Kis karácsony, nagy harácsom - és a feng shui
Címlap / Ezotéria / Kis karácsony, nagy harácsom - és a feng shui

Kis karácsony, nagy harácsom - és a feng shui

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Ujjé, közel immár a Nagy Magyar Neurózis, amely a Szeretet Ünnepe álnév alá rejtőzött. A népi hagyományok, a vallási rituálé ma már keveseknek ad támaszt, helyette van a mindent elárasztó dzsinglebellsz. Jobb módúak megpattannak előle Balira, aki nem teheti, annak marad Máli néni és az ipari mennyiségben sütött bejgli. Tegye fel a kezét, akinek még nincs tele a hócipője vele!  

Mottó: „megfogadtam, amit mondtál a selejtezésről. Kirámoltam a beépített szekrényt, és az ásatás során már eljutottam a hetvenes évekig!”

Feng shui magyar módra

Hogy jön ide a feng shui? Egyáltalán, mennyire karácsony-kompatibilis előszedni ilyenkor egy kínai hagyományrendszert? Nos, talán van mondanivalója. A feng shui a belső harmónia megteremtésének tudománya a külső harmónia megteremtésén keresztül. Ez pedig párhuzamba állítható a magyar népi és vallásos szokással, amit az Évkör előír, igen: a takarításra, selejtezésre gondolok.

NEM arra a fajtára, ami szentestére fejeződik be, totális testi-lelki kimerültséggel, a hajunkban diszkréten megbúvó pókhálókkal. Hanem arra, hogy már novemberben, december elején (skorpió és bak havában, nem véletlen) érdemes átnézni azokat a zugokat a lakásban, amelyeket hanyagolni, halogatni szoktunk „na, erre idén se került sor” címszóval. Egyébként sosem késő.

Hol is vannak ezek?



Szekrény teteje,
amelyen a nem használt holmik porosodnak, úgymint NDK turmixgép (kivehető ajtóval), kenyérsütőgép, amit bio-rohamunkban vásároltunk, vagy az a fajta gyümölcscentrifuga, mely a tévéreklámban sittysutty narancslevet produkál. Mondom, a reklámban.

Szekrény,
egyszersmind a működésképtelen háztartási kisgépek szent temetkezési helye. Rakéta porszívó, hőfokszabályozós vasaló, egyéb retrócucc. Ugye tudod, miről van szó!

Pince, padlás. Kommentár nélkül.

Spájz. Itt lapulnak meg a „jó lesz az még valamire” holmik, tehát négyszázötven darab tejfölösdoboz (palántának, illetve aprószögnek-csavaroknak), archív terefere-linzer (szerintem a rendszerváltás óta ott lehet), pár kiló használt díszgyertya (tudod, áramszünet esetére), bruttóregisztertonna nejlonzacskó („mindig jól jöhet, kislányom”).

Fiók. Benne a valódi őskáosz. Multidimezionális mélységeiben életünk dokumentációja, plusz némi radír, elfeledett rágógumi és nocsak: egy archív gázszámla!
És most jön a motivációs rész.

Gardrób. A százszor kifogyott - kihízott ruhadömping, a "drága volt" de sosem hordott cipőkollekció, a táskahegyek, és kis barátaik gyűjtőhelye, a lukas, foltos, meg kell varrni holmik és a fél pár zoknikat tartalmazó zacskók nyughelye. 

Karácsonyi nagytakarítás a lakásban>>

Miért érdemes ezt megtenni?

  • Kincseket találhatunk, rég elbújt tárgyak kerülhetnek elő („nahát, ez még megvan?”).
  • Lehetőségünk nyílik egy jó kis nosztalgiázásra („nahát, ebbe belefértem?”)
  • Új hely, új tér nyílik meg, ahová új tárgyak, élmények jöhetnek. Ugyanis, ahol nincs hely, oda nem tud jönni új impulzus (siker, pénz, csillogás, netán pasi). A kialakult vákuum beszippantja az új lehetőségeket az életünkbe. Ez tényleg működik!
  • Megtisztulás, megkönnyebbülés, lelki béke érzése tölt el, épp ez lenne a célja karácsony előtt a műveletnek.
  • Testi fogyást, méregtelenedést eredményez (nem vicc!)
  • Egészségileg hihetetlenül hasznos. A rég nem bolygatott, működésképtelen zugok megfelelnek a testi gócoknak. Tehát, aki hajlamos jó- és kevésbé jóindulatú daganatos betegségekre, zsírdudorokra, gyulladásgóc-képződésre, az kiváltképp szenteljen figyelmet a lakásában kialakult gócoknak!

Még az is lehet, hogy időben előkerül a karácsonyfatalp és a csúcsdísz.

A nagy ásatás és a nemzet kincsei


A kiselejtezett „kacatok” nem okvetlen a szemétbe valók. Karácsony előtt remek lehetőséget adnak a jótékonyságra, hiszen vannak, akiknek nagyon is hasznos lenne az a holmi, ami a számunkra felesleges. Itt mindenki a ruhákra és a plüssjátékokra gondol, de nem csak erről van szó.

Elektronika-barkácsoló ismerős boldogan csap le a kimúlt mobiltelefonra, albérletből költözős fiatal pár az összegyertyázott fotelre, öregek otthona a könyvekre, gyerekszakkör a régebbi női magazinokra (színes képek), antikvárium a „statisztikai példatár” kötetre. Az öröm pedig kisugárzik, az adakozó és a megajándékozott is nyer rajta, ilyen dolog nem sok van az életben.

Sokkal több köze van a karácsony szellemiségéhez, mint a bevásárlásnak és a ponty rituális lemészárlásának (a pikkelyek csempéről történő levakarászásáról nem is beszélve, ami nem szokta emelni a hangulatot). A mi pontyunk – remélem – hosszú életet élt meg a Dunában, miután szabadon engedtük…

És, itt a Szilveszter...

Rendezzünk retrópartyt! Esetleg dizájncentert, tombolával! Lehet előszedni az összes régi ruhát, lengyel dísztárgyat, szovjet olimpiai mackót, NDK háztartási holmit, mindent, ami a rendszerváltás előtti és nem használjuk. Legyen belőle kiállítás az egyik szobában, hozzák el a többiek is, és indulhat a móka, kinek mi jut eszébe róluk?

Lehet csereberélni is – megy a kacat vándorútra – elképesztően jó buli kerekedhet belőle.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 7128 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x