Bazinagy bili buli - 10 lélekgyilkos tiltás
hirdetés
Címlap / Otthon / Bazinagy bili buli - 10 lélekgyilkos tiltás

Bazinagy bili buli - 10 lélekgyilkos tiltás

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-19

A szobatisztaság kérdése; harc, vagy sikerélmény? Vajon vesztes harc az elvárásokkal szemben, vagy megnyert küzdelem az ösztönös késztetések uralma felett? Pelenkák, bilik, wc-tetők, és szakkönyvek garmadája áll rendelkezésre, de a gyerek mindig önmaga alakítja ki saját lehetőségeit; szobatiszta lesz, vagy sem.  

 

Rendezvénynaptár

Mindenki átesik rajta!
Minden felnőtt és egészséges ember átesik ezen a szakaszon. A pszichológusok az egyed fejlődésén belül külön fejeztet is szentelnek ennek az életszakasznak, mivel lelkileg is olyan jelentős lépésnek számít. Egyáltalán nem mindegy, hogy a gyermeket rászoktatják, erővel ráveszik, vagy egyszerűen élnek a gyermeknek azzal a belső igényével, hogy már ő is úgy szeretné csinálni ezt a különleges dolgot, ahogy a nagyok. A szoktatás, az erővel való ráhatás általában káros, ha a gyermeket hagyjuk a saját tempójában bilire szokni, és ezt motivációval tartjuk fenn és dicsérettel erősítjük meg, akkor nem okozunk kárt a csemete lelkében.

Ha érintett a kérdésben, beszélgessen más szülőkkel a HarmoNet fórumán! >>>

A szobatisztaság kialakításával, a gyermek egy alapvető vágyának (ösztönének) kielégítéséről mond le, a szeretett személy kedvéért. Valójában ez a gyermek életében az első olyan pont, amikor a szülők és a civilizáció valamilyen teljesítményt várnak el tőle és neki magának kell akarnia valamit, amit a szülei akarnak tőle. Ebben áll a szobatisztaság kialakításának kiemelkedő jelentősége. Ekkor jelenik meg a gyermek életében az azonosulás vágya, az hogy hasonlóvá szüleivel. mondja Ignusz Iván pszichológus 

10 dolog, amit tilos elkövetni a bilire szoktatásért!

Fenyegetni a gyermeket, hogyha nem ül bilire, szankciókat vezetünk be. (Példa: Addig innen ki nem mész, amíg a bilibe nem pisilsz, vagy kakilsz, ha két óra, akkor két óra!)

Éjjel költögetni, hogy keljen fel bilizni. (A gyermek egy idő után kontrollálni tudja, hogy ne pisiljen be, addig viszont éjjelre érdemes pelenkát adni rá. Maga fogja kérni, hogy vegyük le róla.)

Megalázni, mert bepisilt vagy bekakilt. A már szobatiszta gyermek maga is szégyenkezik, kudarcnak éli meg, hogy ez megtörtént vele, hiszen büszke arra, hogy ő már nagy. Semmi szükség a kudarcát még jobban elmélyíteni.

Csúfolni, mert még nem szobatiszta. Sőt a csúfolás lehetőségével fenyegetni is csúnya dolog. (Példa: Ha majd óvodába mész, ott azt fogják mondani rád, hogy egy kis pisis vagy!)

Kényszeríteni arra, hogy a bilire, vagy a szűkítőre üljön, erővel lenyomni, ott tartani.

Időre végeztetni. Talán furcsán hangzik nekünk, de a mai 20-asoktól kezdve szinte mindenkit ezzel a módszerrel szoktattak bilire, valószínűleg túl korán is. A módszer lényege, hogye kétóránként, ha esik, ha fúj, bilire kell tenni a gyereket, és ha véletlen bele sikerül, akkor meg kell ünnepelni egy rituáléval. Ilyenkor a gyermek még nem tudja kontrollálni a pisi és a kaki keltette ingereket, és az igénye nem belülről fakad arra, hogy szobatiszta legyen.

Túl korán kezdeni ugyancsak nem helyes. Meg kell várni, amíg a gyermek maga kezdeményezi a dolgot. (olvassa el a Mikor OK? Című bekezdést!)

Helyette dönteni dolgokban. (Például: Mától már nagy vagy, és a WC-be pisilünk, nem bilibe. Vagy: mától te már nagy vagy, mától nincs többet pelenka.)

Összehasonlítgatni. A másik gyermek egy másik gyermek, így az ő dolgai, szokásai nem föltétlen követésre méltók. Lehet, hogy a szomszéd Józsika már másfél évesen WC-be pisilt, de egyrészt nem tudhatjuk, milyen áron, másrészt egyéb tulajdonságai tekintetében egy renitens kis alak. Ne tegyük ki példaképnek. A testvérekkel példálódzni ugyanígy nem helyes. Ezzel azt az üzenetet küldjük a gyermeknek, hogy ő nem egyéni, és csodálatos, hanem baj, hogy kilóg a sorból, mert nem olyan, mint a többiek.

Mikor OK?
Sok gyermek van, aki már másfél éves kora körül elkezdi igényelni, hogy szobatiszta lehessen, lefejti magáról a pelenkát, esetleg a játék edényeibe, vagy valamely kiszemelt sarokba pisil, vagy kakil. Nekik mindenképp hamar teremtsünk lehetőséget, hogy egy szimpatikus helyre pisilhessenek, vagy kakilhassanak. Más gyermekeknek még a három éves kor is korainak számít. Igen sok gyermek nem hajlandó WC-be, vagy bilibe kakilni, akár hónapokkal a pisilésben való szobatisztaság után is. Ne legyen ez kényszer, de ne is kerülhessen ezzel a szokásával a figyelem középpontjába. (Például ne emlegessük ezt minden létező ismerősnek, mert ezzel akár meg is hosszabbíthatjuk a folyamatot.)
A gyermekek többsége élettanilag körülbelül 20 hónapos koruk és 3 éves koruk között válik éretté testileg-lelkileg a szobatisztaságra.

Ha nyaggatnak "az öregek"  ...
A mostani anyuka korosztály szülei még azt tanulták, hogy az időre történő, minél korábbi bilire szoktatás az anya nagyszerűségét dicséri, így a legjobb még egy éves kor előtt (!!!) elkezdeni. Ezért sokan meglepődnek, ha a mai anyák nem ezt az elvet vallják. Ha nyaggatnak bennünket, egyszerűen mondjuk meg neki, hogy mi ki tudjuk várni a megfelelő időt, és még mi nem szeretnénk elkezdeni a dolgot. Ha a nagyszülők megpróbálják ezt a kérdést erőszakolni a mi gyermekünknél, álljunk a sarkunkra, és beszéljük meg velük, hogy mi hogyan szeretnénk. Még a legmakacsabb, elvhű nagymama is hajlítható, ha az unokájáról van szó, csak beszéljünk őszintén.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 26043 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x