújuló Nagy Kiállítótér ad majd helyet a Magyarok a Bauhausban című kiállításnak - augusztus közepétől három hónapig - majd ezt követően Berlinben költözik a tárlat, amely a pécsi, illetve más bauhäuslerek csoportos és egyéni működését, pályafutását, kapcsolatrendszerét feltárva ad képet az alkotókról.

A többi közt Breuer Marcell, Forbát Alfréd, Bortnyik Sándor, Moholy-Nagy László, Vaszilij Kandinszkij és Paul Klee műveit is láthatja a közönség. A kiállításhoz kapcsolódóan városnéző sétákat szerveznek, felújítják a Bauhaus Sárkányeregető-, illetve Lampion-ünnepét, de jelmezes bálra is sor kerül és Bauhaus színházi előadásokat is tervbe vettek.


A másik jelentős kiállításnak a magyar avantgárd csoport, a „Nyolcakhoz" kapcsolódó tárlat ígérkezik. A kilencszázas évek első évtizedeiben működő - együtt mindössze három alkalommal kiállító - alkotóközösség tagjai között volt Czóbel Béla, Kernstok Károly és Tihanyi Lajos is. A pécsiek most a három tárlat anyagát együttesen kívánják bemutatni, kiegészítve korabeli dokumentumokkal, illetve a Nyolcak további alkotásaival, s Cézanne, Matisse, Picasso, illetve Kokoschka műveivel.

A világhírű festők alkotásai igen nagy érdeklődésre tartanak számot, és a kiállítások minden bizonnyal a város „húzó” rendezvényei lesznek majd. Nem csak Európából, hanem a világ távolabbi pontjairól is már nagyon sok utazási iroda jelezte, hogy 2010-ben igen nagy az érdeklődés Pécs iránt, és igazi vendég dömpingre lehet számítani. Picasso, Cézanne, Matisse és a világhírű, kuriózumnak számító magyar alkotók képeiért a legtávolabbi országokból, például Japánból is több ezer turistára lehet számítani. 
 
[ 852 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x